Tarihimize Dokunmayın!

Tarihimize Dokunmayın!

Geçen haftaki sayımızda “Mezarlık Fareleri” başlıklı haberle talan edilen mezarlıklardan bahsetmiştik.


 Fakat aradan bir hafta geçmesine rağmen yine hiçbir ilgilinin dikkatini çekmedi, açılan mezarın kapatılması ve adı geçen bölgeye müdahale edilmedi.

Bizde bunun üzerinde biraz daha detaya giderek Horosanlı S.SiyamÎ Dede ve oğlu Seyit Kalender Veli"nin Çubuk ilçesi Sele Köyünde bulunan Türbelerini ziyaret ettik ve Cücük Köyünde bulunan Türbenin Seyit Veli Kalehnder"in oğlu Hamdi Sultan ve ailesine ait olduğunu öğrendik. İşte bilginiz için kısaca tarih;

ÇUBUK YÖRESİ ALEVÎ
OCAKLARI VE KURUCULARI
Doç. Dr. İbrahim ARSLANOĞLU
Alevi topluluklarının liderleri olan dedeler çeşitli ocaklara bağlıdırlar. Ocakların kurucuları genellikle Hacı Bektaş Veli ile birlikte Anadolu"ya göç eden Horasan erenleridir. Anadolu"ya geldikten sonra Hacı Bektaş Veli bunları örgütlemiş ve Anadolu"nun çeşitli bölgelerine göndererek onlara bu bölgelerin Türkleştirilmesi ve İslamlaştırılması görevini vermiştir.
Bu yarı-savaşçı kolonizatör dervişler, kendilerine bağlı oymaklarla yerleştikleri bölgelerde zaviyeler kurmuşlar, nüfus ve ekonomik bakımdan buraları zenginleştirmişlerdir. Günümüzde bile Alevi Ocakları"nda bu dervişler hala hem maddi ve hem de manevi bir nüfuza sahiptirler.Bu dervişlerin adlarını taşıyan AleviOcakları onların kutsal kimlikleri çerçevesinde ortaya çıkmış ve aynı soydangelenlerce de bu ocak geleneği sürdürülerek bugüne kadar gelmiştir (Yaman,1998:361).

SEYYİD KALENDER
VELİ OCAĞI
Çubuk Yöresindeki Alevi Ocakları Seyyid Kalender Veli Ocağı"na bağlıdır. Buocak, Hacı Ali Türabî Ocağı ile Cibali Sultan Ocakları"nın piri, Hacı Murad EvlâtlarıOcağı ile Mehmet Abdal Ocağı"nın Mürşidi"dir.


Seyyid Kalender Veli, Hz. Muhammed"in 5. nesilden torunu olan İmamMuhammed Bakır"ın neslinden gelmektedir. Babası Seyyid Siyamî Faki, Horasan pirlerindendir. Türkistan piri Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri"nin işaretiyle köselerini atıp Anadolu"ya göç etmişlerdir (Teberoğlu, 1998:48).


Ahmet Yesevi, Anadolu"da Çepni Türkleri"ne yapılan baskılara razı olmadığı için oğlu Kutbettin Haydar komutasında 5 bin kişilik bir ordu gönderir. Bu ordunun içinde S. Siyamî Faki de vardır. Ordu bölgeyi iyi bilmediği için Keskin Tekfuru"na yenilir vesonunda S. Siyamî, Çubuk"un bugünkü adıyla Sele köyüne gelerek yerleşir (a.g.e:49-50).
Seyyid Siyamî, Hünkâr Hacı Bektaş Veli"nin Horasan"dan Anadolu"ya birlikte geldiği 70.000 erenden birisidir. Hacı Bektaş Veli kendisine hem dünya, hem de ahiret sultanlığını verdiği halde o, sadece ahiret sultanlığını kabul etmiştir
(Akçay,1969:17).


S. Kalender Veli, Beypazarı ilçesinin Karasar Beldesi yakınında konar-göçer hayat süren Yağdanı Sultan"ın kızı Melek Kız"la evlenir. Rivayete göre Melek Kız"la Kalender Veli"nin nikahlarını rüyalarında Hz. Muhammed kıymıştır. Bunun üzerine gençler, gerçek hayattaki nikahları Suluca Karahöyük"de Hacı Bektaş Veli tarafındankıyılarak evlenirler (Teberoğlu,1998:54-56).


Kalender Veli, erik yiyen babasının boğazında bu eriğin kalması üzerine köy çayına koşar ve suyu elindeki selesine katarak dökmeden getirir ve kerametini gösterir. Köyün eski adı Çevlik Ağzı iken bu olaydan sonra zamanla Sele olarak değişmiştir (a.g.e:61-62).


Yine rivayete göre Kalender Veli, zaman ve mekanı aşarak Mekke"ye gidip orada Cuma namazını kıldırmıştır. Gerek Çavundur ve gerekse Kargın aşiretlerinin imamı olarak kendisini kabul ettirmiş, onları görüp gözetlemiş, sorunlarını akıl ve mantık çerçevesinde çözmüştür. Ayrıca Kalender Veli, Doğu Anadolu"daki Terekeme Türkleri"nin de piridir. Zamanla Kalender Veli evlâtları tarafından görülüp gözetilmedikleri için bu bağ kopmuştur. Günümüzde Terekeme Türkleri"nin oynadıkları Kalender Barı, vaktiyle pirleri Kalender Veli"yi karşılamak için oynadıkları oyundan kalmıştır (a.g.e:63,71,72.).


Anadolu"nun Türkleşmesinde ve İslamlaşmasında Kalender Veli"nin büyük katkısı olmuştur. Bu yardımlarından dolayı, (günümüzde Cücük Çiftliği olarak bilinen) Cücük ve Taşpınar köyleri civarını 4. Kılıçarslan fermanla ona vermiştir (a.g.e:98-99).


Kalender Veli"nin oğlu Hamdi Sultan S. Hacı Ali Türabî"nin torunu ile evlenir ve Cücük Çiftliği"ne ev yaparak yerleşir ve zamanla koyun ve sığır sürülerine sahip olur. Günlerden bir gün Kalender Veli ile birlikte Hacı Bektaş Veli, Hamdi Sultan"a “yurdun kutlu olsun” demeye Cücük Çiftliği"ne gelirler. Hamdi Sultan, Hünkâr Hacı Bektaş Veli için 300-400 kuzu kurban eder. Hacı Bektaş Veli, bunun üzerine “Hamdi amma da Kuzukıranmışsın. Bu kadar kuzu kesmene ne gerek var. Bir kuzuyu yememiz için eşin hazırlasın, ben dua edeyim, siz amin deyin ve diğer kuzular dirilsin” der ve sonuçta kuzulardan biri hariç diğerleri dirilir ve ayağa kalkarak yürürler. O tarihten sonra Hamdi Sultan"ın diğer adı Kuzukıran olmuştur. Nitekim Hamdi Sultan"ın soyundan gelen Kargın köyündeki evlâtlarının soyadları Kuzukıran, Büyükkuzukıran ve Özkurukıran"dır (a.g.e:100-101).


Kalender Veli"nin çürümemiş bedeni yakın zamana kadar rahatlıkla görülebiliyordu. Fakat yeni onarımla fayans kaplama ile kapatılmıştır. Osmanlı Padişahı II.Murad Hüdavendigar zamanında şimdi Yıldız soyadlı olan aile, Kalender Veli"nin Türbesi"ne türbedar olarak görevlendirilmiştir (a.g.e:214).


Gerek Seyyid Siyami ve gerekse Kalender Veli, yaşadıkları dönemde akıl hastalıklarını tedavi ederek bu konudaki kerametlerini göstermişlerdir. Onların ölümlerinden sonra günümüzde de akıl hastaları bu türbeye getirilmekte ve burada tedavi edildiklerine inanılmaktadır. Tedaviden sonra ise hastalar buraya gelerek kurban kesmektedirler. Burası Alevi ve Sünni birçok kişi tarafından evlilik ve çocuk isteği sebepleri ile de ziyaret edilir (Akçay,1969:15,19,20).

www.ufukgazetesi.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum