Ankara’da özel hastane artacak

Ankara’da özel hastane artacak

Sağlık İşletmeleri Federasyonu Genel Sekreteri Dr.İhsan Şahin, özel hastane sayısının 2009’da 500’e ulaşması bekleniyor dedi.

SAĞLIK İşletmeleri Federasyonu Genel Sekreteri Dr. İhsan Şahin, kaliteli ve hızlı sağlık hizmeti verilebilmesi için, özel hastanelerin teşvik edilmesi gerektiğini savunarak, "2003"te 142, bugün 375 olan özel hastane sayısının 2009"da, 500"e ulaşması bekleniyor" dedi.

Şahin özel hastanelerin sağlık hizmetinin sunumunda, en az devlet ve üniversite hastaneleri kadar önemli olduğunu ve çok sayıda kişinin bu hizmetten yararlandığını söyledi. Türkiye"de bugün sağlık hizmetinin yüzde 75"inin devlet ve üniversite hastanelerinde, yüzde 23-25"inin ise özel hastanelerde verildiğini belirten Şahin, mevcut tüm hastanelerin ve sağlık personelinin sayı ve dağılım açısından talebi karşılamadığını söyledi.

Sıkıntı yaratıyor

Özel sektörün, personel yetersizliği, ağır vergi şartları, yüksek personel maliyetleri, yasal düzenlemeler ile mevzuatlardaki değişiklikler ve gelecekle ilgili belirsizlikler nedeniyle sıkıntı çektiğini dile getiren Şahin, Bütçe Uygulama Talimatı"na göre belirlenen paket fiyat ile hastalardan en fazla yüzde 30 fark alınmasına ilişkin düzenlemelerin sağlık işletmelerini maddi açıdan çok zorladığını kaydetti. Şahin, bir hastanenin, bu belirlenen farkla çalışması halinde personelin maaşından, personel sayısından, kaliteli malzemeden ödün vermek durumunda kalacağını savundu.


2009 yılında 500 hastane olacak

Şahin, kaliteli ve hızlı sağlık hizmeti verilebilmesi için, en kısa sürede yeni ve donanımlı sağlık merkezleri ve hastanelerin açılması, sağlık çalışanı kadrolarının artırılması gerektiğini belirtti. İhtiyaç duyulan yatırımlarda kaynak temini için özel sektörün teşvik edilmesinin önemine işaret eden Şahin, son 5 yılda özel sektörün sağlığa yaptığı yatırımın arttığını kaydetti. Şahin, "2003"te 142 olan özel hastane sayısı bugün itibariyle 375"e ulaştı. 2008"de tahminen 30 özel hastane açıldı. Ancak ruhsat bekleyen 120 özel hastane daha var. 2009"da 500"e ulaşması bekleniyor. Artışlara rağmen, ülkemizde kişi başına düşen yatak sayısının hala yeterli değil" dedi.

Çırağan benzetmesi

Katılım payı sınırlamasının, "sağlık hizmeti istismarının önünün açılmasına ve fark ödemeyen vatandaşın yerli yersiz kaynakları israf etmesine yol açacaktır" görüşünü savunan Şahin, şunları söyledi:

"Hastaneler arasındaki kalite ve seviye arayışları standart fiyatlarla ortadan kalkacaktır. Bu durum daha düşük seviye ve çapta hizmet veren hastaneleri etkilemezken, yüksek standart ve çapı olan, bu seviyeyi geliştirmeye çalışan hastaneleri olumsuz yönde etkileyecektir. Devlet bu politikayla iki yıldızlı bir otelle Çırağan Sarayı"nın fiyatlarını eşleştirmiştir. Bunun mantıkla izahı güçtür."

Çubuk'a da Özel Hastane girişimi

Bu kapsamda Çubuk'a da özel hastane açma girişimlerinde bulunanlar olduğu belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum