Kur’an-ı Kerim’de Hz. Muhammed

Alemlere rahmet olmak üzere gönderilen sevgili peygamberimizin Kur"an-ı Kerimde bize nasıl tanıtıldığını bu yazımızda ele alacağız.

 

Peygamberimizin Kur"an-ı Kerimde özellikle vurgulanan iki temel vasfı “beşer” (insan) ve “Resul” (tebliğle görevli elçi)  olmasıdır.

 

Peygamberimiz bir beşerdir: Çünkü alemlere rahmet  ve müminlere “en güzel örnek” olmak üzere gönderilmiştir. Eğer beşer olmasaydı, yani biz insanlar gibi, yeme-içme, gezip dinlenme vb. ihtiyaçları;  üzülüp sevinme,yardım etme gibi duyguları olmasaydı; aile kurup ev geçindirmeseydi, eşleriyle ve çocuklarıyla ilgilenip onların ihtiyaçlarını gidermeseydi ; selamlaşma, ziyaretleşme, hediyeleşme, sohbet etme vb. sosyal etkinliklere katılmasaydı, günlük hayatta yaşadığımız ve karşılaştığımız bütün bu konularda bize nasıl örnek olacak, yol gösterecekti? Bu bakımdan Kur"an peygamberin beşer olmasına itiraz edenleri  “sapmış” olarak nitelendiriyor:

 

“Onlar (bir de) şöyle dediler: Bu ne biçim peygamber; (bizler gibi) yemek yiyor, çarşılarda dolaşıyor! Ona bir melek indirilmeli, kendisiyle birlikte o da uyarıcı olmalıydı.”

“Yahut kendisine bir hazine verilmeli veya içinden yeyip (meşakkatsizce geçimini sağlayacağı) bir bahçesi olmalıydı. (Ayrıca) o zalimler (müminlere): Siz, ancak büyüye tutulmuş bir adama uymaktasınız! dediler.”

 “(Resulüm) Senin hakkında bak ne biçim temsiller getirdiler! Artık onlar sapmışlardır ve (hidayete) hiçbir yol da bulamazlar.” (Furkan 7-9)

 

Sevgili Peygamberimizin beşer olmakla beraber Allah"ın tek bir ilah olduğunu insanlara duyurmakla görevli bir Resul olduğunu da şu ayetler bildiriyor:

 

“De ki: Ben, yalnızca sizin gibi bir beşerim. Ancak bana, İlahınızın sadece bir ilah olduğu vahyolunuyor. Artık her kim Rabbine kavuşmayı umuyorsa, iyi iş yapsın ve Rabbine ibadette hiçbir şeyi ortak koşmasın.”(Kehf 110)

 

“Muhammed, ancak bir peygamberdir. Ondan önce de peygamberler gelip geçmiştir. Şimdi O ölür ya da öldürülürse, gerisin geriye (eski dininize) mi

döneceksiniz? Kim (böyle) geri dönerse, Allah"a hiçbir şekilde zarar vermiş olmayacaktır. Allah şükredenleri mükafatlandıracaktır.” (Al-i İmran 144)

Yüce Allah, peygamberimizin bir “beşer” olduğu üzerinde hassasiyetle duruyor? İki sebepten:

  1. Hıristiyanlar Hz. İsa"ya “Allah"ın oğlu” diyerek sapıttılar. Onları uyarmak için.
  2. Kıyamete kadar Muhammed ümmetinden herhangi birirsinin, Allah"ın kulu olan herhangi bir kimseyi beşer sıfatlarından soyutlayarak putlaştırmaması için.

Sevgili Peygamberimiz Allah"a ve ahiret gününe inanan ve O"na kavuşmayı umanlar için de “en güzel örnektir”:

 

“Andolsun ki, Resulüllah, sizin için, Allah"a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah"ı çok zikredenler için güzel bir örnektir.” (Ahzab 21)

 

Aile hayatı, beşeri ilişkileri ve uluslar arası münasebetleriyle  bütün hayatı bilinen bu örnek beşeri ve mübarek Resulü, hayatı ve ilkeleriyle çocuklarımıza öğretmek ve O"nun yolunda Din-i mübin-i İslam için gayret göstermek Allah"a ve ahiret gününe inanan bizler için kutsal bir görevdir.  

 

Bu yazı toplam 732 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar