Domates yemek için beş neden

Domates yemek için beş neden

22 Temmuz 2008 07:39Domates, içeriğinde bulunan A ve C vitaminleri, folik asit, potasyum, gıda lifi ve antioksidanlar sayesinde hayatımızın vazgeçilmez besinlerinden biri.

Kulağa ilginç geliyor olsa da, domates bazen derdi ve tasayı silip götürebilir. Domatesin içeriğinde bulunan A ve C vitaminleri, folik asit, potasyum, gıda lifi ve antioksidanların yararları tartışılamaz. Organik domatesler, bazı kimyasallardan arınarak yetiştirildiği için, daha fazla flavonoit içerirler. Aynı zamanda antiviral (virüslerin zararlı etkilerini önleyen) özellikleri bulunur. Aşağıdaki beş maddede neden domates yemeniz gerektiği açıklanıyor:

Cildinizi korur

Domatesin kabuğunun, cildinize güneş koruyucu krem etkisi sağladığını biliyor muydunuz? Yapılan bir araştırmada, güneş yanıklarından şikâyetçi ve güneşe karşı hassas cilde sahip olan bir grubun günlük beslenmelerine domates eklendi. Akdeniz"de yaygın olan bu tarz beslenme düzenini uygulayanların ciltlerinin, 10 hafta sonunda güneşin UV ışınlarına karşı daha güçlü bir hal aldığı belirlendi.

Yaşlanmaya karşı savaşır

Domateslerin, serbest radikalleri önleyici likopen ve beta karoten içerdiği biliniyor. Bazı hücrelerde, serbest radikaller DNA ya yüzde 42"ye varan hasarlar verir. Domatesin her zaman az miktarda zeytinyağı ile birlikte tüketilmesi tavsiye edilir. Bu şekilde vücudun yaşlanmaya karşı daha güçlü bir hale gelir.

Kan basıncını düşürür

Domates kan basıncını düşürmeye yarar. Hipertansiyondan şikâyetçi bir grup hasta üzerinde yapılan bir araştırmada, hastaların günlük besinlerine domates eklendi. Sekiz hafta süren araştırmada her gün domates tüketen hastaların sistolik kan basıncınca 10 derece ve diyastolik kan basıncı değerlerinin de dört derece düştüğü gözlendi.

Gribi önler

Karotenler (likopen ve beta karoten) gibi sebze ve meyvelerden elde edilen koruyucu pigment değerleri düşük olan insanların, her gün domates tüketmesi önerilir. Bakteri ve virüslerle savaşmaya yardımcı olan karoten bileşikleri çok önemlidir. Günlük domates ihtiyacınızı bir bardak domates suyu ile giderebilirsiniz. Göreceksiniz, soğuk algınlığı ve gribe karşı vücudunuz çok daha dirençli olacaktır.

Kolesterolü kontrol eder

Günde bir domates, sizin kalp ve damar sorunlarınıza karşı olan savaşınızda en güçlü dostunuz olabilir. Her gün domates yemeye başladıktan sonraki dört hafta içerisinde HDL kolesterol seviyeniz yüzde 15 artar, bununla beraber LDL kolesterol seviyeniz düşer.

(Milliyet)


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.