Şarj Edilebilir Hibrit Otomobiller

Şarj Edilebilir Hibrit Otomobiller

Toyota, globalde Japonya, ABD, Kanada ve Avustralya'yı kapsayan yaklaşık 600 adet şarj edilebilir hibrit (plug-in hybrid) aracını özel uygulamalarla devlet ve özel sektörün kullanımına sunacağı programın Avrupa ayağını Strazburg'da başlattı.

Dünyadaki hibrit araçların yüzde 80'ini üreten ve bugüne kadar 2,3 milyonun üzerinde hibrit otomobil satan Toyota, Fransız enerji tedarikçisi EDF ve Strazburg yerel yönetimi ile iş birliği yaparak şarj edilebilir hibrit otomobili Strazburg'da kullanıma sundu. Üç yıl devam etmesi öngörülen proje kapsamında Toyota tarafından yaklaşık 100 adet şarj edilebilir hibrit araç devlet ve özel sektöre uzun dönemli kiralanacak, şehre kurulan özel şarj istasyonları da kullanıma açılacak.

Projenin başlangıcı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Toyota Motor Corporation Başkan Yardımcısı Takeshi Uchiyamada, ulaşımda yakıt çeşitliliğinin önemine işaret ederek, Toyota'nın geleceği hibrit teknolojilerde gördüğünü söyledi.
Toyota'nın şarj edilebilir hibrit aracının kişisel ulaşımda elektrik kullanımının artırılmasında elverişli bir yol olduğunu dile getiren Uchiyamada, müşteri ihtiyaçları noktasında bunu kendilerine bir fırsat olarak gördüklerini anlattı.

Toyota'nın hibrit teknolojisinin gerçekçi bir çözüm olduğunu vurgulayan Uchiyamada, şarj edilebilir hibrit otomobilin fiyatına ilişkin bir soru üzerine, şarj edilebilir hibrit araçta kullanılan yeni pil teknolojisi gibi nedenlerden dolayı fiyatın mevcut hibrit otomobil Prius'un bir miktar üzerinde olduğunu, ancak otomobilin ticarileştirildiğinde müşterilerin bu otomobili tercih etmeleri için fiyatın benzer seviyede olabileceğini söyledi. Uchiyamada, ancak bugün fiyat konusunda kesin bir bilgi vermesinin mümkün olmadığını dile getirdi.

Uchiyamada, ''Toyota'nın son günlerde yaşadığı sıkıntılı döneme'' işaret eden bir gazetecinin, yeni projeye ilişkin sorusu üzerine ise, Toyota'nın uzun yıllardan bu yana sıfır salımlı araçlar konusunda çalışmalarını anımsattı.

Bugün Strazburg'da başlattıkları projenin de bu bu stratejinin bir parçası olduğunu vurgulayan Uchiyamada, hibrit otomobil çalışmalarının uzun yıllara dayandığını anlattı.

Strazburg Belediye Başkanı Roland Ries ise Strazburg'un uzun yıllardır çevreci yaklaşımları benimsediğini ifade ederek, kentin bu konudaki öncülüğüne dikkati çekti. Ries, projenin doğru zamanda. doğru yerde doğru bir ortakla gerçekleştiğini vurguladı.

-TOYOTA'NIN ŞARJ EDİLEBİLİR OTOMOBİLİ...-

Toplantıda verilen bilgiye göre, Toyota tarafından yaklaşık 100 adet şarj edilebilir hibrit aracın devlet ve özel sektöre uzun dönemli kiralandığı proje kapsamında özel şarj istasyonları da kullanıma açılacak.

Fransız Çevre ve Enerji Yönetim Kurumu ADEME'nin desteklediği bu uygulama ile Toyota'nın hibrit teknolojisi sürdürülebilir ulaşımda yeni bir dönemin kapılarını da açacak.

Toyota'nın ''tam hibrit'' teknolojisi kullanılarak geliştirilen şarj edilebilir hibrit teknolojisi, elektrikli araçlara giden yolda en etkin çözüm olarak dikkat çekerken, Toyota'nın bu projeyle plug-in hybrid araçları bugünden kullanıma sunduğu ve inovatif teknolojisiyle ulaşımda referans olmaya hazırlandığı ifade edildi.

Toyota'nın Fransız Enerji Tedarikçisi EDF ile işbirliği 2007'de Fransa'da, 2008'de ise İngiltere'de yol testleri ile başladı.

Toyota, şarj edilebilir araçların teknoloji ve performansını derinlemesine incelemeyi ve daha geniş kitlelerin kullanımına sunmayı hedeflerken, şarj edilebilir araçların gelecekte yaygın ticari kullanımı öncesinde EDF ise, farklı şarj altyapıları konusunda çalışarak müşteri geri bildirimlerini değerlendiriyor. ADEME de sıfır emisyon araç programı kapsamında Strazburg'da 3 yıl boyunca sürecek bu projeye destek verecek.

Programın temel amacının günümüz çevre problemlerine karşı çevreci ve ekonomik araçlar sayesinde düşük maliyetli bir çözüm sunabilmek olduğu belirtilirken, proje, 100 adet Toyota Prius plug-in hybrid aracın ve alternatif şarj noktası alt yapılarının gerçek yaşam koşulları altında Strazburg ve çevresinde testini kapsıyor.

Araçlar, Strazburg yerel yönetimi de dahil olmak üzere devlet ve özel sektör kuruluşlarına kiralanırken, uzun dönem testlerinde, araçlar şehirde çeşitli yerlere (kamuya ve iş ortaklarına ait otoparklar, kamuya ait yollar) ve kullanıcıların evlerine kurulan 150'den fazla özel şarj istasyonundan elektrikle şarj edilecek.

EDF tarafından oluşturulan ve normal elektrik prizlerine benzerlikte bir kullanım kolaylığına sahip inovatif şarj istasyonları, 3G teknolojisi de kullanılarak merkezi bir platformda izlenecek.

Bu sistem, istasyonların anlık olarak izlenmesine imkan sağlayarak güvenlik ve kullanılabilirlik açısından gerekli koşulları sağlarken, sürücülerin günlük kullanım alışkanlıklarına ait verilerin toplanmasını ve izlenmesini de mümkün kılacak. Toplanan veriler hem altyapı hem de ürün geliştirme açısından projeye önemli bir bilgi kaynağı oluşturacak.

Toyota, plug-in hybrid özel uygulama projesini Almanya'da da EnBW (Energie Baden-Württemberg AG, EDF Group) ile gerçekleştireceği işbirliği ile devam ettirmeyi planlıyor. Almanya'daki özel uygulama projesi 10 şarj edilebilir aracın kullanımını ve ilgili şarj altyapısının oluşturulmasını içeriyor.

-20 KİLOMETREYE KADAR PİL İLE KULLANIM-

Şarj edilebilir hibrit araç, Toyota'nın tam hibrit teknolojisini kullanırken, buna ek olarak aracın pili standart bir elektrik prizi kullanılarak şarj edilebiliyor.
20 kilometreye kadar olan mesafelerde elektrikli bir araç gibi sessiz ve sıfır karbondioksit emisyonlu bir sürüş sunan araç, uzun mesafelerde ise, tam hibrit araç olarak kullanılarak düşük emisyon ve yakıt tüketiminin yanı sıra sürüş konforu sağlıyor.
Tam hibrit teknolojisinin kullanıldığı aracın karbondioksit salımı 59 g/km iken, 100 kilometrede 2,6 litre yakıt tüketiyor. Elektrik prizinde 1,5 saatte şarj edilebilen otomobil ''EV'' modunda 100 kilometre hıza erişebiliyor.

Bünyesinde benzinli motor, elektrikli motor, jeneratör ve yüksek performanslı lityum-iyon piller bulunduran araç, aynı zamanda Toyota'nın ilk lityum-iyon pillere sahip tam hibrit aracı olma özelliğine sahip bulunuyor. Sisteme entegre edilen gezegen dişliye sahip şanzıman benzinli motor, elektromotor ve jeneratör arasında geçişi sağlarken, üretilen güç E-CVT adı verilen şanzıman üzerinden tekerleklere aktarılıyor.

Hibrit sistemin bir parçası olan sıralı dört silindirli 1,8 litrelik VVT-i teknolojisine sahip benzinli motor 136 PS gücüyle PHV'yi 11,4 saniyede 0'dan 100 km/s hıza ve 180 km/s maksimum hıza ulaştırıyor. Böylece PHV alışagelmiş herhangi bir hatchback otomobille paralel bir performans sunuyor.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.