NEZAHAT ONBAŞI ANAOKULU’NDAN ÇANAKKALE ZAFERİ DRAMA ETKİNLİĞİ

NEZAHAT ONBAŞI ANAOKULU’NDAN ÇANAKKALE ZAFERİ DRAMA ETKİNLİĞİ

Çubuk Nezahat Onbaşı Anaokulu’nda 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 104.Yıldönümü nedeniyle bir etkinlik düzenlendi.

Şuayip YAMAN

Çubuk Nezahat Onbaşı Anaokulu öğretmen ve öğrencileri birlikte ; 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 104'inci yıl dönümünü dolayısı hazırladıkları etkinlikler kapsamında okulunun gösteri salonunda bir Çanakkale canlandırması yaptılar. Yapılan canlandırma oyunu sonunda Türk Bayrağı açan anaokulu öğrencileri " DUR YOLCU! ÇANAKKALE GEÇİLMEZ" yazılı kartona yazılmış bir pankart açtılar.

Bu esnada salonda bulununlar öğrencileri ayakta alkışladı.

Anaokulu Müdürü Aydın KÖSEOĞLU, Çanakkale Zaferi zor şartlar altında binlerce şehit verilerek kazanılmış mukaddes bir zafer olarak tarihteki yerini almıştır.

Çubuk Nezahat Onbaşı Anaokulu öğrencilerine 18 Mart Çanakkale Zaferimizin önemini daha iyi benimsetmek ve minik kalplerinde hissettirmek amacıyla “Çanakkale Şehitleri” adlı dramayı öğrencilerimizle birlikte canlandırdık.

Böylece bugünlere ulaşmamızı sağlayan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatanın bölünmez bütünlüğü, milletimizin huzur ve güvenliği için hayatlarını feda etmekten çekinmeyen aziz şehitlerimiz anlatılmaya çalışıldı.

Nezahat Onbaşı, 8 yaşında askere gitmiş Türk kahramanıdır.

Annesi ölünce kumandan olan babası ile 8 yaşında askere gitmiş bir Türk kahramanı olan Nezahat Onbaşı, Çanakkale savaşında büyük kahramanlıklar yapmış Türk kadınının ismidir.

İnşallah Nezahat Onbaşı Anaokulu’nda yetişen evlatlarımızda aldıkları eğitim ile bilim kahramanları olurlar dedi.

Nezahat Onbaşı Anaokulu 5 yaş sınıfı öğrencileri ile birlikte hazırlanan drama etkinliğinde;

* Hazırlanan materyaller ve sahnenin tanıtımı,

* Atatürk’ün yerinin ve öneminin belirtilmesi,

* İstiklal Marşı’nın söylenmesi.

* Anadolu’ya askere çağrılma haberinin yayılması.

* Anaların evlatlarını askere uğurlaması.

* Kınalı Hasan’ın hikâyesi.

* Nezahat Onbaşı kimdi?

* Savaşta yaralı askerlere yardıma gelen tıp doktorları ve hemşireler,

* Cephede yaşananlar, Nusret Mayın Gemisi, Seyit Onbaşı ve savaşın kazanılması.

* “DUR YOLCU! ÇANAKKALE GEÇİLMEZ” temalarına yer verildi.

Yaşları küçük olmasına rağmen sahnede performanslarıyla büyüyen minikler değme sanatçılara adeta taş çıkarttılar...

Nezahat Onbaşı Kimdir?

16 yaşındaki Jan Dark (Jeanna D’Arc) Fransız İhtilali’nin simgesidir. Milli Mücadelemizin simgesi de 12 yaşındaki Nezahat Onbaşı olmuştur.

“Sadece süngü harbine girmedim, onun haricinde en ön saflarda düşmanla çatıştım”

Nezahat Onbaşı (Nezahat Baysel), 1909 yılında Erzurum’da doğdu. Henüz 8 yaşındayken annesi Hidayet Hanım verem hastalığına yakalandı ve vefat etti.

 Çanakkale Cephesi 70. Alay Komutanı olan babası Hafız Halit Bey, küçük Nezahat’ı bırakacak kimsesi olmadığı için yanında cepheye götürdü ve böylece ilk defa Çanakkale’de savaş ortamını yaşadı. Alayın İzmit’e nakledilmesinin ardından at binme talimlerine katıldı, silah kullanmayı öğrendi. Cephede doğrudan çarpışmalara girdi ve daha 12 yaşında kendisine “onbaşı” rütbesi verildi.

Halit Bey, komutasındaki 70. Alay ile birlikte Anadolu’da Milli Mücadele’ye katılma kararı almıştı. Alayı, Kuvayı Milliye bölgesine kaçırıp Mustafa Kemal’in saflarına katıldı. Babasının yanında, Geyve, Sakarya, Gediz, Birinci İnönü, İkinci İnönü savaşları ile Konya İsyanı’nda görev alan Nezahat Onbaşı 1920 yılında ilk kez asker elbisesi giydi. Cephede Mustafa Kemal Paşa, İsmet Paşa ve Çerkes Ethem ile tanıştı. İsmet Paşa, Nezahat Onbaşı’ya “kurmay” unvanı verdi.

Nezahat Onbaşı’nın kahramanlıkları, Kurtuluş Savaşı devam ederken TBMM’de gündeme geldi. Bursa milletvekili Emin Bey ilk istiklal madalyasının Nezahat Onbaşı’ya verilmesini, İzmit milletvekili Hamdi Namık Bey çeyiz verilmesini ve Tunalı Hilmi Bey paşalık unvanı verilmesini önerdi. Mecliste kabul edilmesine rağmen bu öneriler savaş ortamı nedeniyle unutuldu, hayata geçirilemedi. Nezahat Onbaşı’nın da zaten bu konuda bir girişimi olmadı.

Milli Mücadelenin sonuna kadar babasıyla birlikte cephede yer almış, çatışmalara girmiştir. Geyve Savaşı, Konya İsyanı, I. ve II. İnönü Savaşları ile Sakarya ve Gediz muharebelerine katılmıştır.

Savaştan sonra babası ile birlikte İstanbul’a yerleşti ve Kumkapı’da açılan Jan Dark Enstitüsü’ne girdi. 1931 yılında, daha sonradan Atatürk’ün yaveri olan Yüzbaşı Rıfat ile evlendi. 24 Eylül 1994 tarihinde İstanbul’da vefat etti.

analar-evlatlarini-askere-yollayacak-1-vert.jpgyarali-askerlere-doktorlarin-hemsirelerin-yardimi-vert1.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.