Türkiye markasını 'taştan' çıkarıyor
Ülkemizdeki yer altı kaynaklarının coğrafi tescil alması uluslararası tanıtıma da katkı sunuyor. İşte bu 'ulusal taş'lardan tescillenen ve Türkiye'ye has özellik barındıran madenler..
Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde ulusal değerlerini tüm dünyaya açmak ve kalitesini tescillendirmek adına son dönemde önemli bir gayret sarf ediyor.
Gıdadan turizme, tarım ve hayvancılıktan yer altı kaynaklarına kadar bize ait ürün ve ham maddeler en ince ayrıntısına kadar derecelendirilip niteliklerine göre tescillenerek bir nevi ulusal değerler de kalite bağlamında garanti altına alınmakta.
Bunlar arasında bizim yer altı kaynaklarımız olarak addetiğimiz madenler de tescillenenler arasında.
İşte bu madenlerden bu zamana kadar resmi olarak uluslararası alanda da kabul görüp "Coğrafi işaret" alanlar ve özellikleri:
Çubuk Agat Taşı
Ankara Çubuk mahreçli.Bir agat taşı çeşidi, değişik renkli yuvarlak ve ince tabakalardan oluşmuş bir kalsedon türü. Andezitik ve riyolitik birimlerde kanal dolgusu olarak gelişen ayrıca kendine özgü çubuksu kristalleri bulunan Çubuk Agat Taşı, volkanik istif içinde genelde dağınık ve düzensiz nodüller halinde yataklanmıştır. Çubuk Agat Taşı, miyosen yaşlı volkanik seriye ait andezit içerisinde bulunmakta
Bayburt Taşı
Bayburt iline özgü bir maden. Sertliğinin az olması ve ince taneli olması dolayısıyla kolay işlenmesi nedeniyle ev, duvar, köprü ve mezarların yapımında, cami ve evlerin dış cephe kaplamalarında, dekoratif amaçlı ürünlerde ve çeşitli hediyelik eşyalarda kullanılır. Yöredeki başlıca sahalar Toptepe, Sırataşlar, Gevenli, Konakdağ ve Gümüşdamla taş ocaklarıdır.
Eskişehir Lüle taşı
Eskişehir lüle taşı. Bilimsel adı spiolit olan Lüle Taşı genellikle beyaz ve ender olarak da kurşuni renkte gözenekli ve az yapışkan bir mineral türüdür.Hafif ve gözenekli bir yapıdadır.
Absorbsiyon özelliği vardır (nikotin ve su emer).Ateşe dayanıklıdır, sadece rengi değişir.
Yere düştüğü zaman kırılmaz.Suda kolay dağılır.Sertlik derecesi cetvelinde 2-2,5 numaradadır.Yedi ana cinse ayrılmaktadır.
Afyon mermeri
Paleozoyik yaşlı Afyon Mermeri, metamorfik klasik mermerdir. Yeşil şist fasiyesi minerallerinden oluşan Afyon Metomorfitleri içinde mercek olarak yer alan mermerler Neojen Volkanitleri tarafından üzerlenmektedir. Granoblastik tekstür gösteren, orta taneli kalsit kristallerinden ibaret olup az miktarda serizit ve daha da az miktarda kuvars içerir. Beyaz renkli olup nadiren yer yer ince yaldızlı/sarı damarlar içermektedir. Kolay şekillenebilmesi, cilalamaya elverişliliği ve iyi blok verimliliğinden dolayı plaka, fayans, iç ve dış kaplama, döşeme, hediyelik eşya, heykelcilik ve dekorasyon alanlarında kullanılmaktadır.
Denizli Taşı (traverteni)
Denizli travertenleri, bölgedeki fay ve çatlaklardan çıkan, kalsiyumbikarbonatca zengin hidrotermal suların yeryüzüne ulaştıklarında biriktirdikleri tortulardır. Denizli traverteni Denizli'nin Ballık (Kaklık kuzeybatısı), Kocabaş, Gürlek, Karateke, Yenicekent ve Gölemezli yörelerindeki ocaklardan çıkarılmaktadır. Ayrıca günümüzde Pamukkale'de traverten oluşumu devam etmektedir. Denizli traverteninin ayırt edici özellikleri kısaca şöyledir; krem ve kahverenginin değişik renk tonları ile Türkiye'deki ve dünyadaki diğer travertenlerden ayrılmaktadır. Traverten konusunda deneyimli bir göz bu ayrımı daha kolay yapabilir.
Erzurum oltu taşı
Erzurum mahreçli. Siyah Kehribar olarak da adlandırılan Oltu Taşı, tipik sedimenter teşekkülleridir. Neojen yaşlı birimlerinde 70-80 cm kalınlığında bir marıngrozu tabakası içinde azami birkaç cm kalınlığında, birkaç metre yataylık gösteren mercekler halinde bulunmaktadır. Bu tabakalar yer yer çatallanmış ve kırılmışlardır. Marın ve Killerden oluşan, filik karakterindeki merceklerin, şiddetli teknotizmaya maruz kalıp kıvrımlaşarak kırıldığı tahmin edilmektedir. Oltu Taşı çıkarmak için açılan galeriler içerisinde birçok bitki ve ağaç fosillerine de rastlanmaktadır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.