Turşu Geçmişten Günümüze Güç ve Kuvvet Veriyor

Turşu Geçmişten Günümüze Güç ve Kuvvet Veriyor

-Tarihte Gemici ve Akıncıların Hayatlarını Kurtaran Lahana Turşusu Şimdide Koronavirüs ve Gribal Enfeksiyonlara Karşı İyi Geldiği Biliniyor

-Tarihte Gemici ve Akıncıların Hayatlarını Kurtaran Lahana Turşusu Şimdide Koronavirüs ve Gribal Enfeksiyonlara Karşı İyi Geldiği Biliniyor

 

Kleopatra’nın güzellik iksiri olarak kullandığı turşunun, tarihte binlerce savaşçının hayatını da kurtardığını biliyormusunuz?

 

Geçmişi kimine göre Asya kimine göre ise Hindistan’a uzanan turşu hakkında bir çok hikaye olduğu bilinir.

Bunlardan biri de Roma İmparatorlarından Sezar’ın kuvvetlendirici etkisine inandığı için askerlerine düzenli olarak turşu yedirmesidir. Özellikle denizcilerin hayatını kurtardığı bilinen turşunun, geçmişten günümüze sayısız faydası ortaya çıkarılmıştır.

 

Sebze ve meyveler, sıkı bir dokusu olduğu sürece özellikle Çubukluların elinde kolayca turşu haline getirilip saklanabiliyor.

Salatalık turşusu başta olmak üzere kelek, patlıcan, çağla, erik, karnabahar, elma, havuç, kekik, alıç, kozalak hatta yumurtayla bile lezzetli Bizim Çubuk Turşuları hazırlanabiliyor.

Fakat tarihe adını yazdıran salatalıktan turşu çeşidi, sonra uzun süre denizcilerin temel besin kaynağı haline gelen lahana turşusudur.

 

-Geçmişi denizlerde gizli bir kahraman: Bizim Çubuk Lahana Turşusu

 

Binlerce yıldır her coğrafyada baş tacı olan, sofraların tamamlayıcısı turşunun, anlatacak bir çok kahramanlık öyküleri bulunuyor. Çubuk turşusunun 1402’de başlayan serüveni Lahana turşusunun ise Roma İmparatorluğuna kadar dayanıyor.

 

-Geçmişte denizcilerin ve akıncıların nasıl beslendiğini hiç düşündünüz mü?

Günümüzde soğutma yöntemleriyle besinleri saklamak oldukça kolay olsa da geçmişte durum böyle değildi. Özellikle de denizciler için…

Gemilerin rutubetli ortamı besinlerin bozulmasına neden oluyordu. Bu nedenle denizciler, genellikle kuru besinleri veya salamura yapılmış etleri tercih ediyorlardı. Peksimet denen ve kuru halde uzun süre saklanabilen ekmekler denizcilerin yolculuktaki vazgeçilmez öğünüydü. Yolculuktan 6 ay önce en az 4 kez fırınlanan, aylarca saklanabilen bu ekmekler salamura veya kahveyle ıslatılarak yenebiliyordu. Fakat bu besinlerin dayanıklılığına rağmen besin değerleri oldukça azdı. Bu durum, denizcilerin hayatını tehlikeye atmaya başlamıştı.

 

-Lahana turşusu ile hayat buldular

 

Dünyanın farklı bölgelerindeki denizciler, uzun yolculuklara dayanamayıp hastalanmaya ve hayatını kaybetmeye başlamıştı. İskorbüt adı verilen bu hastalık, 1500 – 1800 yılları arasında 2 milyondan fazla denizcinin canına mal oldu. Hastalığın C vitamini eksikliğinden kaynaklandığının keşfedilmesiyle birlikte farklı besin türleri gemilere girmeye başladı. Denizcileri hayatta tutmak için kuru ve sert gıdalar arasından denemeler yapılmaya başlandı. Kaptan Cook’la birlikte keşfedilen lahana turşusu ise, bu yarıştan birinci çıktı. Çiğ lahana, fermente olurken ortaya çıkardığı ekstra C vitamini ile denizciler için en iyi besin kaynaklarından biriydi. Hızlıca yayılan bu bilgi, salamura et ve kuru soğanla birlikte turşu çeşitlerini (özellikle lahana turşusunu) denizcilerin vazgeçilmez yiyeceklerinden biri haline getirdi. Uzun bir dönemin hikayesi olan İskorbüt, turşunun içerdiği prebiyotik ve vitaminler sayesinde adı duyulmamak üzere tarihin derinliklerine karışmış oldu.

 

Her kültürde farklı hazırlanma teknikleri olsa da Bizim Çubuk Turşuları lezzeti ve doğallığı ile dünyada ün yapmaya başladı. Hem besin değerinden hem de lezzetinden yıllarca eksilmeyen Bizim Çubuk Turşularının üreticileri kadınlarımıza teşekkür etmeye ne dersiniz?

İnternet Adresimiz

www.bizimkoysepeti.com

Sipariş ve Bilgi için bizlere DM&WhatsApp yoluyla iletişime geçebilirsiniz

WhatsApp 0552 808 35 37

Türkiye’nin her yerine kargomuz mevcuttur

 

#bizimköysepeti #bizimçubuktursulari #bizimköysucuklari #organik #organic #sağlık #sağlıklıyaşam #bahçe #tarladansofraya #lezzetli #lezzetlitarifler #tarhana #tarhanaçorbası #Turşu #BizimÇubukTurşuları #ÇubukTurşusu

bizimkoysepeti-cubuktursusu-kopyasi.jpgbizimkoysepeti-lahana-tursusu_o-001.jpgturşu-tabakta-.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.