Akıllı Tüccar Çubuk

 

Çubuk ilçemiz tarihi dönüm noktalarından birine daha girmek üzere. Büyükşehir belediye sınırları içindeki 283 ilk kademe belediyesinden 34'ü ilçe haline getiriliyor. 241'i en yakın ilçeye mahalle oluyor, 8'i büyük şehir dışına çıkarılıyor. Bunların 7'si belde belediyesi olarak faaliyetlerine devam edecek, biri de köye dönüşüyor. Top şimdi TBMM"de, umarız bunlardan biri Yukarı Çavundur Beldesidir. Başkan Özden beldesini kurtarabilmiştir. Planlama adına en mağdur ve haksızlığa uğrayan tek ilçe Çubuk, en mağdur belde ise en hızlı gelişen Temelli.

 

Bu uygulama Çubuk için kısaca tarih olmuşluktur. Yine Çubuk"tan kopartılan Akyurt ile yeni kurulan Pursaklar"ı da içine alan Ankara"nın dünyaya açılan Esenboğa Hava Limanını da barındıran ova, Çubuk Ovasıdır. Çubuk İlçesinin tarihi ve kültürel bir kimliği vardır. Adil yerel yönetim planlamasında Çubuk Ovası içinde yer alan bütün yerleşim yerlerinin, Çubuk"a bağlanması gerekirdi. Ama tarihi olan yerin sahibi vardır. Sahibi olan halk toprağına vatanına sahip çıkar. Memleket meselesi bile olsa asıl memleket kendi toprağı olduğu için bazı planlama çalışmalarına razı olmayabilir.

 

Türban tartışması ile yatıp kalkarken gündemi örten türbanın altından çıkan ilk sürpriz ilçemizi ölüm döşeğine getirdi. Bu son düzenlemeden ilçemiz kadar zarar gören bir yerleşim birimi daha olmayacaktır. Kuzeyde ovadan dağlara, başkentten Çankırı"ya doğru sürülmüşten beter olduk. Halkımızın bir kısmı hükümetimizin takdiridir, memleket menfaatinedir diye düşünmektedir. Genel olarak düzenleme yerindedir. Ama hatalar da vardır ve ilçemiz için de hata yapılmıştır. Haklı olarak halkımızın bir kısmı da türlü tepkiler vermektedir. Çubuk il olsun! Başbakanın yoluna taş koyalım, İmza yağmuruna tutalım diyoruz. Hatta Belediye Başkanımızın AK PARTİ"den istifa ederek kalan süresini bağımsız olarak devam etmesini, AK PARTİ ÇUBUK İLÇE TEŞKİLATI"nın kendini feshetmesini bekleyenler var. Bu uğurda her kim ne yaparsa Allah ondan razı olsun demeli, halk olarak sonuna kadar da desteklenmelidir.

 

Biz bu saatten sonra ne yaparsak yapalım Hükümet yapacağını yapmış ve Bakanlar Kurulunda top TBMM"ye atılmıştır. Muhtemelen Esenboğa bile elden gidecektir. Bunca zamandır şahit olduk ki Bakanlarımızın çoğu çok iyi tüccar. Bizim de iyi tüccar olmamız lazım. İlçe olarak gidenden fazlasını talep edip almamız lazım.

 

Mesela Merkez Bankası ile diğer devlet bankaları Ankara"dan taşınacak. Basit muhasebe yapılıyor şimdi 1 Milyar dolar masraf olacakmış ama gelecek 25 yılda daha karlı olunacakmış. Binlerce aile taşınmak zorunda kalacak, insanlar evinden, öğrenciler okulundan olacak, bazı öğrenciler yurtlarda kalmak zorunda kalacak! Ankara ekonomisi sallanacak, ama İstanbul karlı çıkacak! Ankaralılar ve Sivil Toplum Kuruluşları kampanya düzenleye dursun, Maliye Bakanlığı boşalacak binaları başta kendi birimleri olmak üzere paylaştırmış bile. Tüccar olmayan Ankara"nın göreceli zararı İstanbul"daki getiriden daha az olduğu için alınan kararın dönüşü olmayacaktır. Biz de fırsattan yararlanalım. Gidenin yerine Çubuk için daha fazlasını isteyelim.

 

Zaman kaybetmeye gelmez Akıllı Tüccar olmamız lazım. Tavşan dağa küsmüş dağın haberi olmamış. Yani küsen bir Çubuk"tan AK PARTİ"ye hiç oy gitmese bundan sonra kalan nüfusuyla Ak Parti"nin oy kaybı maksimum 30.000 olacak. Ama nasılsa yine oy çıkacaktır. Diğer taraftan Esenboğa ve devamı göreceli olarak Ankara"ya yaklaşıyor. Söylendiği gibi Esenboğa, Sirkeli, Saray, Bağlum vatandaş olarak alacakları yerel hizmet kalitesi tavan yapacaktır. Hizmet ve yatırımlarla araziler ise kat be kat tavan yapacaktır. Giden oy devede kulak bile değil. Biz tepkide sınırı aşarsak, zaten Karadeniz sınırına itilmişiz, Büyükşehir ve merkezi yönetim zırnık koklatmaz. Ticarette ilkeli olalım ama duygusal olmayalım. İlçemize iktisadi, ticari ve kültürel açılardan kalkındıracak projeler üretelim.

 

Üç aydır bir projeyi merkezi hükümetimize kabul ettirmeye uğraşıyorum. Kişisel etiket ve dayı olmadan olmuyor. İki kez Bakanlar kuruluna teklif ettim. Başbakanımız Çevre Bakanlığı"na ve Anakent Belediyesine havale ediyor. Çevre Bakanlığı da Milli Parklar ve Çevre Koruma, Orman ile ilgili yasal mevzuata atıfta bulunarak şimdilik rafa kaldırıyor. Proje bir bütün olarak pek çok bakanlığı ve kamu kuruluşunu ilgilendiriyor. Proje kapsamında vakıf üniversitesi, sağlık kuruluşları, ekolojik tarım ve hayvancılık uygulamaları ile örnek endüstrileri ve Hayvancılık OSB"ye entegre tesisler, sosyal tesisler, ağaçlandırma alanları, örnek çiftlikler, hobi çiftlikleri, rehabilitasyon merkezleri, turizm yatırımları ve benzeri nitelikte örnek ve araştırma geliştirme yerleri bulunmaktadır. Çubuk ilçemizin bütün kuzeyi; Çubuk-II Barajı, Kara Göl ve ormanlar ile vadiler içinde bulunacak olup, Aydos yaylasında bulunan Atatürk çiftliği de tekrar hayata geçirilecektir. Örnek şekilde mesleki eğitim ve istihdam sorunlarıyla mücadele edecek iç içe geçmiş projelerden oluşmakta olup pek çoğu kendi finansman sorunlarını kendisi çözecektir. Örneğin sayın Hüsnü ÖZYEĞİN başta olmak üzere özel örnek üniversite ve mesleki eğitim okulları açmak isteyen pek çok sanayicimiz mevcuttur. AB destekli projelerle ve Çankırı il sınırlarına da taşan kısmıyla özel girişimleri de mevcut teşvik ve destek mevzuatımızla çekecek, kamu tarafından planlı olarak yapılan bir kısım yatırımlar projeye kaydırılarak Genel Bütçeden sapılmayacaktır.

 

Ancak ne var ki öncelikle iyi anlatmak ve sonrasında çok iyi bir tüccar olarak pazarlık yapmak gerekiyor. Yoksa proje bürokratlar elinde gezen bir dosyadan ibaret, nezaket ve yasal dayanaklarıyla cevap verilerek bürokrasinin tozlu raflarına atılıveriyor. İlçemizden gidenler muhtemelen gitti. Çubuk için Ankara tarafında sanayi arazisi de kalmadı. En azında kuzeyimizi değerlendirelim. İlçemizin genç nüfus oranı Ankara genelinin üzerinde olduğu için fiziki olarak ilköğretim ve lise okul binalarımız nitelik ve nicelik olarak yetersiz kalmaktadır. Acilen gençliğimizin eğitim ve öğrenimine özellikle mesleki eğitimine çözüm bulmalıyız. Norveç bile eğitimli ve kalifiye genç nüfus istiyor. Kısa vadede gençlerimizi Norveç"e gönderilecek 100.000 genç içine sokabilirsek mevcut sorunumuzu geciktirir diyeceğiz ama eğitimli ve vasıflı elemanı bizim yerli sanayicimiz bile bulamıyor ki. Diğer yandan ülkemizin Norveç belediyeleri ile işbirliği içinde hazırlanan 20 adet 5000 nüfuslu kasaba ile 100.000 emekli yaşlı Norveçlinin ülkemize gelmeleri söz konusudur. Güney sahillerinde düşünülüyor. Alp"leri örnek alıp Atatürk"ün sanatoryum rüyasını da gerçekleştirecek şekilde en azından astımlı yaşlılar için en azından bir kasabanın da temiz havalı ilçemiz yaylarından birine kurulmasını sağlayamaz mıyız?

 

Vakit ağlama vakti değildir. Elbette giden köy ve kasabalarımız Ankara"ya yaklaştıkları için göreceli olarak aldıkları hizmetin kalitesi artacaktır. Onlar için şimdiden hayırlı uğurlu olsun. İlçemiz ileri gelenleri, Sivil toplum Kuruluşları ve yerel teşkilatlar projeler geliştirmeli ve hükümetimizle pazarlık konusu yapılmalıdır. Gidenlerin yerine fazlasını, eğitim ve sağlık hizmetleriyle ilgili olanlar başta olmak üzere en kısa zamanda da alınmalıdır.

 

2023 yılı kabul edilmiş Ankara Nazım İmar Planına göre Çubuk ilçesinin ayrılması yerinde bir karar oluyor. Hava Limanı bölgesi, fuar ve sergi alanı ile Akyurt"tan Esenboğa"ya kadar olan bölgedeki mevcut endüstri bölgesi bir birlerini tamamlıyor. Çubuk, Ankara"nın su havzasında yer alıyor. Kızılcahamam ve Çamlıdere ile aynı ligde yer alıyor. Çevreyi ve su kaynaklarını kirletmeyecek şekilde nüfus planlaması, tarım ve hayvancılık üzerine sanayi yatırımlarına ancak müsaade ediliyor.

 

Hayırlı olsun Kavşakkaya barajı Ankara"ya su vermeye başlamış. Belde ve köylerimizle mevcut bütün sanayi arazilerimizi de verdik. Doğalgazı da boşa gitmesin diye satın almaya başlayacağız. Kendi suyumuz da dahil olmak üzere Ankara"dan parayla alıyor ama bedava veriyoruz. Sevgili Çubuklular uyumayalım artık, akıllı tüccar olalım. Siyasi düşünceniz ne olursa olsun halkımızın ilçemize sahip çıkmasında yapılan aklı selim her davranışı birlik ve beraberlik içinde destekleyelim. Çubuk Ovasını ve havaalanını kaybettik. Denizimiz yok ki liman yapalım. İlçemizin en büyük zenginliği kala kala kuzeyimizdeki yaylalar ve ormanlarımız kaldı. Belki yakın zamanda onlar da gider. Sanayi ve mesleki eğitimi geliştirecek tarzda zaman kaybetmeden proje üreterek kalan topraklarımıza sahip çıkalım. Ekolojik tarım ve hayvancılık ürünlerinin endüstriyel tarzda üretilip ihracatını yapar vaziyete gelecek şekilde Hükümet"ten almamız gereken her desteği fazlasıyla alalım. Yoksa kişi başına geliri her geçen gün azalan, devletten yardı alan sayısı artan, gençliği problemli ve işsiz Ankara"nın kuzeyinde taşralı kendi halinde metropol ilçeye dönüşeceğiz.

Bu yazı toplam 1101 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar