Şans Getirsin Diye Çocukları Parçalıyorlar

Şans Getirsin Diye Çocukları Parçalıyorlar

Uganda'da şans getirdiğine inanılan çılgınca bir inanış yüzünden, küçük çocuklar kaçırılarak öldürüldükten sonra parçalanıyor.

Afrika'nın en güzel ülkelerinden biri olarak kabul edilen Uganda'nın büyük kentlerinde ticaret ve kapitalizm hızla gelişiyor. Ancak ülkenin kırsal alanlarında eski geleneksel ve yozlaşmış inanışlar geçerliliğini sürdürüyor. Ülkede son aylarda başta çocuklar olmak üzere yetişkin insanlar kaçırılıyor, bazıları öldürüldükten sonra gömülmüş olarak, bazıları da belli organları kesilip alınmış halde bulunuyor. Şubat ayında yaşanan bir olayda, Asima Baguma adlı kadın, köylerinin yakınındaki muz tarlasından 17 aylık bebeğini kafası kesilmiş halde gömüldüğü yerden kendi elleriyle çıkardı.

Yetkililer, özellikle küçük çocukların kaçırılarak kafalarının kesilmesi ve ardından gömülmelerinin, insanlara şans getirdiğine inanılan bir ritüelin parçası olduğunu belirtiyor. Ancak bu tür bir vahşetin temel güdüsü şans elde etmek değil, para. Bebeğinin kafasını kendi elleriyle kesen baba Andrew Baguma, tutuklandıktan sonra çocuğunun kafasını 2 bin dolara işlerinin açılmasını isteyen bir işadamına sattığını itiraf etti. Çocuğunu öldürdüğü için pişman olduğunu söyleyen adam, bir bisiklet dükkânı açarak kendi işini kurma amacıyla böyle bir şey yaptığını söyledi.

Yetkililer, çocukları öldürerek vücut parçalarını toprak altına gömme inancının, 'cadı doktorlar' olarak bilinen geleneksel şifacıların yaydığı bir inanış olduğunu söylüyor.

AİLELER ÇOCUKLARINI SATIYOR

Başkent Kampala'daki Makerere Üniversitesi öğretim üyesi Paul Bukuluki, bazı ailelerin vücut parçaları ayinlerde kullanılsın diye çocuklarını cadı doktorlara sattıklarını, eğer çocukları yoksa başkalarının çocuklarını kaçırdıklarını belirtti. Amerikan televizyon kanalı ABC News, Uganda'ya giderek polisle işbirliği yaptı ve cadı doktorların vahşetini araştırdı. Otel yaptıracakları arazinin kötü ruhlarla çevrildiği yalanıyla cadı doktorla görüşen gazeteciler, ruhlarla iletişim kurabildiklerini iddia eden doktorların taleplerini dinledi. Taleplerini aşamalar halinde belirten ve her adım için binlerce dolar isteyen 'şifacı doktorlar' polis tarafından yakalandı.

Gizli kameraya alınan bir cadı doktor

Ancak cinayetlerin sonu gelmedi. Caroline Aya adındaki 8 yaşındaki kız evinin önünde oynarken komşusu tarafından kaçırıldı. Günler sonra, küçük kızın dili kesilmiş halde cesedi bulundu.

ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın hazırladığı rapora göre, geçtiğimiz yıl dinsel tören ve ritüllerde kullanılmak üzere 30 yakın çocuk cinsel organları ve kafaları kesilerek vahşice öldürüldü.

Yetkililer günümüzde insan kurban etme geleneğinin Hindistan, Endonezya, Güney Afrika, Gabon ve Tanzanya'da devam ettiğini belirtti. 60 yaşındaki şifacı Livinstone Kiggo, keçi, kuzu veya tavuk kurban etmenin ruhları çağırmanın bir yolu olduğuna inanıldığını belirtti.

Kiggo, insan öldürmenin tamamen yanlış bir inanış olduğunu ve cadı doktorların işlerini mahvettiğini ifade etti. Kiggo ayrıca, sünnetli veya kulaklarında delik olan çocukların verimsiz kabul edildiği için kurbanlık seçilmediklerini söyledi.

Uganda'da artan çocuk kaçırma olayları nedeniyle çocuklarını okula gönderemeyen aileler bile var. Yetkililer, uluslararası yardım örgütlerinin de yardımıyla cadı doktorlarını saptayarak yakalamakla uğraşıyor.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.