Mecnun Gibi Çöllerde

Değmen benim gamlı yaslı gönlüme

Ben bir selvi boylu yardan ayrıldım

Evvel bağban idim dostun bağında

Talan vurdu ayva nardan ayrıldım

 

 

Gökyüzünde turna gibi dönende

Baykuş gibi viran yurda konanda

Çok ağladım Mecnun gibi çöllerde

Ferhat gibi Şirin yardan ayrıldım.

 

 

Türküler bizim hafızamızın bir parçasıdır. Yukarıda ayrılık üzerine yakılmış bir türkünün güzel sözlerinden alıntılar var. Kim bilir hangi duygular ile söylenmiştir bilemeyiz ama gayet açık ve seçik anlaşılır bir dil ile yazıldığından eminiz. Bir bağa talan vurunca ayvadan ve nardan olmak nedir bilir misiniz? Veya Mecnun"un aşkı için çöllerde ağlaması, Ferhat"ın Şirin gibi bir yardan ayrı kalması.. ne kadar acı. Turnaların gökyüzünde dönmelerinden ve yere konamamalarından acı ne olabilir ki? Tıpkı selvi boylu bir yardan ayrılmanın acısı gibi Baykuşların viran olan yerleri istila etmelerine tepkidir türkülerimiz.

 

Edebiyatımızda türkü formatında yazılmış yazanı belli olmayan ürünlere anonim der geçeriz. Mesela “Bir yiğit gurbete gitse gör başına neler gelir” türküsünün sözleri Halk Edebiyatımızın çınarlarından Karacaoğlan"a aittir. Günümüzde bunu türkü formatında besteleyerek Türk Halk Müziğimizin hazinesine katan Keskinli Bahri İlhan"ı burada zikretmek istiyorum. Kendisi halen  Çubuk"ta ikamet etmektedir. Onu tanıyanlarınız mutlaka vardır. Bir zaman önce Çubuk"ta ara sokaklarından birinde su tesisatçılığı ile uğraş verdi. Anahtarcılık yaptı. Kılık ve kıyafeti ile dikkatinizi çekmemesi mümkün değil Bahri İlhan"ın..

 

Kendisi halk müziği repertuarımıza katkılar sağlamıştır. Küçük yaşlardan itibaren kaval çalarak başladığı müzik hayatında bugün sahnelerde olmayan ünlülere eşlik etmiş onlarla yurt içinde ve dışarıda organizasyonlarına katılmıştır. Bir hayli bestesi vardır. Bazılarını hafızamı yoklayarak sayabilirim. Mesela Türk Halk Musikimizin hanımefendi sanatçısı Belkis Akkale"nin meşhur ettiği “Entarisi mor imiş, yar sevmesi zor imiş” daha sonra pop sanatçısı Tarık"la tekrar gündeme giren ve Bahri İlhan ile mahkemelik olan türkü “Sunayı da deli gönül sunayı” bir anda aklımıza gelenler bu kadar. Ancak biliyorum ki Bahri İlhan"ın son günlerde yaptığı bestelerin bir kısmı önümüzdeki günlerde dillerimize düşecek ve "hit" olacaklardır.

 

Bahri İlhan"dan bu kadar bahsetmemizin nedeni sadece onun şu anda sizlerle birlikte aynı havayı teneffüs ettiğini bilmemden kaynaklanmaktadır. Ola ki yolda, sokakta ve Pazar yerinde dolaşırken karşılaşırsanız selamlaşıp, hal hatır sormanız içindir. Bu arada Radyo Kervan"ın yerinde olsam onu bulur program yaptırırdım. Çünkü Bahri İlhan"ın sohbeti de harika tattadır.. benden söylemesi gerisi güzel Çubuk"un güzel insanlarının bileceği iştir vesselam…

Bu yazı toplam 1155 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar