Mart ayı böyle giderse!

Mart ayı böyle giderse!

Ankara ve çevresi Kuraklık tehlikesinin atlatabilmesi için 7 - 8 yıl ortalamanın üzerinde yağış alması gerekiyor.


Havaların aniden ısınması çiftçileri ve hayvancılık'la uğraşanları endişelendirdi.Bunun yanısıra geçen yıl su sıkıntısı yaşayan vatandaş ise mart ayı bu şekilde giderse temmuz ve ağustos ayın'da geçen yıla göre daha kurak bir yıl olacak diye düşünüyoruz dediler.

Kış yağışlarının, başkentin kuraklık sorununu çözmekten uzak kaldığı ve ortalamaya yakın seviyede yağan yağmur ve karın ancak toprağı suya doydurduğu, barajları etkilemediği vurgulandı.

Kuraklık sorununun ciddiyetini koruduğuna dikkat çeken uzmanlar, "su tasarrufunun zorunlu" olduğuna işaret ederken, bahar yağışlarından da fazla bir şey beklemiyor. Ankara Anakent Belediyesi'nin çok eleştirilen ve 4 kez ertelendikten sonra nihayet bir bölümü tamamlanabilen Kızılırmak Projesi kapsamında, iki hattın vanası açıldı ve su verilmeye başlandı. Melih Gökçek yönetimi, Kızılırmak'ın başkentin su sorununa uzun vadede çözüm olacağını savunuyor.

Uzmanlar ise bir yandan İç Anadolu'nun fazlasıyla etkilendiği ve giderek şiddetlenen kuraklık tehlikesine dikkat çekerken, diğer yandan Kızılırmak suyunun sağlık açısından risk yarattığına işaret ediyor. Ankara'ya 125 kilometre mesafeden gelen Kesikköprü Barajı'nın suyundan, sivil toplum kuruluşlarınca alınan numunelerle yapılan testler, suyun birçok rahatsızlığa davetiye çıkarabileceğini gösteriyor. Başta sülfat oranının yüksekliğinin, özellikle yaşlılarda ve bebeklerde, uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı dile getiriliyor. Sülfatın, vücutta etkilediği yerlerin başında, sindirim sisteminin geldiğine işaret ediliyor. Kızılırmak suyunda ayrıca, düşük miktarlarda olsa da "arsenik, siyanür" gibi kimyasallar da bulunuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum