Prof.Dr. Mehmet Gürol

Prof.Dr. Mehmet Gürol

Üniversite Adaylarından İsteğim

Bir önceki makalemizde sınavların insanlarımızı ezberci yaptığını vurgulamıştık. Ezberci eğitimin, bilgiyi günlük öğretip ezberlettiğinden, fakat onun ne işe yaradığını ve nasıl kullanılması gerektiğini öğretmediğinden bahsetmiştik.

Oysa Milli Eğitiminin amacı topluma yaratıcı, girişimci, kendine güveni olan ve kendini yönetebilen insanlar sağlamaktır. Bunun için insan kaynakları konusunda olası temel konuların başında 1. Sorumluluk sahibi ve sağlıklı kararlar verebilen kişiler yetiştirmek, 2. İyi yabancı dil bilgisi, 3. Teknoloji kullanımına hazır olmak, 4. Güzel sanatlar özellikle de müzik ve resim, iş eğitimi konusunda eğitime önem vermektir. Bugün acaba bu beklentinin neresindeyiz? Bu bağlamda üniversite çalışanları olarak liseden gelen öğrencilerin performanslarını sorgulamakta haksız mıyız? Peki, istihdam sektörü aynı soruyu üniversite mezunları için sorarsa nasıl cevap vereceğiz. Ancak adaylardan bu dört özelliği kazanmalarını istiyorum.

Neyse, soruna biraz da Ali"nin gözüyle bakalım. Ali"nin annesi, oğlunun karnesine bakarken öfkeden köpürür: “Bu ne hal?” diye sorar. “Geçen yıl sınıf birincisiydin, bu yıl aldığın notlarla herhalde sonuncu olmuşsundur.” Ali annesinin söylediklerine hemen karşı çıkar: “Ama anne, geçen yıl sen sevinmiştin, bu yıl da başkalarının anneleri sevinsin…” İşte ÖSS çoğunluğun üzüldüğü, azınlığın sevindiği bir sistemdir.

 

NE OKUYORUM?

Dr. Mel Levine"nin yazıp Zeliha Babayiğit"in çevirisini yaptığı "Hayata Hazır Gençler Yetiştirmek" adlı kitap. Boyner Yayınlarından çıkmış. Kitap Sartre"nin "İnsan, hayatını yaşayacak mı yoksa anlatacak mı karar vermelidir? Sorusuna cevap niteliğindedir. Ayrıca Dekan olduktan sonra tekrar okuma ihtiyacı duyduğum ve Henry Rosovky tarafından yazılan ÜNİVERSİTE BİR DEKAN ANLATIYOR (Tübitak Yayınları) adlı kitabı çantamda taşıyorum.

NE SEYREDİYORUM?

İllaki Meksika Sınırı.  Üç genç beyin: İsmail Kılıçarslan, Tarık Tufan ve Selahattin Yusuf. Harikalar. Ekranlardan fışkıran kirliliğin içinde inci gibiler. Hem televizyon dünyasının kalıplarını kırdılar hem de seyircilerini gündemi boğan sınırların ötesine kaçırmayı başardılar. Meksika Sınırı"nı izlemeye etmeye devam edeceğim.

ARADIĞIM KİŞİ

Nihat GENÇ. Onun Anadolulu halini arıyorum. Siyaset olmadan sanat, edebiyat, estetik ağırlıklı sohbetini arıyorum.

BİR İYİLİK YAPALIM DEDİK

Elazığ Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde “İyilik Projesi” yürütülmektedir. Projeyi ve iyilik kavramını bilimsel zeminde tartışmak amacıyla Elazığ İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi işbirliğinde 20-21 Haziran 2009 tarihlerinde Elazığ"da “İyilik” üst başlığında ulusal bir sempozyum düzenlenecektir. Katkımız olursa ne mutlu bize. http://iyiliksempozyumu.com

ARTIK YAZAMIYORUM

Ünlü yazar Ahmet Mithat Efendi"nin yeni bir romanı yayımlanmıştı. Dostlarından biri, bu yeni eserini nasıl bulduğunu sordu. Ünlü yazar, dostuna şu cevabı verdi: “Bilmiyorum” dedi. “Daha okuyamadım.” Dostu bu cevaba çok şaşırdı: “Nasıl olur?” dedi. “Kitap sizin eseriniz değil mi?” Ünlü yazar bu soruya gayet sakin biçimde şu cevabı verdi: “Kitap benim; ama…” dedi. “Yazmaktan okumaya zaman bulamıyorum ki…”  Ben de okumaktan ve yöneticilik yapmaktan yazamıyorum ki... Ama yazacağım…

 

Ahmet Hakan"lığın nasıl bir şey olduğunu yazarak yaşamak istedim. Fena değilmiş.

www.mehmetgurol.com

Bu yazı toplam 8858 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.