Tarihi mekanda hamam sefası

Tarihi mekanda hamam sefası

AB Projesi kapsamında yenilenen tarihi Merkez Şengül Hamamı, tarihi mekanda hamam sefası yapmak isteyen ziyaretçilerini bekliyor.

 

Restorasyon sonrasında hamama havuz, kura, sauna, buharlı sauna, masaj salonları gibi modern eklemeler de yapıldı.

h2.jpg

1400'lü yılların ikinci yarısında Anadolu BeylerBeyi İshak Paşa tarafından yaptırılan Şengül Hamamı, yenilenen haliyle Başkentliler’i Osmanlı hamam sefasına çağırıyor. Hamam işletmecisi Celalattin Aslan, restorasyonun mekanın aslınauygun yapıldığını belirterek, hazırlıksürecinde Şengül Hamamı’nın Avrupa Birliği’nce örnek hamam seçildiğini bildirdi. Restorasyon sonrasında hamama havuz, kura, sauna, buharlı sauna, masaj salonları gibi modern eklemeler de yapıldığını belirten Aslan, şunları söyledi:“AB projesi kapsamında Türkiye, Avusturya, Cezayir, Fas, Filistin, Fransa, İngiltere, ABD, Lüksemburg, Mısır ve Suriye’den 42 bilim adamı bir ay boyunca hamamda incelemelerde bulundu. Projenin yöneticilerinden Viyana Şehir Enstitüsü’nden Heidi Dumreiçhen; tarihi Şengül Hamamı’nın Avrupa Birliği’nce örnek hamam seçildiğini söyledi. Bu tespitler sonrasında Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne müracaat ederek hamamı restore etmek istediğimizi bildirdim ve hamamın restorasyonunu aslına uygun bir şekilde gerçekleştirdik.”

HAMAM SÖZLÜĞÜ HAZIRLANACAK

Aslan, hamamın sağlık yönünden faydalarına da dikkat çekerek, proje kapsamında hamamlarda kullanılan deyim, atasözü, şiir ve türkülerin yer alacağı İngilizce, Arapça ve Türkçe hamam sözlüğü hazırlayacaklarını kaydetti. Restorasyon işlemi sırasında Horasan sıva kullanıldığını belirten Aslan, hamamda gerçekleştirilen çalışmaları şöyle aktardı: “Horasan sıva malzemesini İstanbul ve Eskişehir’ den, sıva ustalarını ise Erzurum’dan getirdik. Çatı kısmı tamamen elden geçirildi, çürüyen eskiyen doğrama, yenileri ile değiştirildi. Dış cephesinin taş duvarları temizletildi.Mekanda birinci sınıf mermer kullanıldı.Hamamın hem erkekler hem de kadınlar kısmı bulunuyor. ”

resi.20110301010116.jpg

TARİHİ MERKEZ ŞENGÜL HAMAMI

Tarihi Merkez Şengül Hamamı Ankara Kalesi’nin güney batı eteklerinde kurulu İstiklal (Yahudi) Mahallesi’nde bulunuyor. Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün gözetim ve denetiminde özel bir şirket olan Aslanlar Hamam İşletme Limited Şirketi tarafından restore edilerek hizmete açılan hamam, kadın ve erkekler için ayrı kısımları olan bir çifte hamam özelliği taşıyor. “Soyunmalık”, “ılıklık” ve “sıcaklık” adlı üç kısımdan oluşuyor. Soyunma odalarının üstünde sivri ahşap çatılı ışıklıklar yer alıyor. Kadınlar kısmının girişi barok karakteristikleri taşıyan sivri bir çatı ile örtülü ve beşik tonozlu bir koridora açılıyor. Hamamın batı kısmında ılıklıktan sıcaklık kısmına bir geçiş bulunuyor. Restore edilen hamamda kuru- buharlı sauna, jakuzi, vitamin bar gibi birçok seçenekleri de yer alıyor.

 

      https://www.sengulhamami.com/icerik-11.html      

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.