Türk Yazarlar Dünyayla Buluştu

Geçtiğimiz ay içerisinde Almanya Frankfurt"ta düzenlenen ve onur konuğu olarak Türkiye"nin belirlendiği “Frankfurt Kitap Fuarı” ülkemiz yazarları açısından kaçırılmaz bir fırsattı. 1949 dan beri her yıl düzenlenen bu fuara 100"ün üzerinde ülkeden yaklaşık 7 bin yayıncı katılmaktadır.

 

Türk yazarlarının eserleri ne kadar evrensel olursa olsun, bazen bir ülkeye bile değil, bir yöreye yazmak mecburiyetinde kalmaktadırlar. Haliyle okuyucu kitlesi de o çevreyle kısıtlı kalmaktadır.

 

Bugün ülkemizde kitapçı dükkânı olmayan yerimiz kalmadı ama kitaplığı olmayan binlerce hane bulunduğu da bir gerçektir. Özellikle taşrada yayınlanan ve önemli konularda bilgiler içeren kitapların da şansı az olmaktadır. Çünkü duyurusu yapılamayan kitabın alıcısı da bulunmamaktadır. Bu nedenle ne kadar iyi yazılırsa yazılsın edebi eserlerimiz kitapçı vitrinlerine çıkamadan ikinci el kitap tezgâhlarına düşüvermektedir.

 

Yayıncılarımız 1980 den sonra dışa açılımı gerçekleştirme gayretlerini sürdürürlerken özellikle dış dünyada kendilerine yer aralamanın da gayretiyle fuarları kaçırmamaktadırlar. İmkân verildiğinde yayıcılarımızın yazarlarımızın eserlerini ülkemiz dışına da taşıdıklarına şahit oluyoruz. Özellikle çağdaş yazarlarımızın eserleri Nobel ödüllü Orhan Pamuk"tan sonra dış dünyayla tanışır oldular.

 

Umarım Frankfurt Kitap Fuarının ardından yazarlarımız dünyanın çeşitli yerlerinden gelecek olan çeviri talepleriyle karşılaşırlar. Ajanslarımız ve yayıncılarımız da yazarlarımızı dünya okurlarıyla tanıştırarak yeni pazar imkânı sağlamış olurlar.

 

Fuarla birlikte tanınmış yazarlarımızın sayısı artmış, dünya kitapçılarında yeni raflar açılmış olacağı gerçektir. Konuyla ilgisi ne kadar vardır bilemem ama burada aklıma geldi anlatayım: Yıllar önce edebiyatımızın önemli hikâye yazarlarından Sait Faik Abasıyanık"ın pasaport alırken mesleğini soran görevliye "yazar" demesi ve görevlinin de buna rağmen mesleği bölümüne "işsiz" yazması her şeyi bir çırpıda özetlese de köprünün altından çok su aktı. Şimdilerde pasaport hanesine "yazar" yazıyor mu yazmıyor mu bilemem ama yazarlarımızın yazdığını hem de çok mükemmel yazdıklarını biliyor ve gururlanıyorum.  

 

Bu yazıyı kaleme almamızın nedeni önümüzdeki hafta 1–9 Kasım 2008 tarihleri arasında İstanbul"da düzenlenecek olan TÜYAP Kitap Fuarı"nı hatırlatabilmek içindi. İmkân sağlandığında veya fırsat bulunduğunda yolunuzu İstanbul"a düşürmeniz iyi olur diye düşünüyorum. Sağlıcakla kalınız.

Bu yazı toplam 1228 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar