Sabinov -Çubuk Kardeşliğine Övgü

Sabinov -Çubuk Kardeşliğine Övgü

Türk Büyükelçiliğinde Sabinov -Çubuk Kardeşliğine Övgü

 

Sabinov’da yapılan etkinlikleri izleyen Türkiye’nin Bratislava Büyükelçisi Müsteşarı Yüksel Yücekal, iki şehir arasındaki kardeş şehir ilişkilerinden çok etkilendiğini söyleyerek, ’’Bu yıl Slovakya, Türkiye’ye en çok turistin geldiği ikinci ülke oldu. Ticari ilişkilerde her yıl giderek artmaktadır. Bunlar tesadüf olmasa gerek, bu tür etkinliklerle yapılan tanıtımların büyük katkısı var’’ dedi.

                Sabinov Günleri etkinlikleri çerçevesinde Sabinov Kültür Merkezinde ‘Yılın Enleri ve Türk Gecesi’ düzenlendi. Program bölgede bulunan 5 farklı şehrin Kültür Merkezleri Başkanlarının yaptıkları konuşmalar ile başladı. Bu konuşmalarda yapılan ve yapılacak olan çeşitli kültürel aktivitelerden bahsedilerek bu konudaki şehirlerarası rekabet ve iş bilirliğinin kültürel gelişime katkıda bulunduğu vurgulandı. Gecede Sabinov’a kültürel ve ekonomik anlamda katkıda bulunan yılın en başarılı kişilerine onur ödülleri verildi. Sanat okulu öğrencilerinin sunduğu çeşitli müzik performanslarının ardından, yapılan resepsiyonda Çubuk Belediyesi Folklor Ekibi tarafından ‘Yedi Bölge, Yedi Renk’ adlı potpori oyunu sergilendi. Büyük beğeni toplayan oyunda öğrenciler tarafından Türk ve Slovak bayraklarının açılması davetliler tarafından ayakta alkışlandı.

Gecede konuşma yapan Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden, bu tarzda kültürel etkinlikleri destekleyen ve her şekilde katkıda bulunan herkese teşekkür ederek başladığı sözlerine, şöyle devam etti:

’’Sizlere Anadolu’nun 7 bölgesinden gönül dolusu selam getirdik. Sabinov günlerinde yer alan kültürel etkinliklere bizler de sergilediğimiz folklor gösterileri ile katkı vermek istedik. Kardeşlik ilişkilerinin başladığı günden bu yana Sabnov’dan ve Çubuk’tan pek çok öğrenci ve heyet bu tarzdaki kültürel etkinliklere katılarak bu iki ülke insanlarının birbirlerini tanımasını ve kaynaşmasını sağladılar. Bu gün burada bizi yalnız bırakmayan sayın müsteşarımıza da çok teşekkür ediyoruz.’’

Bu tarz kültürel etkinliklerin yapılması iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde çok önemli olduğunu vurgulayan Slovakya’nın Bratislava Büyükelçisi Müsteşarı Yüksel Yücekal, Sabinov Çubuk arasında 5 yıldır süre gelen kardeş şehir ilişkisinin geldiği çok başarılı üstün aşamaları hep birlikte izlediklerini anlatarak,  şunları söyledi:

’’Bu günkü bu etkinlik hepimizi çok mutlu etti. Bu toplumun birbirini tanıması için son derece etkili bir girişimdir. Bunun Türkiye ve Slovakya ilişkilerinin gelişmesine mutlaka katkısı olduğu gibi ilişkileri daha da ileri götürecektir. Yerel yönetimlerin iki ülkenin toplumlarını bir araya getirmesi son derece önemlidir. Büyükelçilik olarak bu ilişkilerin geliştirilmesi için elimizden gelen her türlü katkıyı vereceğiz. Bu yıl Türkiye Slovakya’dan en çok turist giden ülkeler sıralamasında ikinci oldu. Bu çok önemlidir. Ticari ilişkilerde her yıl giderek artmaktadır. Bunlar tesadüf olmasa gerek, bu tür etkinliklerle yapılan tanıtımların büyük katkısı var. Buna katkıda bulunan etkinliklerden bir tanesini hep birlikte izledik. Çubuklu öğrencilerimizin sergiledikleri Anadolu’nun sentezinden oluşan halk oyunları son derece etkileyiciydi ve gurur duyduk. Salona baktığımızda her kes telefonlarıyla fotoğraf makinalarıyla görüntü çekiyorlardı. Bu durum onlarında bundan en az bizim kadar etkilendiğini göstermektedir. Ben bu vesileyle sayın başkanıma ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum’’ dedi.    

Sabinov Belediyesi tarafından Çubuklu öğrenciler ve heyet, Slovakya’nın ilk ve tek bal mumu müzesi olan Kosice’deki Wax Museum gezdirildi. Slovak tarihi ile ilgili bal mumundan yapılmış 23 farklı figürün bulunduğu müzede, Slovakya’a tarihinde yer alan önemli kral, kraliçe, din adamları ve sporcular gibi kişilerin bal mumundan yapılmış heykelleri bulunurken, en çok dikkat çeken nokta ise ünlü Türk gezgini Evliya Çelebi’nin heykelinin müzenin hemen girişinde yer alıyor olmasıdır.           

Müze görevlisinin verdiği bilgiye göre; 17. Yüzyılın ikinci yarısının gezgini olan Evliya Çelebi Slovakya’nın Kosice şehrinden dünyanın en güzel şehirlerinden biri olarak bahsetmiş. Yazdığı seyahat namede burada yer alan taş kaldırımları, su fiskeleri, yeşil bahçeler ile bu şehirde yaşayan mutlu insanlardan söz etmiştir. Böylesine güzel toprakları Osmanlı himayesine almanın gerekliliğini vurgulayan Evliya Çelebi hayatının hiçbir bölümünde Kosice’de bulunmamıştır. Slovakya ve Slovak halkından olumlu bir şekilde bahsettiği ve buradaki hayatın güzelliğini özellikle vurguladığı için Slovak hükümeti Evliya Çelebi’nin de heykelinin burada yer almasını uygun gömüştür.

Ziyaretin anısına Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden, müzenin şeref defterini imzaladı. Şeref defterinde şunlara yer verdi:

’’Müzenin hemen girişinde gördüğümüz Evilya Çelebi’nin heykeli tıpkı bize hoş geldiniz der gibiydi ve kendimizi evimizde hissetmemizi sağladı.’’

Öğrenci ve heyetten oluşan grup daha sonra Kosice sokaklarında gezerek tarihi ve turistlik yerleri inceledi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.