Esenboğa tütün birimine ödül

Esenboğa tütün birimine ödül

VALİ KILIÇLAR, ESENBOĞA TÜTÜN BAĞIMLILIĞI EĞİTİM VE TEDAVİ BİRİMİNİ ÖDÜLLENDİRDİ.

Esenboğa Havalimanı Mülki İdare Amiri Vali Yardımcısı Hayrettin Balcıoğlu, Esenboğa Havalimanı’nda hizmet veren Tütün Bağımlılığı Tedavi Birimi Sorumlusu Uzman Dr. Gülin Erkmen Yıldırım ile Havalimanı Sağlık Denetleme Merkezi Baştabibi ve Program Koordinatörü Dr. Müjgan Yıldız ile birlikte 02.03.2016 Çarşamba günü Ankara Valisi Sayın Mehmet Kılıçlar’ı makamında ziyaret ederek ‘Tütünsüz Esenboğa Programı’ hakkında bilgi verdi.

1-007.jpg2-009.jpg3-013.jpg4-003.jpg

Ziyarette konuşan Vali Yardımcısı Hayrettin Balcıoğlu, Esenboğa Havalimanı gibi iş yükü ve çeşitliliği itibariyle zamanlamaya riayet ve dikkatin üst düzeyde ehemmiyet arz ettiği bir kurumda, yurt içinde veya dışında bilinen bir model olmaksızın yapılandırılan ilk ve tek ‘Mobil Yerinde Tütün Tedavisi ve Eğitimi Uygulama Birimi’ni yapılandırdıklarını ifade ederek, kısa zamanda iş ve zaman kaybı olmaksızın havalimanı çalışanları ve birinci dereceden yakınlarının birimde görevli hekimlerimiz tarafından ‘Tütün Bağımlılığı ve Tedavisi’ hakkında doğru bilgilendirilerek tıbbi tedavi hizmeti aldıklarını sözlerine ekledi.

Esenboğa Havalimanı Tütün Bağımlılığı ve Tedavi Birimi Sorumlusu Uzman Dr. Gülin Erkmen Yıldırım ise, hazırlayarak uygulamaya koydukları program ile önce bağımlılığın evresinin tespit edildiğini daha sonra da uygun tedavinin yürütüldüğünü, ancak bu çalışmanın başarılı sonuç vermesinin en önemli ayağının da tedavi uygulanan hastaların takibi olduğunu söyledi.

Esenboğa Havalimanı Sağlık Denetleme Merkezi Baştabibi ve Program Koordinatörü Dr. Müjgan Yıldız, program ilgili olarak 2015 yılı Mart ayında ilk adımı attıklarını ve planlamayı yaptıklarını, planlama kapsamında 960 tütün bağımlısından 697’sinin kurulan birime gelerek, 263’ünün kurumuna gidilerek ulaşıldığını söyledi. 697 kişiye tütün bağımlılığı ile ilgili bilgilendirme seminerleri verildiğini hatırlatan Dr, Müjgan Yıldız, seminerlerin ardından kullanıcılara yönelik tıbbi tedavi sürecine Ekim 2015’te Havalimanında kurulan birimde başlandığını, 2016 yılı Ocak ayı sonu itibariyle 478 kişiye tıbbi tedavi uygulandığını, tedavi uygulanan 478 kişinin güncel takip bilgilerine göre (97 kişi üç ay ve üzerinde, 26 kişi iki ay, 20 kişi yeni olmak üzere)  toplam 143 kişinin tedavilerini başarı ile sürdürerek sigarayı bıraktıklarını da vurguladı.

Vali Yardımcısı Balcıoğlu, kısa sürede elde edilen bu başarılı sonuçlar üzerine Sayın Valimizin de talimatı ile Ankara Valiliği’nde görev yapan ve gönüllü olarak tütün bağımlılığından kurtulmak isteyen yaklaşık 100 personel için 10 Mart ve 11 Mart 2016 tarihlerinde Valilik Toplantı Salonunda bir bilgilendirme ve tedavi programı hazırlandığını söyleyerek Vali Kılıçlar’a desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Vali kılıçlar, Esenboğa Havalimanında oluşturulan ‘Tütün Bağımlılığı Tedavi Birimi’nin Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Tütünle Mücadele’ konusundaki hassasiyetinden ilham alınarak oluşturulduğunu, Hükümetimizin de tütün bağımlılığı konusundaki tutumunun, insanlarımızın sağlığını ciddi anlamda etkileyen sigara konusunda açık ve net olduğunu söyleyerek, kısa sürede başta Havalimanı çalışanları ve birinci dereceden yakınları olmak üzere Ankara Valiliği çalışanlarına yönelik de çok başarılı bir projenin hayata geçirildiğini sözlerine ekledi.

İnsanın sağlıklı, başarılı ve mutlu olabilmesi için beden ve ruh sağlığının her türlü zarardan korunması gerektiğini, tütün bağımlılığının insanın ruhsal, bedensel ve sosyal sağlığını bozan önlenebilir bir durum olduğunu ifade eden Vali Kılıçlar, ülkemizde sigara kullanma oranının azalmakla birlikte azımsanmayacak seviyelerde olduğuna vurgu yaparak sözlerine şöyle devam etti;

“Sigaranın zararları yüzünden her yıl binlerle ifade edilen insanımız hayatını kaybetmektedir. Başta sigara olmak üzere her türlü bağımlılık yapan alışkanlığın insan sağlığına, ekonomiye, aile ve toplum huzuruna ve savunma gücüne verdiği zararlar ise bugün rakamlarla ifade edilemeyecek kadar büyüktür.

Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi bütün kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak hepimiz için toplumsal görevdir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasanın 58. maddesinde “Devlet; gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan, cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır.” denilmektedir. Dolayısıyla işin hem insani yönü, hem de anayasal yönü vardır.

4207 Sayılı Tütünle Mücadele Yasasının yürürlüğe girmesi ile sigara kullanımının azaltılması hedeflenmektedir. Sadece yasal önlemlerle de tütün ürünleri ve diğer bağımlılık yapıcı maddelerin zararlarını önlemek elbette mümkün değildir. Özellikle ailelerin, öğretmenlerin, sivil toplum kuruluşlarının bu konuda büyük sorumlulukları bulunmaktadır. Bütün toplumun madde bağımlılığına karşı eğitilmesi ve bilgilendirilmesi için bu amaç ve görevlerin toplumun bütün kesimlerinde ortak bir inanç ve gayretle paylaşılmasında, elbette ki basın kuruluşlarına da önemli görevler düşmektedir.”

Bu çerçevede; Havaalanı Mülki İdare Amiri Vali Yardımcısı Hayrettin Balcıoğlu’nun desteği, görevli hekimlerin de özverili çalışmasıyla kısa sürede çok iyi bir netice alındığını görmekten memnuniyet duyduğunu söyleyen Vali Kılıçlar,

“Bundan sonraki hedefimiz bu örnek projeyi ilimizde, çalışan sayısı fazla olan kurum ve kuruluşlarda uygulama kabiliyetimizi geliştirerek daha fazla insanımıza ulaşmak olacaktır.

Bu vesileyle başta kamu kurum ve kuruluşlarımızda çalışan tütün bağımlısı görevlilerimiz olmak üzere tütün kullanan tüm Ankaralılara dumansız, zehirsiz bir hayat için sigarayı bırakmaları çağrısında bulunuyorum. Tüm vatandaşlarımızı çağrımıza kulak vermeye ve destek olmaya davet ediyorum.”dedi.

Vali Kılıçlar, konuşmasının ardından Vali Yardımcısı Hayrettin Balcıoğlu,  Tütün Bağımlılığı ve Tedavi Birimi Sorumlusu Uzman Dr. Gülin Erkmen Yıldırım ile Havalimanı Baştabibi ve Program Koordinatörü Dr. Müjgan Yıldız’a tütün bağımlısı Havalimanı çalışanlarına verdikleri üstün hizmetlerden dolayı başarı belgeleri ile ödüllendirerek teşekkür etti. 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.