Tasavvuf Musıkîsi Konseri

 

 Sevgili dostlar ne haber derseniz. Haber çok. Bu hafta yapılacak olan Ak Parti İlçe kongresinde Dr. Tuncay Acehan"ın başkanlığını perçinlemesinin ardından belediye başkanı aday adaylarımızn da yavaş yavaş arz-ı endamı bekleniyor. Ancak sanat hayatımızın da devam ettiğini bilelim değil mi. İşte size çok güzel bir program. Gelmek isteyenleri bekleriz.

Türkiye Yazarlar Birliği\'nin 30. yılı ve musıkî sanatçısı Ahmet Hatiboğlu'nun 75. yaşı dolayısıyla düzenlenen Tasavvuf Musıkîsi Konseri TRT 4'de canlı yayınlanacaktır.
Türkiye Yazarlar Birliği, Türk tasavvuf müziğinin uzun süren bir yasaklama döneminden sonra gündeme gelmesinde ve radyo ve televizyonlarda yayınlanmasında büyük emeği olan musıki sanatçısı ve koro şefi Ahmet Hatiboğlu'nun 75. yaşı dolayısıyla bir konser düzenledi. TRT ile müştereken düzenlenen konserde, dini ve tasavvufi müziğimizin en güzel örnekleri 70 kişilik ses ve saz heyeti tarafından icra edilecek.

Hicaz ilahilerle başlayacak olan program hüseyni, uşşak ve ısfahan ilahilerle sona erecektir.  Seslendirilecek eserlerin güfteleri, Yunus Emre, Şemsi Tebrizi, Sıtkı Baba, Seyyid Seyfullah, Seyyid Ahmed Bedevi, Ali Ulvi Kurucu, Divani Mehmet Çelebi, Sezai Gülşeni, Samiha Ayverdi, Amasyalı Nigari, Kenan Rifai ve Sırrı Efendi gibi ünlü şairlere ait. Bestecileri arasında, Dede Efendi, Veli Dede, Zekai Dede, Mustafazade Hacı Ahmet isimler yer alıyor. Programda, Ahmet Hatiboğlu'nun besteleri de önemli yer tutuyor.  

24 Ekim 2008 Cuma TRT Arı Stüdyosu-Bahçelievler Son durak Stüdyoya Giriş: 20.00      Canlı Yayın : 20.35

Ahmet Hatiboğlu kimdir?


25 Eylül 1933'te Burdur'da doğdu. 1955 yılında Ankara'ya gelen Hatiboğlu Ankara'da İsmail Bahâ Sürelsan'ın (1912-1998) derslerine katıldı. Hatipoğlu Ankara Radyosu'nda 1955'te stajyer ses sanatçısı olarak göreve başladı ve sırasıyla ses sanatçılığı, usûl ve tanbur sanatçılığı, kütüphanecilik, tonmaisterlik ve stüdyo görevleri, koro şefliği ve hocalığı, idarecilik, komisyon çalışmaları ve jüri üyeliği görevlerinde bulundu.


Çeşitli aşamalardan geçildikten sonra 1977'de Ankara Radyosu'nda Tasavvuf Musikîsi Korosu, Ahmet Hatiboğlu tarafından kuruldu. Koronun şefliğini de Hatiboğlu üstlenmiş ve Radyo'dan emekli olana kadar (1998) koronun yöneticiliğini ve hocalığını yapmış, emekli olduktan sonra da koroyu yönetti.


Hatiboğlu bestekârlığa 27 yaşında başladı. Eserlerinin bazıları, dergi ve kitaplarda yayınlanmıştır. "Yunus İlâhileri" adı altında derlediği ilâhilerin notaları içerisinde, eserlerinin bazılarına da yer verdi. Cumhuriyet dönemine kadar câmi, tekke, dergâh vb. yerlerde icrâ edilen fakat sonraları unutulmaya yüz tutan bazı dinî musikî formlarını yeniden canlandırdı, bunun yanında bu alanda yeni eserlere de imza attı. Bestelerinin dışında Türk Musikîsi Solfeji, Türk Musikîsi Prozodisi, Türk Musikîsi'nde Formlar, Besteleriyle Yunus Emre İlâhileri, yayınlanmış önemli kitaplarıdır.


Sultânî Isfahan makamını terkîp eden Hatiboğlu 200'ü aşkın, çoğu dinî mûsikî alanında olmak üzere musikîmizin her formunda eserler besteledi. Kendi geliştirdiği her biri en az 10 sayfa, 20 ila 40 dakika süren, "yeni büyük formlar"da da eserler bestelemiştir ki "Hicaz Zirgüle Duâ", "Yeseviyye", "Hüzzam Formu", "Uşşak Tevhid" ve " Uşşak Kâr-ı Nâtık" TRT ve farklı korolarda icra edildi ve büyük ilgi gördü.

 

Bu yazı toplam 679 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar