Aile hekimleri yakında kapıları çalacak

Aile hekimleri yakında kapıları çalacak

Uygulama ilk olarak İstanbul'da ve 18 Temmuz'da başlıyor

Türkiye Aile  Hekimliği uygulamasına hazırlanırken, metropol kent İstanbul'da, 3642 hekime ihtiyaç varken 3049 kişi başvurdu. 593 aile hekimi eksik görünse de gerçek rakam, 15–17 tarihleri arasında üç gün boyunca gece yarılarına kadar sürecek olan imza töreninin ardından ortaya çıkacak. 18 Temmuz itibarıyla içinde mahallelinin açık kimlik bilgileri olan CD ile yola çıkacak olan aile  hekimleri, kayıt için evlerin kapısını çalacak, hasta kapmak için yarışacak. Her hasta doktora 1.46 lira getirecek. Sağlık müdürlüğü, mahallesini seçmesi için İstanbul'daki 569 sağlık ocağının iç ve dış mekan fotoğrafını çekti, mahallenin fotoğrafıyla birlikte krokisini çıkardı. 3642 aile hekimi için İstanbul'da 943 merkez belirlendi ancak 374 merkeze daha ihtiyaç var. Puanı yetmeyen doktorlar, bu nedenle şimdiden kiralık bina derdine düştü. İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ali İhsan Dokucu, 1 Kasım'dan itibaren tüm Türkiye'de yürürlüğe girecek olan aile hekimliği uygulamasından doğacak olası sorunlarla ilgili HABERTÜRK' sorularını yanıtladı. Dokucu, "Yaklaşık 13 milyon kişinin adı soyadı, T.C. numarası, oturduğu yerleri tespit ederek mahalle profili çıkardık ve aile hekimlerine teslim ediyoruz. 18 Temmuz'da aile hekimleri kapınızı çalabilir. Mecburi hizmet kapsamında İstanbul'a 1500 kadar doktor atanabilir diyen Dokucu, "Sağlık ocaklarıyla hastaneler arasında otomasyon sistemi yoktu. Aile hekimi, hastanın hastanelerde yaptıracağı tetkiki anında görmesini sağlamak için Telekomla anlaştık. Telekom, ücretsiz internet bağlantısı yaparak veri transferini sağlayacak...." dedi


1 KASIM'dan itibaren tüm Türkiye'de yürürlüğe girecek olan Aile Hekimliği uygulamasına metropol kent İstanbul'da erken başlanıyor.
İstanbul'da 3 bin 642 olarak belirlenen aile hekimliği için şu ana kadar 3 bin 49 hekimle sözleşme imzalandı. Uygulamanın başlayacağı 18 Temmuz'dan önce 593 doktorla daha anlaşmaya varılarak eksiğin tamamlanması hedefleniyor.
Uygulamanın başlaması ile birlikte içinde mahallelinin açık kimlik bilgileri olan CD ile yola çıkacak olan aile hekimleri, kayıt için evlerin kapısını çalacak, hasta kapmak için yarışacak. Her hasta, doktora 1.46 lira getirecek.
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, bundan böyle "aile sağlığı merkezi"ne dönüşecek 569 sağlık ocağının iç ve dış mekan fotoğrafını çekti, mahallenin fotoğrafıyla birlikte krokisini çıkardı. 3 bin 642 aile hekimi için İstanbul'da 943 merkez belirlendi ancak 374 merkeze daha ihtiyaç duyulduğu saptandı.
"Mecburi hizmet kapsamında İstanbul'a 1500 kadar doktor atanabilir" diyen İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ali İhsan Dokucu, "Sağlık ocaklarıyla hastaneler arasında otomasyon sistemi yoktu. Aile hekimi, hastanın hastanelerde yaptıracağı tetkiki anında görmesini sağlamak için Türk Telekom'la anlaştık. Telekom, ücretsiz internet bağlantısı yaparak veri transferini sağlayacak" diye konuştu.


KAYITLAR NASIL YAPILACAK?
"Doktor mahallesine gidip kapı kapı dolaşarak Kasım ayına kadar kayıt yapmak zorunda. Bu nedenle 18 Temmuz'dan itibaren vatandaşın kapısını çalmaya başlayacak. Tanışacaklar. Her hasta doktora 1.46 lira gelir getirecek. Bir doktor 4 binin üzerinde kayıt yapamayacak."
Uygulama hastanelerdeki yığılmayı önleyecek, hastanın takibini kolaylaştıracak. Vatandaş artık doktoruna telefonla ulaşabilecek, doktor hastasını tanıyor olacak. Hastayı hastaneye sevk etse de tüm tetkiklerini takip edecek, hasta memnuniyetini sağlamak için gayret edecek. Hasta onu beğenmezse, 3 ay sonra başka bir hekime gitme hakkına sahip. Vatandaş, isterse işyerine yakın bir aile hekimi de seçebilecek."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.