Üniversitelilerden Çubuk Turşusuna Özel İlgi

Üniversitelilerden Çubuk Turşusuna Özel İlgi

Türk sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan, iştah açıcı, sindirimi kolaylaştırıcı, bu mevsimlerde yaşanan iklim değişikliklerinde grip ve soğuk algınlığına iyi gelmesi özellikleriyle tanınan turşunun ürün gamı geliştirilerek çeşitlendi.

TÜRK SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZ TADI ÇUBUK TURŞUSUNUN, ÜRÜN GAMI GELİŞTİRİLEREK ÇEŞİTLENDİ       

Bir çok Üniversite gibi Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden"in destekleri ve katkıları ile Gazi Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği öğrencilerinin araştırma konularının içerisine giren ünlü Çubuk Turşusu, öğrencilerin ilgi odağı oldu. Öğrenciler tarafından turşunun yapılışı, içerisine katılan katkılar, tadı, üretim aşaması, pazarlanması ve festivali gibi konularda araştırmalar yapıldı. Öğrenciler araştırmalar da imalat haneleri gezerek üreticilerden bilgiler topladılar.  

Turşu deyince ilk akla gelen salatalık, lahana ve biber, artık raflardaki yerini kırmızı pancar, ahlat, çam kozalağı, vişne, üzüm koruğu, yumurta, mantar, ayva, kiraz, muşmula, erik ve çağlayla paylaşıyor.  Çubuk"ta bir çok ailenin geçim kaynağı olan turşular yurdun dört bir köşesine ulaşarak  sofraları tatlandırıyor. Otuz beş yıldır eşi ile birlikte turşuculuk yapan Hamide Işık (58), konuya ilişkin öğrencilere yaptığı açıklamada, turşuculuk mesleğinin eşine babası tarafından ve ondan da kendisine geçtiğini anlattı. Kışın halkın en çok salatalık, biber ve lahana turşusuna ilgi gösterdiğini belirten Işık, ""Eşim ile birlikte aklınıza hangi sebze ve meyve geliyorsa onun turşusunu yapıyoruz. 50"ye aşkın turşu çeşidimiz var'' dedi.

 Zaman içinde ürün gamını genişlettiklerini ifade eden Işık, özellikle aş eren hamileler için mevsim dışı pek çok sebze ve meyvenin turşusunu kurduklarını söyledi. Işık, Çubuk bamyası, kayısı, şeftali, ayva, kiraz, erik, çağla, karpuz, muşmula, incir, enginar, bezelye, mısır, karnabahar gibi değişik tatları halkın beğenisine sunduklarını belirterek, ''Bu tür sebze ve meyvelerin turşusunu özellikle aş eren hamileler için bulunduruyoruz. Hamileler, canlarının çektiği sebze ve meyvelerin tazesini bulamayınca kışın turşusunu yiyor"" dedi. 

TURŞUNUN LEZZETİ SEVGİDEN GELİYOR

Çubuk Turşusunun her sebze ve meyvelerden yapılmadığını  vurgulayan Işık, Çubuk"ta yetişen ürünlerden seçildiğini ve her ürün için farklı zamanlarda turşu kurulduğunu anlattı. Turşuların lezzetinin bizzat kendilerinin ilgilenmelerinden ve işlerini severek yapmalarından geldiğini aktararak, ''Bunların yapımı da bakımı da kolay değil. Çocuk gibi ilgilenmek ve en önemlisi turşuya sevgini katmak gerekiyor"" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.