Çölyak için özel buğday

Çölyak için özel buğday

Çanakkale'nin Biga ilçesinde, çölyak hastalarının tüketebileceği ''Meksika Buğdayı'' ekimi yapıldı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) bağlı Biga Meslek Yüksek Okulu (MYO) Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Şemun Tayyar ile Seracılık Bölümü Öğretim Görevlisi Hasan Kocabıyık, üniversitenin yerleşke bahçesinde deneme amaçlı buğday yetiştirdi.

Kocabıyık'ın yaptığı açıklamada, bu tip buğdayın yörede yetişebileceğini kanıtladıklarını söyledi.

Türkiye'de çok fazla çölyak hastası bulunduğunu anlatan Kocabıyık, ''Bu tip hastaların ince bağırsakları, normal buğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi tahıllara karşı hassasiyet gösteriyor. Ancak Meksika buğdayı alerji yapan gluten maddesini içermiyor. Çölyak hastaları tarafından tercih edilen buğday, diğer kişiler tarafından da rahatlıkla kullanılabiliyor'' diye konuştu.

Kocabıyık, adaptasyon denemesi yapılan buğdayın gelecek yıllarda üretiminin yapılacağını kaydetti.

ÇÖLYAK HASTALIĞI

Çölyak hastalığı ince bağırsağın, gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir.

Alınan gıda, ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışıyor. Vücudun yeterince gıda alabilmesi, ince bağırsakta çok sayıda bulunan ve villus çıkıntıları olarak adlandırılan kıvrımlar tarafından sağlanıyor. Çölyak hastaları glutenli yiyecekler tükettiklerinde bağırsak mukozasında alerji nedeniyle villus çıkıntıları ve kıvrımları tahrip olarak azalıp ve küçülüyorlar. Böylece bağırsak yüzölçümü gittikçe azalıyor ve alınan gıdalar emilemez hale geliyor. Sonuçta beslenme yetersizliği, arkasından da hastalık belirtileri ortaya çıkıyor

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.