Bitkisel Hayattaki Hasta Bizi Duyuyor

Bitkisel Hayattaki Hasta Bizi Duyuyor

Doktorlar, bir yıldır bitkisel hayatta yaşayan bir İngiliz kadının çevresinde olup bitenleri anladığını tespit etti.

Beyin taramaları, 23 yaşındaki kadının doktorların söylediği şeyleri anladığını, örneğin tenis oynamayı hayalinden geçirdiğini gösterdi. Bu tespit, bitkisel hayattaki insanların "yaşama hakkı"nı savunanlara önemli bir koz verdi.

GEÇEN yıl ABD"de, 12 yıl önce bitkisel hayata giren Terry Schiavo"nun yaşam fişinin çekilip çekilmemesi gerektiği tartışması, tüm dünyada büyük yankı bulmuş, sonunda kocasının isteğine uyularak fiş çekilmiş ve Schiavo"nun yaşamına son verilmişti.

İngiltere"nin Cambridge kentindeki Beyin Bilimleri Tıbbi Araştırmalar Merkezi"nde bitkisel hayat konusunda çalışmalar yapan bir ekibin başkanı Dr. Adrian Owen, "Aldığımız sonuçlar ürkütücü. Bitkisel hayat durumunda olmasına rağmen bir insan, sözlü komutları anlıyor ve "düşünceleriyle" buna cevap verebiliyor" dedi. Ekip, bitkisel hayatta bulunan hastaların teşhisinde doktorlara yardımcı olabileceklerini bildirdi.

SÖZLERİNİZİ DUYUYORLAR

Bu bilimsel tespit, bitkisel hayattaki hastaların yakınlarına da umut verdi. Artık sevdikleriyle konuşurken söylediklerini duyduklarını bilecekler.

Bilimsel keşif, ayrıca doktorların beyni hasar görmüş hastaların iyileşeceğinden umutlarını asla kesmemeleri gerektiğini savunan "yaşama hakkı" taraftarlarının bu tezlerine de destek oluyor. Yaşama hakkı savunucularından Phyllis Bowman, "İletişimin tek yolu konuşmak değildir" dedi.

DENEY NASIL YAPILDI

Science dergisinde araştırma sonuçlarına yer verilen İngiltere"deki vakada, ismi açıklanmayan kadın Temmuz 2005"te geçirdiği trafik kazası sonrası önce komaya girmiş, sonra da gözlerini açmıştı. Beş aydır bu durumda yatan kadının beyni FMRI (fonksiyonel manyetik rezonans görüntüsü) cihazıyla tarandı.

Ekip, kadının beyin faaliyetlerini daha önce sağlam insanlardan aldıkları sonuçlarla karşılaştırdı. Sağlam insanlara bir şey yapmaları komutu verildi ve onlar bu eylemi hayal ederek karşılık verdiler. Eylemi akıllarından geçirirken beynin belli bölümlerinde hareketlilik görüldü. Bitkisel hayattaki kadına da aynı deneyi uyguladıklarında sonuçlar sağlıklı deneklerinkiyle tıpa tıp aynı çıktı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.