Bayram ikramlarında ısrarcı olmayın

Bayram ikramlarında ısrarcı olmayın

Ramazan bayramında misafirlere ikram konusunda fazla ısrarcı olunmasının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği bildirildi.

Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Habibe Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayram gelenekleri olarak misafirlere fazla miktarda şeker içeren yiyecek ve tatlı ikram edildiğini, bu durumun bir aylık oruç alışkanlığından yeni çıkan vücutta ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğini belirtti.

Şahin, şöyle konuştu:

''Bayram geleneklerimiz arasında eş, dost ve akraba ziyaretleri önemli bir yer tutuyor. Bu ziyaretler sırasında ev sahibi misafirlerini en iyi şekilde ağırlamaya çalışıyor. Bunun için de genellikle misafirlerin kendileri için hazırlanan ikramlardan yemeleri konusunda ısrarcı olunuyor. Bayramda misafirlere ikram konusunda fazla ısrarcı olunması, bayram sevincine gölge düşürebilir. Ev sahibinin ısrarıyla fazla miktarda şekerli gıda tüketmek ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkartabilir.''

-FAZLA ŞEKERİN ZARARI-

Bayramda misafirlere ikram edilen baklavalar, çikolatalar ve meşrubatların fazla miktarda tüketilmesinin vücutta şeker fazlalığına ve dolayısıyla insülün hormonunun yetersiz kalmasına neden olacağını ifade eden Şahin, bu durumun şeker hastalığına olan yatkınlığın daha çabuk ortaya çıkmasına yol açacağını belirtti.

Özellikle kalp ve şeker hastalarının bayramda fazla şeker tüketimine çok dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, fazla şeker tüketiminin, kan şekerinin yükselmesiyle diyabet hastalarının komaya girmesine, fazla şekerin vücutta yağa dönüştürülmesiyle da kalp hastalarının krize girmesine neden olabileceğini kaydetti.

Fazla şeker tüketmenin zararlarını en aza indirmek için şekerli gıdaların tüketilmesinin azaltılması gerektiğini bildiren Şahin, şu tavsiyelerde bulundu:

''Bayramda misafirlere şekerli meşrubatlar yerine ayran ikram edilmesini tavsiye ediyoruz. Ayran iyi bir kalsiyum kaynağı olarak son derece faydalı bir içecektir. Tatlı ve baklava yerine ise tuzlu pastalar veya kurabiyeler öneriyoruz. Ayrıca sebze-meyve, kuru baklagiller, bulgur ve kepekli ekmek gibi posalı yiyeceklerin tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Çünkü bu yiyecekler fazla şekerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Bayramda fazla şeker tüketiminden çocuklar da etkileniyor. Çocuklara şeker ve çikolata yerine sakız ve balon gibi hediyeler verilmesi daha yararlı olacaktır.''

(aa)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.