Zehirli Mantar Uyarısı

Zehirli Mantar Uyarısı

Ülkemizde yağışların artması dolayısıyla mantar zehirlenmesi vakalarında artış gözlenmektedir.

Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülmektedir. Ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi Çubuk ilçemizin kırsalında da kendiliğinden yetişen çeşitli türden çok sayıda zehirli mantarların olduğu bilinmektedir.
Doğada birçok zehirli mantar bulunmakla birlikte doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ ya da pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler meydana gelmektedir.

 

Ölümle sonuçlanan bitkisel kaynaklı zehirlenmelerin % 50'si yabani mantarlardan kaynaklandığından dolayı vatandaşlarımızın bu konuya çok dikkat etmeleri gerekmektedir.

 

 

Doğadan toplanan zehirli mantarın yenmesi durumunda ;

 

1.grup : Erken belirti gösteren mantar zehirlenmeleri Mantarı yedikten sonra 2-3 saat içinde belirtiler ortaya çıkar. Bu mantarların yenmesi durumunda: 

-Sersemlik, 
-Uykuya meyil, 
-Tansiyon düşüklüğü, 
-Bulanık görme, 
-Yüz ve boyunda kızarma, 
-Nabızda artış, 
-Ağızda metal tadı, 
-Bulantı ve kusma
-Terleme görülebilir.

Bu tip zehirlenmelerde ölüm oranı çok düşüktür. Mide lavajı ve semptomatik tedavi ile hasta kısa sürede iyileşir.

 

2.grup : Geç belirti gösteren mantar zehirlenmeleri Mantarı yedikten 6-24 saat sonra, bazen daha geç bir sürede belirtiler ortaya çıkar. Zehirlenme belirtileri ise:
-Bulantı, 
-Kusma, 
-İshal, 
-Ateş, 
-Nabız artışı, 
-Karın ağrısı ile beraber karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler  şeklindedir.


Belirtilerin geç ortaya çıkması ve zehirli bileşiklerin özellikle karaciğer ve böbrekler üzerine etkili olması nedeniyle bu tip zehirlenmeler çok tehlikelidir ve çoğu zaman ölümle sonuçlanır. Hastanın en kısa sürede bir hastaneye kaldırılarak tedavi edilmesi gerekmektedir.

 

Zehirlenme ile ilgili bilgi vermek ve mantar zehirlenmelerinde kullanılan antidotun temini için Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesindeki "114" No'lu telefon hattıyla Ulusal Zehir Merkezi (UZEM) 7/24 danışmanlık hizmeti verdiğini anımsatmak istiyoruz.

 

Doğadan toplanan Mantar değil , Bandrollü kültür mantarı tüketilmeli!

Doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarları tercih edilmelidir. Kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından bir zehirlenme görülmesi söz konusu değildir. Mantar alırken ambalajlı olan mantarlar tercih edilmeli ve ambalajında tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum