Kuraklık mercimeği de vurabilir

Kuraklık mercimeği de vurabilir

Bir yılda fiyatı yüzde 100 artan mercimeğin kuraklıktan etkileneceği endişesi var. Yabancı spekülatörler de Anadolu mercimeğinin peşinde. Mahsul yeterince gelmesine rağmen fiyatlar düşmeyecek.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde önemli bir geçim ve ihracat geliri kaynağı olan mercimekte, yağmur yağmaması durumunda rekoltede büyük düşüş bekleniyor. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, kuraklıktan dolayı küresel gıda sektöründe kıtlık sorunu ve fiyat artışı yaşandığını belirterek uluslararası spekülatörlerin de gıdaya yöneldiğini ifade etti. Çıkmaz şunları söyledi:

Kritik 10 gün
Kuralıktan ve uluslararası spekülatörlerden dolayı pirinçte, buğdayda fiyat yükselmeleri devam ediyor. Yeni mahsul gelmesine rağmen fiyatlar düşmeyecek. Çünkü, yurtdışındaki belli başlı alıcılar haziran, temmuz için bulgurda, mercimekte, makarnada bağlantı yapmak istiyorlar.
Güneydoğu da bir hafta içerisinde yağmur yağmazsa mercimekte büyük sıkıntı olacağını ifade eden Çıkmaz şöyle konuştu: Suriye'de kuraklıktan dolayı sıkıntı başladı. Suriye mercimek, kimyon satamıyor. Bir hafta, 10 gün içerisinde yağmur yağmazsa bizim bölgemiz de sıkıntı yaşayacak. Burada üretilen mercimeğin yüzde 80'i ihraç ediliyor. Kuraklık olursa önemli bir döviz kaybı olacak.
Çıkmak ayrıca, hububattaki fiyat artışının tüketiciye çok fazla yansıdığını, spekülatif hareketlerden dolayı fiyatların çok yükseldiğini anlattı.


TEMA: Mera, tarla gidiyor, devlet duyarlı değil
Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), yaşanan besin yetersizliği sorunlarının çözümü ve verimli tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için devletin başta amaç dışı arazi talanını önlemek olmak üzere Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu�nu eksiksiz ve zamanında uygulamasının ulusal bir sorumluluk olduğunu bildirdi. TEMA'dan yapılan açıklamada şöyle denildi:
  Hükümetler yaşananları ciddiye almalı, rasyonel çözümler oluşturmalı, sorumluluk ve yükümlülüklerinin farkına varmalıdır. Ancak, son dönemde yaşanan 2/B, maden ve mera yasaları, orman alanlarının turizme açılmak istenmesi, Cargill ve benzeri girişimler göz önüne alındığında özellikle çevre konusunda sorunlara ilgili ve duyarlı yaklaşan bir devlet politikası olmadığı açıkça görülmektedir.


Pirinç yemeyelim derken tüketici olarak konuştum

Tarım Bakanı Mehdi Eker, pirinç fiyatlarının, bazı firmaların fiyat artışını fırsat bilerek ellerindeki ürünü piyasaya sürmemesi nedeniyle tırmandığını belirtti. Eker, ihtiyaç olmadığı halde spekülasyonlara karşı piyasayı rahatlatmak için pirinç ithal edileceğini açıkladı. Eker, " 3-5 gün pirinç yemeyelim, bulgur yiyelim  sözünü tek başına bir tedbir olarak söylemediğini belirterek,  Bir tüketici olarak tepkimi belirttim"  dedi.


Carrefoursa: Fiyatlar artıyor, satışlar düşüyor
CarrefourSa Türkiye Genel Müdürü Guillaume Vicaire, Türkiye'de hem siyasi hem de ekonomik durumun gergin olduğunu, bunun da enflasyon üzerinde kaygı verici etkisi bulunduğunu söyledi. Vicaire,  "Gıdada önemli fiyat artışı var. Mağazaya her gidişte alınan ürünlerin sayısında azalma görülüyor. Bu yılın başından bu yana sattığımız ürünlerde miktar olarak düşüş var. Nisana kadar böyle bir eğilim vardı. Nisan ayı daha iyi görünüyor" dedi.

cafesiyaset

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.