Şuayip Yaman       Görünen Köy

Şuayip Yaman Görünen Köy

ŞEHİR STADI SENTETİK DEĞİL DOĞAL ÇİM OLMALI...

 

Çubuk’ta Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yapımına başlaması ‘Yılan Hikayesi’ne dönen, yaklaşık yüzyıldır  ‘At Çayırı’ olarak bilinen, sonradan etrafı duvarla çevrilerek adı ‘Çubuk Şehir Stadı’ olan, efsane Çubukspor’un bir zamanlar başarıdan başarıya koştuğu doğal çimlerle kaplı Stat   “SENTETİK ÇİM” olacakmış...

Yazık çok yazık.. “Yeşil Çubuk” olarak anılan bir ilçeye bu hiç mi hiç yakışmıyor. Gerçi ilçenin bu vasfı da hızla kayboluyor...

Aldığım bilgiye göre; Bir süredir çeşitli nedenlerle yapılamayan Çubuk Şehir Stadı’nda sona gelinmiş. Sahanın yapılacağı alanda mera vasfı niteliğinde küçük bir alanın bulunması nedeniyle Tarım Bakanlığı tarafından bir süredir tahsis işlemine izin verilmeyen Stadın tüm sorunları ortadan kaldırılarak imar izni alınmış.

Çubuk Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan, Çubuk’ta yapılacak olan 3 bin kişilik stat ihalesinin geçtiğimiz ay içerisinde yapılacağını temelinin ise Mart-Nisan aylarında yapılacağı müjdesini vermiş. (Bu tür toplantılara bizleri çağırmazlar. Bizler başkalarından öğreniriz. Başkan seçim vaatlerini sıralarken ilçeyi, sivil toplum örgütleri, basın ve Çubuk halkı ile birlikte yöneteceğini söylemişti. Şimdi bunları unuttu.)

Yaptığı açıklamalarda Çubuk Şehir Stadı ile ilgili tüm sorunların ortadan kaldırıldığını ifade eden Başkan Dr. Acehan, “Göreve geldiğimiz günden itibaren stadyumun yapılmasıyla ilgili çalışmalara başladık.

Bu konuda Gençlik ve Spor Bakanlığımız ve bağlı birimleriyle bugüne kadar süren bir dizi girişimlerimiz oldu. İlk olarak Ankara Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile belediyemiz arasındaki hukuki sorunları çözdük.

Daha sonra ise tesis yapılacak spor alanının Tarım Bakanlığı ile olan imar sorununu çözerek, alanın Gençlik ve Spor Bakanlığına devrini gerçekleştirdik. Tabi ki bu süreçlerin gerçekleştirilmesi epeyce bir zaman aldı. Mart-Nisan aylarında temeli atılması beklenen stadyum, mümkün olan en kısa sürede tamamlanarak Çubuklu hemşerilerimizin hizmetine girecek” demiş.

Başkan Dr. Acehan, “Tesis tamamlandığında Çubukspor başta olmak üzere ilçede yapılacak sportif faaliyetlere çok büyük katkıları olacak. Betondan yapılacak 3 bin koltuk kapasiteli tribünlerinin üzeri kapalı olacak. Sentetik yüzeyli futbol sahası, atletizm pisti, yine müstakil antrenman futbol sahası, tribünlerin altında soyunma odaları, hakem ve oyuncu odaları gibi tam teşekküllü binalar olacak. Bu tesislerin Çubuklu vatandaşlarımıza, sporcularımıza ve sporseverlere hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullanmış.

Geç de olsa güzel ve beklenen bir haber...

Başkan Dr. Acehan, yaptığı açıklamalarda futbol sahasının sentetik yüzeyli olacağını söylüyor.

Yılların doğal çim stadı, sentetik çim yapılsın diye mi bunca süre bekletildi?

Oysa sentetik sahalar hem sağlığa zararlı, hem maliyetleri çok yüksek ve hem de bakımları çok zor. Başkan aynı zamanda bir doktor, böyle talihsiz bir açıklamayı nasıl yapar?

Sentetik sahalarda futbol oynayanların sakatlanma riski yüksek...

Konunun uzmanları tarafından sentetik sahalarda futbol oynayanların sakatlanma riskinin yüksek olduğu bildiriliyor. Ziraat Mühendisleri tarafından hazırlanan bir raporda, doğal olmayan, yani sentetik futbol sahalarının insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ettiğine yer veriliyor. 

Raporda UEFA’nın sentetik futbol sahalarında, oyuncu, hakem, tıbbi veya teknik yardımda bulunan yardımcıların, ister ulusal, isterse uluslar arası karşılaşmalarda, yaralanma ve sakatlanmalarında yetki ve sorumluluk kabul etmeyeceği belirtiliyor.

Bu tür sahalarda şu an için üçüncü kuşak çimlerin kullanıldığına değinilerek şöyle deniyor: Bu çimlerin ilk 2 kuşağa göre daha yumuşak ve sakatlanmaların çok daha az olduğu belirtilmektedir. UEFA el kitabına göre 3. kuşak çimin Avrupa’daki kullanımı henüz 5 yıllıktır. Ve şu an sakatlanmalarla ilgili henüz belirtilmemiş bir araştırma yürütülmektedir. Şurası da bilinen bir gerçektir ki, ilk 2 kuşak sentetik çim sahalar üzerinde yürütülen araştırmalar bu sahalardaki hafif ve ciddi sakatlanma oranlarının doğal çimlere göre yüzde 32 daha fazla olduğu olduğunu göstermiştir. Bu ciddi bir orandır.

Sentetik sahaların yapımlarının daha pahalı olduğu bildirilen raporda, bu sahaların ömrünün 8 ile 10 yıl arasında olduğu, oyuncu sakatlanma oranlarının yüksek olduğu, yazın sulanmamış suni çim yüzey sıcaklığının 72 dereceyi bulduğuna da yer verilmiş. Sentetik sahaların yapımlarının daha pahalı olduğu raporda;

Ayrıca sentetik çim sahaların yüzeylerinin aşırı ısınmadan dolayı çok sıcak olabileceğini ve bu yüzey üzerinde düşüldüğünde sürtünmeyle birlikte yanıklar olabileceğine dikkat çekilmiş.

Hakan Şükür, “Bu Sahalarda Oynamak Cinayettir”

Öte yandan, bir zamanlar Galatasaray’ın ve Milli Takım’ın efsane golcüsü Hakan Şükür’de kendisinin de bir zamanlar sentetik saha kurbanı olduğunu belirterek bir internet sitesine yaptığı açıklamada, “Galatasaray’ın İsviçre kampında Anderlecht ile oynanan hazırlık maçında sakatlandığını belirterek, “Sentetik saha kurbanıyım” dedi.

Hakan Şükür, sağ ayak kavak kemiğinde ödem oluştuğu için kamp döneminin büyük bölümünde takımdan ayrı kaldığını ifade ederek, “sakatlanmamın tek nedeni sentetik sahaydı. Olmayacak bir pozisyonda ayağım dışa doğru geriledi. Böyle sahalarda oynamak cinayettir” şeklinde bir açıklama yapmıştı...

Sentetik sahalar Kanser Saçıyor...

 

Spor sağlıklı koşullarda yapılmalı...

 

Ülkemizde şu sıralar her il sentetik çim saha ağı örülürken, ilçemizin bu ağa katılması son derece üzücü bir olay..Çünkü ilçemiz, ülkemizde hiçbir il ve ilçenin sahip olamadığı yeşil alanlarla kaplı..

 

Sentetik çim sahalarının sporcu sağlığı için son derece zararlı olduğu bilgileri bilimsel açıklamalarla spor dünyasında konuşulurken, bu konuda uzmanların sentetik sahaların çok tehlikeli olduğunu söylediklerini, biliyor musunuz?

 

Sporcu sağlığını tehdit ettiği için dünya bundan vazgeçerken bizim böyle önerilerle gündem oluşturmamız ne kadar doğru?

 

ABD Tüketici Kurulu 2008 yılında yaptığı açıklamada çok önemli bir uyarıda bulunmuş; Okullara, parklara ve stadyumlara döşenen suni çim sahalarda yüksek oranda kurşuna rastlandığını söylemişti.

 

Bu ne demek oluyor?

 

Sentetik sahalar kanser üretmeye son derece elverişli. Suni sahalarda oluşan toz, iplik parçaları solunum yolu ile yâda yutma ile vücuda alınmakta ve bu durum ciddi sağlık riski teşkil etmektedir.

 

Bu sahalarda mücadele eden oyuncular kalp krizleri geçirmekte hayatlarıyla oynamaktadırlar, çim ve toprak zeminde ayaklar rahat ediyor enerji toprağa gidiyor, ama sentetik sahalarda futbolda iyi olmuyor zevk vermiyor.

 

Bu nedenlerle; Avrupa’nın ve de Dünya’nın terk etmeye başladığı sentetik suni çim saha yerine doğal çime sarılmak sağlıklı spor adına, sağlıklı nesiller yetiştirmek adına en iyi tercih olduğunu unutmamak gerek.

 

Spor Tesisleri Sağlıklı Olmalı...

 

Sağlıklı spor için Çubuk halkı daha sağlıklı tesisleri hak ediyor. ‘Önce Sağlık’ diyerek sağlıklı şartların oluşturulduğu tesisler yapmalıyız. Birkaç yıldır atıl durumda bekletilen ve bir zamanlar Eskişehir Atatürk Stadı (şimdiki Es Es Arena)’dan  sonra Türkiye’nin ikinci doğal çim sahası olan Çubuk Şehir Stadının bu doğrultuda iyileştirilmesi, ilçede faal 10 adet sentetik halı sahanın da doğal çime dönüştürülmesi için çalışmaların yapılması daha doğru bir düşünce...

 

Sayın yetkililer, Çubuk halkı soyunma odası olmayan, sporcuların müsabakalardan sonra duşlarını alamadığı, sahada mücadele ederken bir sentetiğe veya taş parçasına takılıp sakatlandığı tesis ve sahalarda çocuklarını oynatmak istemiyor.

 

Çubuk’ ta spor tesisi ve spor komplekslerinin sayısının artırılması gerekir. Çünkü şimdilik elverişli saha bol. Neredeyse her köy de spora elverişli çayırlar ve meralar bol miktarda var...

 

 Ama şunu da unutmamak gerek, göz boyamak için yenileme değil, sağlıklı koşullar oluşturmak için yenilemek gerek…

 

Sentetik sahalar sporcu sağlığı açısından çok önemli...

 

 “Sentetik Sahadaki Spor Kalbe Zararlı”

 

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Gürbüz, zaman zaman yaptığı açıklamalarda sentetik sahaların çim sahalara göre kalbi daha çok yorduğunu söylüyor.

 

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği'nin Antalya’da gerçekleştirdiği ulusal katılımlı 13. Kongresi’nde dengeli ve yerinde sporun öneminden bahseden Prof. Dr. Ali Gürbüz yaptığı açıklamada "Ancak belirli yaşın üzerine gelen kişiler halı sahada maç yaparken, ondan evvel bir kontrolden geçmelidir. Yıllardır spor yapmayan bir kişi halı sahada maç yapıyor. Aşırı efor sarf etmesi yavaş olarak gelişen bir hastalığı o anda yükselen tansiyonla biranda oraya çıkarıp ölüme sebep olabiliyor.

 

Bu tür rahatsızlığı olan kişilere biz yavaş sporları tavsiye ediyoruz. En güzel spor yürüyüş. En çok bunu tavsiye ediyoruz. Sentetik halı sahalarda yapılan futbol maçlarının statik elektriksel akımlardan dolayı kalbi daha çok yorduğu bir gerçek. Çim sahada yapılan spor daha sağlıklı, halı sahada zararlı."

 

Sentetik sahaların bakımı

 

Kullanılmakta olan tüm Sentetik Çim sahaların yüksek performansını sergileyebilmesi için belirli zamanlarda periyodik bakımları eksiksiz olarak yapılmalıdır. Şöyle ki;

 

1-)  İlk Bakım 

2-)  Periyodik Bakımlar (Bitki Temizliği ve Saha Fırça Bakımı)

      a) Bitki Temizliği 

      b-) Saha Fırça Bakımı 

3-)  Profesyonel Bakım

4-)  Saha Dolgu Bakımı
5-)  Ağır Kış Bakımı’nın aksatılmadan yapılmalıdır.

 

Görüldüğü gibi sentetik sahaların bakımı teferruatlı, bir o kadar da zahmetlidir. Birtakım aşamalardan ibarettir. Aynı zamanda da bir profesyonel işidir.


Çim sahaların bakımı ise sentetik sahalara oranla daha kolaydır.

 

Ey etkililer ve yetkililer; Bir zamanlar Türkiye’nin Eskişehir Atatürk Stadı (şimdiki adıyla Es Es Arena) ‘dan sonra ikinci doğal çim stadı olan Çubuk Şehir Stadı’nı sentetik yaparak sporu ve sporcuları katletmeyin...  

 

Tekrar ediyorum, Çubuk Şehir Stadı doğal çim olmalı...

 

cubuk-stadi-vert.jpg

 

 

Bu yazı toplam 3643 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum