Sağlık karnesi tarih oldu

Sağlık karnesi tarih oldu

Sağlık karnesi derdi artık bitti. Emekli Sandığı emeklileri ve bütün Bağ Kur'lular artık TC kimlik kimlik numarası kullanacak.


Sosyal Güvenlik Reformu'nun sağlık ayağındaki bürokrasiyi azaltacak adımlarına bir yenisi daha eklendi. Serbest meslek erbabının tamamı, memurların ise emeklileri için sağlık karnesi uygulaması kaldırıldı.

Söz konusu kolaylık ilk olarak bu yıl başında işçi emeklilerine sağlanmıştı. Böylece sadece çalışan memurlar sağlık karnesi kullanma durumunda kalırken, yetkililer, "Amacımız, aktif ya da emekli sigortalımızın memnuniyet seviyesinin artırılması. Bürokratik işlemlerin azaltılması, işgücü ve zamandan tasarruf sağlanması. Bu çerçevede yakın bir zamanda halen çalışan Emekli Sandığı mensupları da hastaneye karnesiz gidebilecek." açıklamasında bulundu.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yayınladığı bir genelgeyle SSK emeklilerinden sonra Emekli Sandığı emeklileri ile bütün Bağ-Kur'lular için sağlık karnesi uygulamasına son verdi.

SİGORTALILARA TC KİMLİK NO'SU YETECEK

Artık çalışan memurlar dışındaki bütün sigortalılar, sağlıkla ilgili işlemlerin hepsini, TC kimlik numarasıyla yapabilecek. Mevcut karneler, sayfaları tükenene kadar kullanılabilecek. Ancak bugünden itibaren yeni sağlık karnesi verilmeyecek.

EMEKLİLER NE YAPACAK?

Fakat emekli olanların TC kimlik numarası ve emeklilik evraklarıyla il müdürlüklerine giderek, aktivasyonlarını yaptırmaları gerekiyor. Ardından TC kimlik numarasıyla tedavi olup, ilaç alabilecekler. İlaçlar, sağlık kuruluşlarının reçetelerine yazılacak. Reçetelere eklenecek TC kimlik numaraları, SGK'nın elektronik sisteminden kontrol edilecek.

AKILLI KART ÇIKMADAN KARNE KALKTI

ağlık karnesi uygulamasının 'akıllı kart'ın devreye girmesiyle birlikte son bulması bekleniyordu. Ancak SGK'nın, projede gecikme yaşanacağı bilgisini alması üzerine bu adımı attığı öğrenildi. Akıllı kartta pilot uygulamanın mart ayında başlayacağı duyurulmuştu. Ancak ilk başta sağlık alanında kullanılması düşünülen çipli kart, daha sonra bütün kimliklerin yerine geçecek vatandaşlık kartına dönüştürüldü. Böylece projenin kapsamı genişledi.

Ülkede yaşayan herkesi kapsayacak bu projenin tam olarak yürürlüğe girmesinin 2-3 yılı bulacağı belirtiliyor. Bu yüzden SGK yönetimi sağlık karnelerini kademeli olarak kaldırmayı planladı ve ilk olarak Ocak 2008 itibarıyla SSK emeklilerinin kimlik numaraları ile muayene olmalarına imkân tanındı. Yeni genelge, bütün emekliler için sağlık karnesini kaldırdı. Ayrıca aktif olarak çalışan Bağ-Kur'lulara da aynı kolaylık sağlandı. Sigorta primi yatırmaya devam eden serbest meslek erbabı da muayene ve tedavilerinde sadece TC kimlik No'sunu verecek. Görevliye, nüfus cüzdanı ya da bunun yerine geçen kimlik kartlarını gösterecek. Aktif SSK'lılar da 1 Haziran 2008 itibarıyla sağlık karnesine gerek olmadan muayene olabilecek.

SADECE KAMUDA ÇALIŞANLAR KARNELİ

Gelinen noktada sadece kamuda çalışan memurlardan sağlık karnesi istenecek. Memurların da kısa bir süre sonra sisteme dahil edilmesi bekleniyor. Gengelge ile reçete sistemine de yeni düzenleme getirilmiş oldu. Sahtecilik ve benzeri uygulamaların önüne geçmek için reçetelere TC kimlik numarası eklenecek. Ayrıca hekimin adı soyadı, kurumun adı, hekimin ana uzmanlık dalı ile birlikte var ise yan uzmanlık dalı, asistanlar için ihtisas yaptığı uzmanlık dalı, hekimin diploma numarası ve hekimin ıslak imzası mutlaka yer alacak. Bu reçetelerde, kurum başhekiminin onayı ve mührü aranmayacak. (Zaman)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.