Çubuklu Profesörden Araştırma

Çubuklu Profesörden Araştırma

Çubuklu olan Gazi Üniversitesi Sağlık Kurumları Yönetimi Yüksek Lisans ve Doktora programı öğretim üyesi Prof. Dr.Dilaver Tengilimoğlu performansa dayalı ek ödeme sistemi’ndeki çarpıklıkları araştırdı.

Bolu Gerede Devlet Hastanesi"nde yapılan bir araştırma, "performansa dayalı ek ödeme sistemi"ndeki çarpıklıkları gözler önüne serdi. Araştırmaya göre hastaların hastanede yatış süreleri uzadı, laboratuvar tetkikleri, ilaçlar ve tıbbi sarf malzemeleri kullanımlarında ciddi artışlar oldu.
Gazi Üniversitesi Sağlık Kurumları Yönetimi Yüksek Lisans ve Doktora programı öğretim üyesi Prof. Dr.Dilaver Tengilimoğlu ve Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kısa"nın Uzman Uğur Pay"la birlikte Bolu Gerede Devlet Hastanesi"nde yaptığı araştırma geçtiğimiz günlerde ABD"de yapılan Uluslararası Sağlık Sistemleri Kongresi"nde de yayımlandı. Araştırma, Sağlık Bakanlığı"na bağlı hastanelerde 2004 yılında uygulanmaya başlanan performansa dayalı ek ödeme sisteminin öncesini ve sonrasını karşılaştırdı. Hastanede ek ödeme sistemi öncesi 149 hasta faturası ve ek ödeme sistemi sonrası 107 hasta faturası incelenen araştırmada şu sonuçlara varıldı: 

* Doktor başına düşen ayakta tedavi sayısında yüzde 71.51,  yatan hasta sayısında ise yüzde 38.63 artış oldu.

* Performansa Dayalı Ek Ödeme Sistemi (PDEÖS) öncesinde guatr ameliyatı olan hastalar ortalama 5.78 günde tedavi edilip taburcu edilirken bu süre 6.38 güne çıktı. Teknolojik gelişmelere göre yatış gün sayısının azalması gerekirken artması dikkat çekici.

* PDEÖS öncesinde hastalar ortalama 3.856 günde taburcu edilirken artık tedavileri 4.653 gün sürüyor. 

* Cerrahi hekim başına düşen ameliyat sayısı yüzde 9.85 arttı. 

* Önceden hasta başına ortalama 0.13 olan damar yolu açılışı, yeni sistemde 2.14"e tırmandı. 

* Tam kan (torbada) uygulama oranı  yüzde 6"dan yüzde 76"ya çıktı.

* Röntgen dışındaki laboratuvar tetkik sayısı çok arttı. PDEÖS öncesinde guatr ameliyatı için kabul edilen hastalara ortalama 18.61 adet röntgen dışındaki laboratuar tetkiki yapılırken şimdi bu sayı ortalama 28.20. 

* Eskiden sezaryen ameliyatı olan hastalara ortalama 9.93 adet enjeksiyon uygulanırken sayı 13.68"e çıktı. 

* PDEÖS öncesinde uygulanmayan nebulizatör ile ilaç uygulaması, damar yolu açılması, nazogastrik sonda uygulaması, sterilizasyon operasyonları ve tam kan (torbada) uygulama ve tetkikleri artık uygulanmaya başlandı.  

* Sezaryen ameliyatı yapılan hastalara tedavi süreci boyunca eskiden ortalama 14.52 adet radyoloji dışında laboratuvar tetkiki yapılırken şimdi tetkik sayısı ortalama 20.41.  

Amaç tasarruf ve teşvik
Performansa dayalı ücret sistemi, sağlık harcamalarının kısılması amacıyla hayata geçirilmişti. Sistem ayrıca doktorların özel muayenehanelerinin yerine hastanelerde çalışmasını teşvik amacını da taşıyordu. Bu uygulamada sağlık çalışanları, baktıkları hasta sayısına göre ücretlendiriliyor

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum