Liseli mucitin büyük başarısı

Liseli mucitin büyük başarısı

Sakarya'da lise mezunu bir genç, değişik bobin sarma tekniği ile mıknatısların itme gücünü kullanarak yaptığı buluşla elektrik üreten bir sistemin gücünü yüzde 450 artırmayı başardı.

Sakarya'da lise mezunu bir genç, değişik bobin sarma tekniği ile mıknatısların itme gücünü kullanarak yaptığı buluşla elektrik üreten bir sistemin gücünü yüzde 450 artırmayı başardı.

Bir birim enerjiyi geliştirdiği sistemle 4,5 kat artırmayı başaran Kubilay Barlas (29) elektrik ve elektroniğe çok meraklı olduğunu belirtti. Yaklaşık 10 yıldan beri bu sektörde çalıştığını ifade eden Barlas geliştirdiği düzeneğin mevcut enerji üreten bir sisteme monte edildiğini kaydetti. Barlas, "Bir kerede o sistemin elektrik üretimin gücünü 4,5 kat artırıyor. Bu sisteme ikinci bir düzenek ilave ettiğimizde enerji üretimi iki kat daha artıyor. Yani 9 kat bir artış sağlanıyor. Üçüncü bir düzenek ilave edildiğinde 18 kata ulaşıyor. Ne kadar düzenek ilave edilirse sistemin elektrik gücü o kadar çok artıyor." diye konuştu.

Buluşunun değişik bobin sarma ve mıknatısların itme gücünü kullanma mantığına dayandığını dile getiren Barlas, şu bilgileri verdi: "Yeni bobin sarış tekniğini ben buldum. Alışılmışın dışında bir sarım tekniği bu. Sisteme mıknatısların itme gücünü de ilave ettim. Sonuçta bu buluş ortaya çıktı. İster elektrik-elektronik ister üniversiteden alanında uzman kişiler, noteri de getirmek kaydıyla prototipini gelip inceleyebilirler. Kendi aletlerini getirip sistemin gücünü ölçebilirler."

Bir belediyede sistemi kurduğunu, başarıyla çalıştığını ancak siyasi çekişmeler, pay ve rant kavgası sebebiyle çok zor günler yaşadığını ifade eden Barlas, "Beni 'sudan elektrik üretecek' diyerek dolandırıcılıkla suçladılar. Bilgim dâhilinde olmayan, bir kaza sebebiyle hastanede yatarken belge imzalattılar. Bu işin neresinde su var anlayamadım. O günlerde kendimi savunma imkânı bulamadım. Her şey bir anda oldu. Kurduğum sistemi devre dışı bıraktım. Ben şimdi sistemi göstermek için daha küçük bir prototipini yaptım." şeklinde konuştu.

"MEVCUT BARAJLARA UYGULANABİLİR"

Sistemin baraj ve doğalgaz çevrim santrallerine uygulanabileceğini ve kendini 6 ay gibi kısa bir zamanda amorti edeceğini ifade eden Barlas, buluşunun patent başvurusunu da yaptığını söyledi. İstenildiği takdirde böyle bir sistem kurabileceğini vurgulayan Barlas, buluşunu duyan yabancıların büyük ilgi gösterdiğini sözlerine ekledi. 

samanyoluhaber

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.