Güçlü Bir Hafıza İçin Ne Yapmalı?

Güçlü Bir Hafıza İçin Ne Yapmalı?

Yapılan araştırmalara göre, bazı yiyecekleri daha fazla tüketerek hafıza, algılama yeteneği ve dikkati artırıp, daha hızlı düşünebilmek mümkün. İşte faydalı gıdalar...

Bunun İçin beynimizin ihtiyaç duyduğu besinleri bilmemiz ve yememiz yeterli. Tüm bunların yanında spor yapmayı da İhmal etmemekte fayda var.

Bir sınava girmeden önce ya da yoğun düşünmeniz gereken zamanlarda şekerli yiyecekler mi yersiniz? Gec saatlere kadar çalıştığınız zamanlar konsantrasyonunuzu artırmak için kahve mi içersiniz?

Kimimiz bu tür önlemlerin psikolojik olduğunu düşünsek de yapılan
araştırmalar birçok gıdanın beynin çalışmasını doğrudan etkilediğini göstermiştir. Beyin mükemmel bir yöneticidir ve tıpkı bir orkestra şefi gibi vücudumuzdaki sinir iletilerinin bir hücreden diğerine taşınmasını yönetir. Bunu yaparken vücudumuzda sinirsel iletici denilen kimyasal maddeler salgılanır. Beynimiz, bedensel, duygusal ve davranışsal konularda tüm mesajları bu kimyasal maddeler aracılığıyla ilgili hücrelere gönderir.

Ne var ki bu önemli görevi yapması için beynin beslenmeye yani bazı temel besinlere gereksinimi vardır. Yediğimiz her şeyin besin değeri kan yoluyla tüm vücuda yayılmadan önce ilk olarak beyne ulaşır. Yapılan araştırmalarda beyne ulaşan bu besinlerden bazılarının beynin performansını artıran özellikler içerdiği kanıtlanmıştır. Son araştırmalarda ise gıdaların türü kadar miktar ve kalitesinin de zihinsel performansı ve İnsanın davranışlarını etkilediği daha belirgin olarak ortaya çıkmıştır.

Beynin performansı söz konusu olunca en önemli öğün kahvaltıdır. Her gün düzenli olarak kahvaltı yapan kişilerin diğerlerine oranla daha başarılı ve verimli oldukları görülmüştür. Kahvaltı alışkanlığı olmayan kişilerde gün içinde konsantrasyon kaybı
görülmektedir. Kahve içmek uykuyu açsa bile vücuda enerji ve besin öğesi olarak hiçbir katkı sağlamaz. Üstelik kahve, daha sonra alınan hazı besinlerin vücutta kullanımına engel olarak, zarar bile verebilir.

Böylece kahve içen kişi bir süre sonra kendini yorgun hissetmeye başlar. Ayrıca kahve, matematiksel ve mantıksal becerileri de olumsuz yönde etkiler. Yoğun bir güne başlarken; peynir, süt, yumurta gibi protein içeren besinlerden oluşan bir kahvaltı,
şekerli çay ve simitten oluşan bir kahvaltıya kıyasla çok daha iyi sonuç alınmasını sağlar.

Beyni yalnızca kahvaltı etkilemiyor tabii ki. Diğer öğünlerde yenen bazı gıdaların da beyin üzerinde etkisi var. Proteinli gıdalarda bulunan bir amino asit (tirozin) hızlı düşünme, enerjik olma ve motivasyon gibi katkılarla daha verimli çalışmayı sağlıyor. Karbonhidratlı besinler, beynin enerji kaynağı olan glikozu temin elliyor. Bunun yanı sıra pek çok vitamin ve mineraller beynin normal gelişimi ve çalışması için gerekli.

Beynin sürekli aktif olması dikkat ve konsantrasyon açısından zengin olması yediğimiz yiyeceklere bağlı. Kısaca özetlemek
gerekirse protein, karbonhidrat, vitamin ve minerallerden oluşan bir beslenme programı ile beynin performansını artırmak mümkün. Balık, yeşil yapraklı sebzeler, lahanagiller ve tahıl içerikli bir
diyetle günümüzde hayli yaygınlaşan unutkanlık sorununu çözebilirsiniz. Genç yaşlarda başlayan, pek önemsemediğimiz hafif unutkanlıklar ileride karşımıza hafıza kaybı hastalığı olarak bilinen Alzheimer'i çıkartabilir.

Alzheimer vakalarının son yıllarda giderek artması nedeniyle yapılan araştırmalarda, kolin adlı maddenin hafıza depolanmasında önemli rol oynadığı, eksikliğinde ise unutkanlığın devreye girdiği ortaya çıktı.

Bu hastalara kolin açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi, yumurta sarısı, lahanagiller özellikle de karnabahar ve sakatatlarda bulunan lesitin maddesi verildi ve hafıza kaybında düzelme kaydedildi. Öğrenme yeteneğini geliştiren ve hafıza için hayati önem taşıyan kolin maddesi doğada en çok anne sütünde bulunuyor.

Bu nedenle uzmanlar beynin hafıza ile ilgili bölümünün, bebeklikte yeterli kolin alınması ile gelişebileceğini belirtiyorlar, Gelişmiş ülkelerde bebek mamalarına kolin maddesi ekleniyor. Kolin, anne sütünden sonra en çok soya ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar ve yumurta sarısında bulunuyor.

Sağlıklı beslenmenin yanı sıra sabah ve akşam 30'ar dakikalık yürüyüş yapmak da çok faydalı. Çünkü beynimizin yeterli oranda oksijen alması için egzersizlere de ihtiyacı var.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.