Türkiye komşulara nanoteknoloji öğretecek

Türkiye komşulara nanoteknoloji öğretecek

Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi, uluslararası temizoda kullanımı çalıştayında lider rol üstlendi.

Türkiye'nin nanoteknolojideki en büyük araştırma merkezi Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM), Kuzey Afrika, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, Balkanlar ve Doğu Avrupalı araştırmacılara nanoteknolojiyi öğretecek.

DPT desteğiyle kurulan UNAM, Haziran'da başlatacağı ''Uluslararası Temizoda Kullanımı Çalıştayı'' ile bölge ülkelerinin nanoteknoloji araştırmalarında lider bir rol üstlenmeyi amaçlıyor.

Merkezde, geçen ay sonundan itibaren Türkiye'deki tüm üniversite ve araştırma merkezlerinde görevli bilim adamları için de nanoteknoloji seminerleri başlatıldı.

UNAM Temiz Oda Laboratuvar Sorumlusu Dr. Necmi Bıyıklı, UNAM'ın Türkiye'nin ilk ve tek ulusal nanoteknoloji enstitüsü olduğunu belirtti.

Bıyıklı, ''geleceğin bilimi'' olarak adlandırılan nanoteknoloji temelli teknolojilerle kozmetik, tıp, enerji ve savunma sanayi başta olmak üzere bütün alanlarda kullanılan malzemelerin yapımına yeni bir boyut getirildiğini ve bu konuda bilim dünyasında yeni açılımların başladığını ifade etti.

Türkiye'nin de nanoteknolojiye büyük yatırımlar yaptığını ve bu alanda büyük ilerlemeler kaydedildiğini anlatan Bıyıklı, bu yatırımlardan biri olan UNAM'ın 62 nanoteknoloji laboratuvarına, 400 metrekarelik alanıyla da Türkiye'nin en büyük akademik temiz oda laboratuvarına sahip olduğunu kaydetti.

Nanoteknoloji tabanlı ürün ve araştırma yapmada, laboratuvar ve cihaz kullanımının önemine işaret eden Bıyıklı, bu amaçla kurulan Temiz Oda'da hedef ürüne yönelik profesyonel araştırmaların yapıldığını, teknoloji patentleri ile kuluçka merkezleri ve şirketlere uzanan girişimcilerin yetişmesine imkan hazırlandığını dile getirdi.

LABORATUVARLAR ARAŞTIRMACILARIN HİZMETİNDE
''Nanoteknoloji Temiz Oda Laboratuvarı''nın Ocak ayı sonunda araştırmacılara tam kapasite ile hizmet vermeye başladığını bildiren Bıyıklı, bu kapsamda ilk eğitimi çeşitli üniversitelerden 43 araştırmacıya verdiklerini belirtti.

''Nanoteknoloji temiz oda'' kullanımı eğitimlerini her ay periyodik olarak düzenleyeceklerini ve bu eğitimleri alan kullanıcılara laboratuvar giriş izni verileceğini kaydeden Bıyıklı, Türkiye'deki tüm araştırmacılara yönelik eğitimlerle ilgili şu bilgileri verdi:

''Araştırmacılar, temiz oda eğitiminin ardından yapacakları deneyler için gerekli ekipmanların kullanımını, nanoteknoloji cihazlarından sorumlu proses mühendislerinden alacak. Araştırmacılar, bu yolla tecrübe kazandıktan sonra tek başlarına ekipmanları kullanarak projelerini geliştirme fırsatını yakalayacak.

Bunun için UNAM'ın internet sitesindeki bilgi formlarının doldurulması yeterli olacak.''

Bıyıklı, Nanoteknoloji Temiz Oda Laboratuvarlarının kullanımıyla ilgili araştırmacı profilinin 5–10 yıl içinde Bilkent Üniversitesi araştırmacılarının dışındaki araştırmacı kullanımıyla yüzde 70'lere ulaşmasını hedeflediklerini dile getirdi.

UNAM ULUSLARARASI ARENADA
Bıyıklı, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatının (UNIDO) yönetiminde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının koordinatörlüğünde ve TİKA'nın desteğiyle Bilkent UNAM–Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Enstitüsünde 17-30 Haziran 2010 tarihleri arasında ''Uluslararası Temiz oda Kullanımı Çalıştayı'' düzenleneceğini bildirdi.

Bıyıklı, çalıştayın, gelişmekte olan ülkelerden gelecek katılımcılara ''temiz oda teknolojileri, nano-aygıt proses tasarımı ve optimizasyonu, nanoteknolojide son gelişmeler'' konularında uygulamalı eğitim vermeyi amaçladığını söyledi.

Eğitimin temiz oda teknolojileri konusunda uzman olan akademik kadro tarafından 35 saatlik teorik eğitim ile teknik personel tarafından 40 saatlik uygulamalı eğitim şeklinde olacağını belirten Bıyıklı, çalıştayla ilgili hedeflerini şöyle anlattı:

''Çalıştayda, katılımcıların, kazandıkları tecrübe ve know-how'ı kendi ülkelerine geri götürmeleri ve diğer katılımcılarla iş-ağı kurmaları öngörülüyor.

Periyodik olarak yılda bir kere düzenlenmesi hedeflenen bu uluslararası çalıştay serisiyle birlikte Türkiye'nin, bölgesindeki ülkelere nanoteknoloji ve temiz oda teknolojileri alanında liderlik yapması, Türkiye'nin nispeten daha az gelişmiş ülkelere teknolojik ve ekonomik gelişme konusunda örnek olması ve çevre ekonomiler arasında işbirliğini sağlayıp hızlandırması hedefleniyor.''

Bıyıklı, çalıştaya, Kuzey Afrika, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, Balkanlar ve Doğru Avrupa ülkelerinden 40 kişilik bir grubun katılacağını sözlerine ekledi.

ntvmsnbc

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.