Hem bilim hem tedavi

Hem bilim hem tedavi

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan “2018’de üniversitemiz bünyesine girecek olan şehir hastanesi ile hem bilim üretip hem hasta tedavi edeceğiz” diye konuştu.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Ankara'daki 15 üniversite içinde en son kurulan devlet üniversitesi. AYBÜ'nün kurucu Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan 50 yıl aradan sonra Ankara'da kurulan 5. devlet üniversitesinin yaptığı hizmet ve projeler hakkında SABAH Ankara'nın sorularını yanıtladı.
 AYBÜ'nün Ankara'daki diğer üniversitelerden farkı nedir?
Farkı öncelikle adıyla başlıyor. Ankara'nın tarihiyle özdeşleşmiş bir isim... Cumhuriyet dönemiyle Ankara başkent oldu fakat Cumhuriyet dönemi öncesinde de Ankara Savaşı vardı. Üniversitemizin külliyesi de Ankara Savaşı'nın yapıldığı bölgeye kuruldu. Tarihte savaş yapılan bölgeye bilim yuvası kurduk. Mimarimiz özellik arz ediyor. Milli kimliğimizi yansıtan mimari ile tasarlanan bir üniversitemiz var. Milli kültüre şuura sahip bir yandan da modern dünyayla entegre bir eğitim yuvasıyız. Öğrencilerimiz milli kültür ortamı içinde eğitim alıyor. Uluslararası akreditasyona sahip Türkiye'deki ilk yabancı diller yüksek okulumuz var. Bu okula sıfır İngilizce ile gelen bir öğrenciler yüzde 100 İngilizce eğitim alarak mezun oluyorlar.
 Başkentin 15. üniversitesi olan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nin şehre katkıları neler?
Ankara'da 50 yıl aradan sonra kurulan 5. devlet üniversitesi olma özelliği var. Başkent son yıllarda çok ciddi gelişme gösterdi. Artan nüfus, gelişen ve büyüten şehirleşme, sanayileşme yeni bir devlet üniversite kurulma ihtiyacı doğurdu. Hayatın içinden vatandaşla iç içe bir üniversite daha önce yoktu. Biz bu açığı kapatmak için kurulduk.

EV KADINLARINA KURS DA VAR
 AYBÜ kurulduğu günden bu yana ne gibi faaliyetlerde bulundu?
Lisans düzeyinde eğitim vermekle yetinmeyip hem ciddi oranda uluslararası oranda öğrencilere hitap ediyoruz, hem de ciddi oranda lisansüstü eğitime önem veriyoruz. Uluslar arası düzeyde bir araştırma üniversitesi olmayı misyon edinmiş ve vizyonunu buna göre belirlemiş bir üniversiteyiz. Mezun olacak öğrencilerimize girişimcilik eğitimleri veriyoruz. İşadamlarına ve ev kadınlarına da girişimcilik kursları veriyoruz. Tepebaşı Ağız ve Diş Sağlığı üniversitemize bağlandıktan sonra vatandaşlara her türlü muayeneyi ücretsiz olarak üniversite olarak yapıyoruz.
 Yabancı uyruklu öğrenci oranı nedir?
Uluslararası öğrenci oranı devlet üniversiteleri içinde en yüksek üniversiteyiz. Yabancı uyruklu öğrenci oranımız yüzde 10'luk bir orana sahip. Bu oran öğrenim turizmi yapan ülkelerdeki üniversitelerdeki oranı yakalamış durumdayız.
 Sağlık alanında projeleriniz var mı?
Önümüzdeki yıl üniversitemiz bünyesine girecek olan şehir hastanesi ile hem bilim üretip hem hasta tedavi edeceğiz. Mevcut yatırım daha verimli hale getirilmesi için hükümetle ortak çalışmalar yapıyoruz. Atatürk Eğitim Araştırma ve Yenimahalle hastanelerinde çalışıyoruz. Tepebaşı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi ile de birlikte çalışıyoruz. Üniversitelerin kendi ekonomileriyle büyük yatırımlı hastaneler yapması mümkün değildir. Üç bin 700 yataklı bir hastaneye sahip olmak dünyadaki her üniversitenin hayalidir. Biz kendimiz bir hastane kuracak olsaydık 5 yılda 150-200 yataklı bir hastaneyi zor kurardık.

SURİYELİ ÖĞRENCİLERE ÖZEL PROJE
 Suriyeli öğrenciler ve Suriyeli mülteciler ile ilgili projeleriniz var mı?
Suriyeli öğrencilere yönelik projeler var. Suriye'den gelen öğrencilerin eğitimleri ve ülke adaptasyonuile ilgili genç arkadaşlarımızın yürüttüğü projeler var. Suriyeli mültecilere yönelik hukuk klinikleri var. Onlara hukuksal destek veriyoruz. Sonuçta yabancı bir ülkede yaşıyorlar ve buranın hukuk sistem bilmeleri lazım haklarını bilmeleri lazım. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.