Mangalda kanser riski

Mangalda kanser riski

Prof. Dr. İsmail Çelik, mangalın kanser açısından, “Türkiye için önemli bir sorun haline gelebileceğini” ifade ederek, “Mangalda, et yiyorsunuz hem de yağlı. Et de yağ da kanserojen... Yağı direkt ateşe tuttuğunuzda çıkan kanserojen moleküller tekrar ete

Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Prevantif Onkoloji (Kanserden Korunma Bilimi) Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Çelik, mangalın kanser açısından, “Türkiye için önemli bir sorun haline gelebileceğini” ifade ederek, “Mangalda, et yiyorsunuz hem de yağlı. Et de yağ da kanserojen... Yağı direkt ateşe tuttuğunuzda çıkan kanserojen moleküller tekrar ete yapışıyor” dedi.

Çelik, TBMM Kanser Araştırması Komisyonunda yaptığı sunumda, kansere ilişkin medyada bilgi kirliliği yaşandığını söyledi.

İsmail Çelik, gazetelerde yer alan, “parmak arası terlik kanser yapıyor”, “sokak lambaları kanser riskini artırıyor”, “kanserin yeni umudu köpekbalığı kanı” şeklindeki haberleri anımsatarak, “Yok böyle bir şey... Bunu önleyemeyiz ama etkinlenmemiz de gerekiyor” dedi.

İnsanların, doğrudan etkilendiği çevrede kanserojen maddeler bulunduğunu düşündüğünü anlatan Çelik, “Yanlışlıkla bir maddeyi gece-gündüz yanımızda bulundurarak kanser olmuyoruz. Onun kullanımında ısrarcı olmamız gerekiyor. Sigara gibi...” diye konuştu.

Son yıllarda, “kansere yatkınlık genleri” konusunda tartışmalar yürütüldüğünü anımsatan Çelik, genetik geçiş gösteren kanserlerin tüm kanserlerin binde birinden daha az olduğunu vurguladı. Çelik, kanserin sebeplerinin çoğunlukla çevresel ve yaşam tarzı kökenli olduğunu ifade etti.

Kansere neden olan faktörlerin başında tütün geldiğini dile getiren Çelik, sözlerine şöyle devam etti:

“Beslenme alışkanlıkları, alkol, enfeksiyon, şişmanlık da diğer faktörler arasında bulunuyor. Tütün dumanına maruziyet de çok önemli. Her yıl dünyada 5 milyon insan sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Yani her 6 saniyede 1 kişi ölüyor. Türkiye'de 70 milyonun 20 milyonu sigara kullanıyor. Her yıl 120 bin insan sigaraya bağlı nedenlerden ölüyor. Günde 300 kişi ölüyor. Yani her gün bir uçak düşüyor. Her 30 saniyede bir yeni akciğer kanseri teşhisi konuluyor.”

Çelik, kırmızı et, işlenmiş et ve tuzlanmış balık tüketiminin sürekli olmasının kanser tüketimini net olarak artırdığını belirterek, yağ, şeker ve tuz kullanımına da dikkat edilmesini istedi.

Tuzun, mide kanserinin bir numaralı nedeni olduğuna dikkati çeken Çelik, Türk insanının sebze ve meyve tüketmesinin avantaj olarak algılanabileceğini söyledi.

"Mangalda kırmızı et"

“Mangalın, kanser noktasında Türkiye için önemli sorun haline gelebileceğini” ifade eden Çelik, “Mangalda, et yiyorsunuz, hem de yağlı... Et de yağ da kanserojen... Yağı direkt ateşe tuttuğunuzda çıkan kanserojen moleküller tekrar ete yapışıyor. Ayrıca, mangaldaki kömür ve kömür tozları, pişirilen besinler üzerine sinerek karsinojen etkiyi artırıyor” diye konuştu.

Çelik, kanserden korunmak için günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze içeren, yağ oranı az ve lifçe yüksek beslenme tarzının benimsenmesi gerektiğini belirterek, kırmızı etin haftada birden fazla tüketilmemesi önerisinde bulundu.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.