Selçuklu Sanatı Çubuk'ta Yaşatılıyor

Selçuklu Sanatı Çubuk'ta Yaşatılıyor

Çubuk'ta kündekari ve ahşap oymacılığı kursu açıldı.

Çubuk Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan kursla Selçuklular'dan bugüne ulaşan ahşap sanatı kündekari ve ahşap oymacılığının yaygınlaştırılması ve gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor.

Kündekari sanatını 15 sene boyunca Anadolu'daki Selçuklu eserlerini inceleyerek öğrenen Çubuk'ta bir okulda memur olarak çalışan Mehmet Ali Yılmaz, bu sanatı gelecek nesillere taşımak için Çubuk Halk Eğitim işbirliğiyle kurs açtı. Aralarında eski Çubuk Belediye Başkanı Adem Tuğluca'nın da olduğu doktor, iş adamı ve öğretmenlerden oluşan yaklaşık 10 kişinin katlığı kurs, hafta içi her gün olmak kaydıyla bir yıl sürecek.

Unutulmaya yüz tutmuş ahşap oymacılığını yaşatmak amacıyla kursu açtıklarını ve kendisinin de bu sanatı öğrenmek için kursa ilk başlayanlardan olduğunu söyleyen Çubuk Halk Eğitim Merkezi Müdürü Recai Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Biz bu sanatın hem yaşamasını hem halkımızın bilinçlendirilmesini hem de devletimizin bizlere sağladığı imkanlar ölçüsünde vatandaşlarımızın bu kurslara katılmasını istedik" dedi.

Kündekari ustası Mehmet Ali Yılmaz da kurs süresince yeni teknikler de kullanacaklarını belirtti.

Ahşap sanatını yaşatmak istediklerini dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Kursa gelen arkadaşlarımız hem bu sanatı yaşatacaklar hem hobi olarak bu sanatı devam ettirecekler hem de kurs sonunda kendilerine ait güzel bir sergi açacaklar. Kursumuz yaklaşık bir yıl sürecek. Ben bu kadar beklemiyordum, yoğun bir istek ve heves var. Kurs süresince ben her ne kadar yorulsam da bu istek beni çok mutlu etti. Bugüne kadar elde ettiğim tüm birikimlerimi arkadaşlarıma en iyi şekilde aktaracağıma inanıyorum. Ayrıca ilk defa Çubuk agat taşını ahşapla burada buluşturacağız. Denemelerini yaptım, bunu ilk kez burada biz gerçekleştireceğiz."

Ahşap oymacılığı ve kündekari kursuna hem hobi amacıyla hem de stres atmak amacıyla katıldığını aktaran eski Çubuk Belediye Başkanı Adem Tuğluca ise kursun açılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Doktor Nurullah Babacan da "Bu bizim kadim bir sanatımız. Hem bu sanatla tanışalım hem de stres atalım diye kursa başladık" ifadelerini kullandı.

Akşama kadar çalıştıklarını ve yorulduklarını söyleyen iş adamı Halis Aksoy ise bir buçuk saat süren kursta tüm yorgunluklarını attıklarını ve dinlenmiş bir şekilde evlerine gittiklerini belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.