'Kokan boğa' para basacak

'Kokan boğa' para basacak

Esenboğa'ya giden yoldan yayılan kokular Başbakan Erdoğan'ı bile bezdirmişti. Bölgeye sihirli bir el değdi.



Esenboğa'ya giden yoldan yayılan kokular Başbakan Erdoğan'ı bile bezdirmişti. Bölgeye sihirli bir el değdi.
Başbakan Erdoğan'ın 'kokan boğa' adını vermesine neden olan Esenboğa Havalimanı çevresindeki ahırlardan toplanan dışkı, organik gübre haline getirilerek satılacak.

Ankara Esenboğa Havalimanı çevresindeki besi çiftliklerinden yayılan koku, paraya çevrilecek. Girişimci Yaşar Çelik'in makineleriyle dışkı organik gübreye dönüşecek.

Belediye para kazanacak
Çubuk Belediyesi'nin başını çektiği projeyle Amerika, Kanada ve Avustralya gibi ülkelerde örnekleri olan teknoloji sayesinde hayvan dışkısından elde edilecek organik gübre hem tarım işletmelerine verilecek hem de Çubuk'un meşhur salatalığı da organik olarak üretilip satılacak. Böylece herkesi bezdiren koku problemi ortadan kaldırılırken belediye de para kazanacak.

1 milyar dolarlık pazar
Söz konusu teknolojiyi Türkiye'ye getiren isim ise daha önce Ankara merkezli bir teknoloji firmasının genel müdürü olan Yaşar Çelik. Tam bir organik tarım meraklısı olan Çelik'in, Karaman'da bir firmayla anlaşarak üretimini yaptırdığı makineler, hayvan dışkılarını işleyerek organik gübre haline getiriyor. Dekar başına verimi artırmada çok önemli etkenlerden biri olan organik gübrenin Amerika'da metreküp satış fiyatının 13 ile 20 dolar arasında değiştiğini belirten Yaşar Çelik, "Türkiye'nin yüzde 40'ının tarıma dayalı olduğu düşünülürse, ortaya 1 milyar dolarlık bir organik gübre pazarı çıkıyor" dedi.

Yaşar Çelik'in başarısı
Hayvan dışkısının içinde bulunan yüksek azotun bitkiyi yakacağı için doğrudan tarlaya verilemeyeceğini belirten Çelik, söz konusu makineyle bu dışkıların organik gübre haline getirildiğini söyledi. Makinenin 'koku' problemini de ortadan kaldırdığını anlatan Çelik, "Bir hayvan günde ortalama 25-35 kilo dışkı yapıyor. Bu olağanüstü bir miktar. Söz konusu makinelerle 300-400 metreküp civarında dışkı işlenebiliyor. Bu makinenin fiyatı ise 25 bin YTL" diye konuştu. Çubuk Zabıta Müdürü Ahmet Karakuş ise altyapısını tamamlama aşamasında oldukları bu projeyi bir ay içinde hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi.

Organik salatalık turşusu
Önce 2 makine ile 15 bin baş hayvana göre faaliyete geçeceklerini anlatan Karakuş, "Bu, ileride 50 bin başa kadar çıkabilir" dedi. Hayvancılık ağırlıklı Çubuk'ta tarıma elverişli toprak da olduğunu vurgulayan Karakuş, "Burada organik gübreyle yetiştireceğimiz organik salatalık turşusu da üretmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Aylin Löle/Takvim

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum