TÜRKİYE'DE İLK KARACİĞER NAKLİ ÇUBUKLU KAĞAN'A

TÜRKİYE'DE İLK KARACİĞER NAKLİ ÇUBUKLU KAĞAN'A

2 ay 9 günlük, 3.5 kiloluk Kadir Kaan bebeğe, annesi 25 yaşındaki Hatice Gündoğmuş’tan alınan karaciğer parçası, yeni bir teknikle küçültülerek nakledildi.

İzmir’de 2 ay 9 günlük, 3.5 kiloluk Kadir Kaan bebeğe, annesi 25 yaşındaki Hatice Gündoğmuş’tan alınan karaciğer parçası, yeni bir teknikle küçültülerek nakledildi. Doç. Dr. Murat Kılıç, Türkiye’de ilk kez bu kadar küçük ve düşük kilolu bebeğe karaciğer nakli yaptıklarını belirtti

Çubuk'ta oturan, 7 yaşında Kübra ve 3 yaşında Merve adlı iki kız sahibi Hatice Gündoğmuş ile İsmail Gündoğmuş çiftinin, 26 Ağustos 2011 tarihinde oğulları Kadir Kaan dünya geldi. Ancak, 2 kilo 600 gram doğan minik Kaan, dünyaya geldikten birkaç saat sonra ana kucağı yerine Dışkapı Hastanesi’ne sevkedildi. Talihsiz Kaan, 11 gün yattığı hastaneden taburcu olduktan 3 gün sonra artan sarılık, karında şişlik şikayetleriyle yeniden hastaneye yatırıldı. Normal süresinde doğmasına karşın düşük kilolu olan Kaan bebek, bir daha hastaneden çıkamadı.

Türkiye’de ilk nakil

Durumu kötüleşen minik Kaan’ın yaşam şansının organ nakline bağlı olduğu belirtilirken, karaciğer yetmezliği son safhaya gelen bebek ile annesi 2 Kasım’da ambulans helikopterle İzmir’e sevk edildi. Doç. Dr. Murat Kılıç başkanlığında, Doç. Dr. Murat Zeytunlu, Prof. Dr. Mehmet Alper, Doç. Dr. Çiğdem Arıkan, Opr. Dr. Zafer Önen ve Opr. Dr. Cahit Yılmaz’dan oluşan ekip, hızla hazırlıklara başladı. Gelişini heyecanla beklediği oğlunu dünyaya getirdiğine sevinemeden kaybetme korkusuyla kahrolan anne Gündoğmuş, verici adayı oldu. Tetkikler sonucunda anne uygun çıkarken, nakil ekibi için de zorlu süreç başladı. Cerrahlar bir ilki gerçekleştirmek için operasyona girdi. İlk kez bu kadar küçük bir bebeğe nakil yaptıklarını belirtip zorluklarını anlatan Doç. Dr. Kılıç şöyle konuştu, “Daha önce 3 aylık bir bebeğe nakil yapmıştık, ancak o 5 kiloydu. Ama Kaan bebek daha 70 günlüktü ve doğduğu günden beri problemleri olup, karaciğer yetmezliğinde son döneme girmiş bir bebekti. Nakil olmazsa bir iki gün içinde kaybedeceğimiz bebekti. Bizi asıl zorlayan kilosu oldu. 2 kilo 600 gram doğan bebeği ameliyata aldığımızda kilosu 3.5 kiloydu. Literatürde bizim bebeğimizden yaşça daha küçük, 1 aylık bir bebeğe nakil yapıldığı yer alıyor. Ancak o bebeğin kilosu da Kaan bebek gibi 3.5. Bu tür küçük bebeklerde dünyada da nakil çok az. Kaan bebek de yayın olacak, literatüre girecek. Artık bu kadar küçük bebeklerimizin de yaşam şansı olacak. Onların bu şansını artıran sadece ekip değil, nakillerin Sosyal Güvenlik Kurumu’nca karşılanması, Sağlık Bakanlığı’nın helikopter ya da uçak ambulanslarda bu hastaların Türkiye’nin dört bir yanından uygun hastaneler nakillerinin sağlanması böyle hasta bebeklerimize ikinci hayat kapılarını açıyor.”

Nakli gerçekleştiren ekip

Türkiye’de ilk olan nakli Doç. Dr. Murat Kılıç, Doç. Dr. Murat Zeytunlu, Prof. Dr. Mehmet Alper, Doc. Dr. Çiğdem Arıkan, Opr. Dr. Zafer Önen ve Opr. Dr. Cahit Yılmaz’dan oluşan ekip gerçekleştirdi. Nakil hemşiresi Gülay Aksukul, servis görevlisi Nadide Çölgeçen ekip ile birlikte..

Cerrah elini koyacak yer bulamadı

Plastik cerrah Prof. Dr. Mehmet Alper de ilk kez en küçük nakil vakasında yaşadıklarını şu sözlerle anlattı, “Parça alınan karaciğerde küçülmüş olan atardamarını dikiyorum ve bunu mikroskop altında yapıyorum. Ama yenidoğanda damar çapları vücuduna oranladığımızda çok küçük. Yarım milim bir milim arasında diyebiliriz. Kullandığımız iplikler kıldan ince yani mikroskobun altında zor görüyoruz. Bunun bir zorluğu var, ancak bu bebeğin naklinde damarları birleştirmek için en çok elimi nereye koyacağımı bilemedim. İki elimi yanyana getirdiğimde bir elim bacağında bir elim başındaydı bebeğin.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum