Kontörden TL'ye Geçişte Gizli Zam

Kontörden TL'ye Geçişte Gizli Zam

Kontörden TL'ye geçişte "çaktırmadan" zam mı yapıldı? İşte Türk cep kullanıcılarının başına gelenler

1 Nisan'da gerçekleşen kontörden TL'ye geçiş esnasında fiyatların da eskisi gibi olmadığı dikkat çekiyor.

Parça kontör almaya gerek kalmadan Türk Lirası ile istenen miktarda yükleme yapılması beklenirken, piyasada işler böyle yürümüyor. 20 Liralık konuşma kartları 21 liradan satılıyor. Ayrıca kontörde 20 kuruşa yapılan görüşmeler 25 ila 30 kuruşa çıkıyor ki bu yüzde 25 ila yüzde 50 zam demek.
Ayrıca kontörlerin yüzde 33 eksiltilerek kuruşa çevrilmesi de büyük infial uyandırdı. Türkiye'de 65 milyon cep telefonu kullanıcısının 46 milyonu kontörlü cep telefonu hattı kullanıyordu.

Bu konuda özellikle tüketici hakları kuruluşlarına sayısız şikayet gidiyor. 10 saniyelik görüşme için 60 saniye ödendiği gibi iddialar Tüketici Birliği'nin yaptığı açıklamalar içerisinde dikkat çekiyor.

Turkcell'de durum ne?
Turkcell'e bakacak olursak 1 kontör yani 20 kuruş karşılığı yapılan BirFiyat tarifesinin yeni halinde fiyatın 35 la 45 kuruş olduğu görülüyor.

50 TL'lik paket görüşme 35 kuruş, 30TL'lik paket 45 kuruş, 10 dakikası 40 kuruş olan SüperPaket ise 50 kuruş oluyor.

BizBize tarifesi kullananlar 2 dakika için 65 kuruş ödüyor, bu da 25 kuruş zam demek.

Örneğin "TL Yükle, TL Kazan" kampanyası ile birlikte, 1 Nisan tarihinden itibaren 30 TL karşılığında Avantaj Kart yükleyenler 30 TL, 50 TL karşılığında Süper Kart yükleyenler 50 TL kazanacak. Üstelik hediye TL'leri tam 1 ay boyunca Turkcell'liler ile konuşurken kullanabilecekler. " kampanyası çekici görünse de 1 kereye mahsuh. Yani kullanıcılar ilk başta zammı farketmeyecek ama uzun vadede olan olacak.

Vodafone ne yaptı?
Vodafone yeni tarifelerini açıkladı ancak onda da Turkcell'de olduğu gibi zam var.

CEP1 tarifesinde bütün operatörleri 3 dakikası 1 kontöre yani 20 kuruşa arayan Vodafone aboneleri artık 30 kuruşa konuşuyor. Bu da yüzde 50 zam demek oluyor.

Cep öğrenci tarifesinde 5 dakikası 20 kuruş iken artık 30 kuruş, yine yüzde 50 zam demek oluyor.

Vodafone da Turkcell gibi ilk ay kampanya yapıyor ama uzun vadede olan oluyor: "Kayıt veya benzeri işlemlerle uğraşmayı gerektirmeyen kampanya dâhilinde tek seferde hatlarına 20 veya üzeri TL yükleme yapan aboneler, yükledikleri miktarın yüzde 50'sini yine TL olarak anında kazanabilecekler. Kazanılan hediye Liralar her yöne aramalar için bir ay süreyle kullanılabilecek."

Avea ne yaptı?
Avea standart 1 kontörü 20 kuruş yerine 25 kuruş olarak hesapladı. Yani yüzde 25 zam yaptı, Turkcell ve Vodafone'un yüzde 50'lik zammına göre daha insaflı. Yine de bu zamlar özellikle SMS'lerde birikerek tüketiciyi etkiliypr.

Örneğin Genç Avea tarifesi 100 kontöre 5 dakikası 40 kuruş, 150 kontöre 10 dakikası 40 kuruş iken artık 50 kuruş. Ancak Avea'da ve diğer tarifelerde dikkat edilecek bir nokta daha var, kontör hediyeleri de aynı tarife üzerinden TL'ye çevirildi. Yani zam var ama promosyonlar ve özel kampanyalar açısından Turkcell, Vodafone ve Avea'da zarar yok.

Avea'nın yüzde 25'lik zammı özellikle sık sık SMS atanları yakacak, 40 kuruş yerine 50 kuruş ödenecek.

"HerYöne Konuş, öde kuruş kuruş!
HepsiBir Tarifesi'yle birlikte 20TL yükleyen aboneler her yöne 2 dakikası 30 Kuruşa, 30TL ve üzeri yükleyen aboneler her yöne 3 dakikası 30 Kuruşa rahat rahat konuşuyor." gibi örneklere bakarsak yine hediye kampanyalarının zammı gizlediğini görüyoruz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.