Abdurrahim Somuncu   (Emekli Müftü)

Abdurrahim Somuncu (Emekli Müftü)

RAMAZAN GİTTİ, KULLUK GÖREVLERİMİZ BİTMEDİ

                    .                                                

            Ramazan ayı gitti, ibadetler de, bitti olmamalı.  Bizler müsliman olarak ramazan ayını ibadet coşkusuyla geçirdik Rabbimize  hamd olsun. Fakat kulluk görevlerimiz sona ermedi. Kur’anı kerim Hicr süresi ayet 99 da “Sana yakın  (ölüm) gelinceye kadar Rabbine ibadet et” buyrulmaktadır. İbatelerimiz nasıl sona ere birlik! Yaratanımız bizlere sayısız nimetlerini vermektedir. Nimetler şükür istemezmi? Nasılki cismani varlığımızın gıdası maddi olan dünya nimetleri ise, her zaman bizimle olan ruhumuzun gıdası da ibatelerimizdir.                                                      

 

       İbadet demek her zaman Allah (c.c) ile beraber olmaktır. İbadetlerden Yaratanın en çok Sevgili kulları olan, Peygamberler bile muaf tutulmadığı müminun süresi ayet 51 de “<Ey Peygamberler! Temiz olan şeylerden yeyin; güzel işler yapın. Ben sizin yaptıklarınızı hakkıyla bilmekteyim” buyrulmaktadır.

 

            Giden günlerimiz bir daha geri gelmemektedir. Dünya âleminden ahiret âlemine intikal edince, geri dünyaya dönüp yapamadıklarını yapmak isteyenlere tekrar fırsatın verilmeyeceği son pişmanlığın insana yararının olamayacağı Fatır süresi ayet 37 de “ Onlar orada: Rabbimiz!  Bizi <dünya âlemine> çıkar,(önce) yaptığımızın yerine iyi işler yapalım! Diye feryat ederler. Size düşünecek kimsenin düşüne bileceği kadar bir ömür vemedikmi? Size uyarıcıda gelmedimi? (Niçin inanmadınız ) ? Şimdi tadın azabı zalimlerin yardımcısı yoktur.” Buyrulmaktadır. Buradaki uyarıcı Peygamberler, kitaplar yakınların ölümü, ihtiyarlık bunların hepsi ölüm ötesinin habercileridirler. Bizlerin ibadetine Cenab’ı hakkın ihtiyacı yoktur. Allah’ın sayısız verdiği nimetlere şükür için bizim ibadet yapmaya ihtiyacımız vardır.    

 

             İbadet yapmak önemli olduğu kadarda, ibadetlerimizi zayi etmeden ahıret âlemine taşıya bilmektir. Bu konuda Enam süresi ayet 160 da “Kim (Allah huzuruna) iyilikle gelirse ona getirdiğinin on katı vardır. Kimde kötülükle gelirse o sadece getirdiğinin dengiyle cezalandırılır. Onlar, haksızlığa uğratılmazlar.” Buyurrulmaktadır. Bu ayette “ Kim Allah’ın huzuruna iyilikleriyle gelirse” kazandığı sevabını yaratanın huzuruna taşıya bilirse,  kaydı geçmektedir. Ramazan ayında gündüzleri oruçlu, geceleri de teravih ve diğer ibadetleri yaparak geçirdik.  Kazandığımız bu sevapları zayi etmeden, Rabbimizin huzuruna vara bilmektir. Bu nedenle ramazan gitti ibadetlerde bitti olmamalıdır.

 

            Bizler ahıret yolcusuyuz. Dünyadan ahırete gidecek sermayenin neler olduğunu Ali İmran süresi ayet 16.17.18 den öğrenelim “ (Resülüm!) Deki: Size bunlardan <Dünyada verilen sonsuz nimetlerin dışında>daha iyisini bildireyimmi? Takva sahipleri için Rableri yanında, içinden ırmaklar akan, ebediyen kalacakları cennetler, tertemiz eşler ve (hepsinin üstünde) Allah’ın hoşnutluğu vardır. Allah kullarını çok iyi korur.(Bu nimetler) < Ey Rabbimiz! İman ettik; bizim günahlarımızı bağışla, bizi ateş azabından koru! Diyen Sabreden, dürüst olan, huzurda boyun büken, hayra harcayan ve seher vaktinde Allahtan bağış dileyenler (içindir.) buyrulmaktadır.                                       

 

            Bizlerin dünyaya gelişimizin gayesi ve hikmetini de Zariyat süresi ayet 56 dan  öğrenelim “Ben cinleri ve insanları,ancak bana kulluk etsinler diye yarattım” buyurmaktadır.Resulullah efendimiz ( s.a.v) gece ve gündüz   çok ibadet yaptığı halde, bir sözünde  “Maabeadnake hakka ibadetike ya mabud, Yarabbi sana hakkiyle ibadet edemedim” buyurmuşlardır.Cenap’ı hak bizleri, kulluğuna kabul buyursun.Amii…n.                                                                                                 

Bu yazı toplam 2114 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.