Emrullah KILIÇ

Emrullah KILIÇ

ZAMANSIZ BİR ÇUBUK SEVDASI

 

Şehir öyle olmalı ki, insan oturduğu mekânda, gezdiği yerde, okulda, ibadet sırasında, çarşıda, pazarda yani şehrin tüm mekânlarında içinden şöyle geçirebilmeli:
            İyi ki bu şehirde yaşamaktayım.

Şehir hem göze, hem de gönle hitap edebilmeli.

Şehirler medeniyetlerin doğduğu mekânlardır.

Estetikten yoksun bir şehirde yaşamak şehirli hale gelememektir.

İşte bu yüzden Yesrib’i Medine(şehir) yapan bizzat Hz. Peygamberdir.

            Şehire, toprağa, dünyaya Allah'ın azametinin ve Cemal sıfatının tecelli ettiği yerler olarak bakıp onları güzelleştirmek hepimizin vazifesidir.

Güzelleştirmek, her şeyden önce her şeyi yerli yerine koymaktır. Mekânları oluştururken insanı ve insana verilen değeri düşünmek öncelikli olmalıdır.

 İnsanı merkeze almak yerine eşyayı merkeze almak, insanların yaşam alanlarında daralmaya ve çirkinliğe yol açar.

Şehir stadyumu arkasında henüz faaliyete geçen temizlik işleri amirliği bunun örneği. Personel için her şey düşünülmüş. Birim amirleri'nin odaları, çay ocağı, toplantı salonu, soyunma odaları ve duşlarıyla her şey var. Buna bir itirazımız olamaz. Ancak burada eksik olan bir düşünce var: Çubuk ve Çubuk halkı hesaba katılmamış nedense…

Şehrin en güzel ve değerli mekânı belediyenin çöp araçları için tahsis edilmiş. Hem de etrafı yüksek duvarlarla çevrilerek ayrı bir görsellik katılmış!

Şehrin yerleşime uzak mekânlarında olması gereken onlarca çöp arabası şimdi gururla duruyor Atçayırında… Kamyonlar muhtemelen daha iştahlı gidiyordur yola… Nede olsa kıymetleri fark edilmiş ve kıymetlerince yer tahsis edilmiş kendilerine.

Mahalle sakinleri için seyrine doyumsuz bir manzara!

Hemen yanı başındaki öğrenci pansiyonu ve ilköğretim okulu öğrencileri için açık hava müzesi!

Olayın turizm boyutuna da kısaca değinmekte yarar var.

Bir şehre gelen turist, o şehrin en güzel yerlerini görmek istemekte ve şehri bir bütün olarak estetik açıdan da değerlendirmektedir. Şehir, görünümü ile çok çekici bir konuma gelebilmekte veya tam tersi durumda itici bir hal alabilmektedir.

Bu yıl üçüncüsü yapılacak olan turşu festivaline gelen yabancı misafirlerin çoğunun ağırlandığı yer işte tam bu çöp kamyonlarının istirahatgahının bitişiğindeki İmam Hatip Lisesi’ne ait pansiyon. Ne güzel değimli? Her gün konuklarımıza eşsiz bir kamyon safari izleteceğiz mis kokularıyla!

Bir hatırlatma ile nihayetlendirelim sözümüzü;

Şehirleri meydana getirmek büyük sorumluluk gerektirir. Şehirler, gelecek nesillerin içersinde yetişeceği, dünyaya ait değer yargılarını, gerçekleri fark edeceği ortamlardır. Gelecek nesilleri çirkin bir ortamda yaşamaya mahkûm etmeye hiç kimsenin hakkı yoktur.

Bu yazı toplam 2143 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum