@SADIK TÜRKMEN</p> ~İnsana ve Yaşama Dair Herşey

@SADIK TÜRKMEN

~İnsana ve Yaşama Dair Herşey

Sıvı Alma (Hidrasyon) ve Egzersiz: Kadın-Erkek Farklı Oranda Su İçmeli!..

01-kuranin-golgesinde-001.jpg

Sağlıklı İnsan vücudunun %60-70’i sudan oluşur. Bu nedenle, suyun yaşamın devam etmesi için hayati bir öneme sahip olduğunu söylemek yerinde olacaktır. Su, vücut sıcaklığını ayarlar, nefes almamızı sağlar, sindirim ve boşaltımda temel bir görev üstlenir, vücudun hareket etmesine yardımcı olur. Bunlar işlevlerinin yalnızca birkaçıdır!

Günde, 8-10 bardak su içilmesi tavsiye edilir. Ancak egzersiz sırasında ya da sıcak havalarda, daha fazla su içmemiz gerekir. Çünkü daha fazla terleriz.

Peki su yeterli midir? Ya da yeteri kadar su almış olmak için sporcu içeceklerine gerek var mıdır?
Bir saatten uzun bir süre boyunca yüksek yoğunluklu bir egzersiz yapacaksanız, sporcu içecekleri vücudunuza gerekli suyu verecek ve enerji sağlayacaktır. Ancak, bu derecede bir egzersiz yapmayacaksanız, normal su yeterli olacaktır.

Sporcu içeceğinin özelliği nedir?
Sporcu içecekleri (kimi zaman elektrolit ya da izotonik içecekler denir) doğru bir miktarda karbonhidrat (5-8g/litre) ve egzersiz sırasında kaybettiklerinizi geri vererek vücudunuzda yeterli derecede sıvı olmasını sağlayan elektrolitler (sodyum ve potasyum gibi) içerecek şekilde geliştirilmiştir.

Bunları biliyor muydunuz?
Araştırmalar, yüzde birlik su kaybının bile vücut sıcaklığında önemli değişikliklere neden olabildiğini, yüzde ikilik bir su kaybının ise performans seviyelerini önemli derecede düşüreceğini göstermektedir! Bu nedenle vücudumuzun etkin şekilde çalışabilmesi için sıvı seviyelerini yüksek tutmak çok önemlidir!

Yüksek oranda karbonhidrat içeren diğer içecekler, (enerji içecekleri ve gazlı meşrubatlar) suyun hızlı bir şekilde emilmesini durduracak, bu nedenle su alımının gecikmesine neden olacaktır. Bu nedenle egzersizden önce alınması doğru değildir.

Eğer yoğun ve ağır bir egzersiz yapacaksanız, bir sporcu içeceğini tercih edin. Ancak, eğer bu yoğunlukta bir egzersiz yapmıyorsanız ve günlük rutininizin bir parçası olarak sporcu içeceği içiyorsanız, ekstra karbonhidrat içeriği nedeniyle kilo alabilirsiniz.

Eğer sade suyun tadını sevmiyorsanız, içine bir dilim limon ya da portakal veya biraz nane ekleyerek, kalori almadan suyunuza lezzet katabilirsiniz.

 

Egzersiz için sıvı alma konusunda ipuçları

  • Egzersize başlamadan önce, yeterince sıvı almış olmalısınız. Egzersizden yaklaşık iki saat önce su içmeye başlayın.
  • Egzersiz süresince yeterince sıvı tüketin.
  • Egzersizden sonra yeniden sıvı almayı kesinlikle unutmayın. Egzersiz sonrası sıvı seviyelerini normale döndürmek için bu çok önemlidir. İdrarınızın rengi tekrar açılıncaya kadar saatte bir-iki bardak su içmeye çalışın.

 

Kadın-Erkek farklı oranda su içmeli!..

Uzmanlar hava sıcaklığının yurt genelinde arttığı günlerde, özellikle oruç tutanları, sıvı alma konusunda uyarıyor.

Ramazan ayının yaza denk gelmesi doğru oranda sıvı alınımının hayati önem taşımasına neden oluyor. Uzmanlar gün içinde yaklaşık 2 litre sıvı alınması gerektiğini vurguluyor. Kolan Hospital Üroloji Uzmanı Opr. Dr.  Osmna Nuri Akbulut günlük alınacak sıvı miktarının hayati önem taşıdığını söyledi.

 

CİDDİ HASTALIKLARA SEBEP OLUR 

Akbulut şu uyarılarda bulundu:

“İstirahat halinde böbreklere olan kan akımı, kalp atımının yaklaşık yüzde 20’si kadardır. Kalp atımında böbreklere giden kan miktarı, kalp damarlarına giden kan akımın sekiz katı kadardır. Bunun anlamı böbreklerdeki kan dolaşımının diğer organlara nazaran daha düşük dirençli olmasıdır. Böbrekler günlük ortalama 180 litre kan süzerler. Böbreklerin içinde kanı süzen, yararlı maddelerin tutulumunu, artık ve zararlı maddelerin atılımını sağlayan ünitler (Glomerul-Nefron) mevcuttur. Bu ünitlerden kan süzülerek, vücudun su fazlası ile idrar oluşur. Günlük ortalama idrar miktarı 1,5-2 litre kadardır. Eğer yeterli miktarda sıvı alınmaz ise böbreklerden kandaki artık maddelerin atılımı azalacak ve bu durum çeşitli hastalıklara sebep olacaktır. Günlük ortalama alınacak sıvı miktarı kadınlarda 1,5-2 litre, erkeklerde 2-2,5 litredir. Yeteri kadar sıvı alınmaması özellikle yaz aylarında ciddi hastalıklara sebep olabilir.”

 

 

Bu yazı toplam 614 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.