Çubuk Ağız ve Diş Polikliniği Uyardı, Bayramda diş sağlığına dikkat!

Çubuk Ağız ve Diş Polikliniği Uyardı, Bayramda diş sağlığına dikkat!

Çubuk Ağız ve Diş Polikliniği Sorumlu Diş Hekim Erdem Tokur, bayram nedeniyle şeker ve gazlı yiyecek içeceklerin kullanımının arttığına işaret ederek, özellikle bayram süresince ağız ve diş sağlığına çok daha fazla dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyar

Orucun ardından İslam Alemi Salı günü Ramazan Bayramını kutlayacak. Halk dilinde şeker bayramı olarak da bilinen Ramazan Bayramı’nda fazla ve kontrolsüz alınan tatlı ve gazlı yiyecek ve içecekler ağız ve diş sağlığını derinden etkiliyor.

Çubuk Ağız ve Diş Polikliniği Sorumlu Diş Hekim Erdem Tokur, şeker, tatlı gibi çürük yapıcı gıdaların tüketiminin ardından 30 dakika içerisinde dişleri etkili bir şekilde fırçalanması gerektiğini söyledi.

Bayramlarda fazla tüketilen şeker ve tatlı gibi gıdalar birçok diş sorununa sebep olabiliyor. Ağız ortamından bakterileri tamamen uzaklaştırmak mümkün değil, ancak beslenme alışkanlıklarına, yani tüketilen gıdanın şekline ve ağızda kalma süresine müdahale ederek çürük oluşumunu engellenebiliyor. Bunun için de ya şeker, tatlı gibi çürük yapıcı gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulması ya da bunları tükettikten sonra en fazla 30 dakika içerisinde dişleri etkili bir şekilde fırçalanması gerekiyor.

Çubuk Ağız ve Diş Polikliniği Sorumlu Diş Hekim Erdem Tokur, Ramazan Bayramı’nda ağız ve diş sağlığını bozulmaması için mutlaka dikkatli yiyecek ve içecek tüketiminin yapılması gerektiğini ifade etti.

Çubuk Ağız ve Diş Polikliniği Sorumlu Diş Hekim Erdem Tokur, ağız ve diş sağlığının korunması için Çubuklulara tavsiyelerde bulundu.

 “Tatlı ve şeker tüketiminin hemen arkasından su içilmeli ya da şekersiz veya tatlandırıcılı sakızlar çiğnenmeli diyen Çubuk Ağız ve Diş Polikliniği Sorumlu Diş Hekim Erdem Tokur, “Asidik ortamı azaltmak için ağzı bol suyla çalkalamalı. Şeker, çikolata ve tatlı gibi yiyecekler ağız içerisinde asidik bir ortam oluşturarak dişlerde çürük oluşumuna neden olur. Dolayısıyla bu tarz gıdaları mümkün olduğunca öğünlerden hemen sonra tüketmeli. Tükürük akışının artmasını ve asidik ortamın bazik ortama dönüşmesini sağladığından havuç gibi çok çiğnenmesi gereken gıdalar ve peynir gibi lifli besinler yenilmeli. Bayramda tüketilen tatlı yiyeceklerin içerisinde en riskli olan, lokum gibi yapışkanlı şekerlemelerdir. Çünkü bu gıdaları suyla çalkalayarak dişler üzerinden uzaklaştırmak kolay olmaz. Hatta bazen dişleri fırçalamak bile yetmez. Diş aralarında kalan bu şekerlemeler diş ipi kullanılarak uzaklaştırılabilir. Çocukların azı dişlerindeki girinti ve oluklar erişkinlerinkine oranla çok daha derindir. Dolayısıyla bu bölgeler daha zor temizlenir. Özellikle lokum gibi yapışkanlı şekerlerden sonra diş fırçalanması sırasında ebeveynlerin çocuklarına mutlaka yardımcı olmaları, azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerini kendilerinin fırçalamaları gerekir.

Çocukların yanı sıra özellikle hareketli ya da sabit protez kullanan kişiler için de bu şekerlerin tüketimi, protezlerin yerinden çıkmasına, kırılmasına ve fark edilmeden yutulmasına neden olabilir. Hamur işi, sütlü tatlılar ve aynı zamanda meyve suları da çürük oluşumunda riskli gıdalar arasında yer alıyor. Başlarda da belirtildiği gibi tüketiminin hemen arkasından su içilmeli ya da ağız çalkalanarak asidik ortam engellenmelidir” uyarılarında bulundu.

13348.jpgcubukdispolikilinigi-002-001.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.