Mültecilere Turşu  Sertifikası

Mültecilere Turşu Sertifikası

Çubuk Belediye Başkanlığı, ilçenin adıyla anılan dünyaca ünlü turşunun yapımını, ilçede barınan 28 Somalili mülteciye öğreterek, hem turşuyu tanıttı, hem de meslek sahibi olmalarına katkı sağladı. Belediye, eğitim sonunda mültecilere, “Turşu kurma eğitim

Yaşları 18 ile 26 arasında değişen kadın ve erkeklerden oluşan Somalili mültecilere, Çubuk Belediye Başkanlığı öncülüğünde, 12 yıllık turşu ustası Haceli Koç tarafından pratik ve teorik “turşu kurma eğitimi” verildi.

Koç, turşu malzemelerini sıraladığı tezgah başında verdiği eğitimde, kavanozların içine sırasıyla salatalık turşusu, sarımsak, yeşil biber, limon tuzu, karabiber, defne yaprağı, dereotu ve turşu suyu katarak, turşu kurmayı öğretti.

Turşunun kurulduktan sonra 20 derecelik bir oda sıcaklığında, 15 gün bekletildikten sonra yenebileceğini belirten Koç, Çubuk turşusunun herkes tarafından tercih edilen en lezzetli turşu olduğunu söyledi.

Mülteciler daha sonra, önceden kurulmuş ve yenmeye hazır hale gelen salatalık, pancar, patlıcan, domates gibi çok sayıda çeşidin yer aldığı turşuların tadına bakarak, çok beğendiklerini ifade ettiler.

Turşu kurmanın ülkelerinde bulunmayan bir mutfak kültürü olduğunu belirten mülteciler, farklı damak lezzeti yaratmanın çok zor olmadığını ve işi öğrenmekten mutlu olduklarını söylediler.

Çubuk Belediye Başkanı Adem Tuğluca, 2 gün eğitim alan mültecilere “turşu kurma eğitim sertifikası” verdi.

Tuğluca, turşunun en önemli özelliğinin, doğal olması ve tuz, sirke ve sarımsak ile yapılması olduğunu söyledi.

Adem Tuğluca, doğallığın yanı sıra, içine katılan dereotu gibi bitkilerin, turşunun lezzetini farklı hale getirdiğinden Çubuk turşusunun diğer turşulardan daha çok tercih edildiğini belirterek, “En önemlisi de imalatın dışında bizim insanlarımız turşuya sevgisini katıyor” dedi.

Tuğluca, Somalili 28 gence 2 gün boyunca Çubuk turşusunun yapımı konusunda verdikleri eğitim ile konunun inceliklerini öğrettiklerini bildirdi.

ÇUBUK TURŞUSUNUN ÖZELLİĞİ VE YAPIMI

Turşu, önceleri Aşağı Çavundur Köyü'nde evlerde yapılırken daha sonra büyük imalathanelerde yapılmaya başlandı ve sonra da sektör haline geldi. Bugün çevre köylerde ve Çubuk merkezinde pek çok aile turşuculukla geçimini sağlıyor. Çubuk turşusu, önceleri yalnız Ankara piyasasında alıcı bulurken, bugün tüm yurttan talep alıyor.

Turşunun yapımı şöyle:

Önce yörede yetiştirilen salatalıklar eleklerden geçirilerek çeşitli boylara ayrılır ve 0, 1, 2, 3 diye numaralandırılır. Turşuya sarımsak, defne yaprağı, karabiber, dereotu, sirke ilavesiyle istenilen sebzeler koyulur. Turşu teneke kutulara, cam ve pet kavanozlara kurulur. Önceleri yalnız salatalık turşusu yapılırken bugün armut, kırmızı pancar, yumurta, kelek, lahana, biber, içi doldurulmuş domates, patlıcan ve fasulye turşuları da yapılıyor. Çubuk turşularında doğal olmayan katkı maddesi bulunmaması, lezzetini ve dolayısıyla ününü artırıyor.








AA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.