Kimsenin Canının Yanmasını İstemiyoruz

Kimsenin Canının Yanmasını İstemiyoruz

Yazarımız Şuayyip YAMAN'ın Haberi.

İlçede son zamanlarda yapılan düğün, nişan ve asker uğurlamaları ile birlikte festival ve şenliklerde; silah ve havai fişek atılması ile ilgili olarak Çubuk Malmüdürlüğü Eğitim Salonu"nda yapılan toplantıda bir dizi kararlar alındı. En önemlisi de; Silah ve havai fişek atanlara ağır para cezaları kapıda..

 

Çubuk İlçe Kaymakamı Meftun Dallı; “Sokakta yapılan merasimler (düğün, nişan) ve asker uğurlamalarında rastgele silah ve havai fişek atılması hiç de uygun değil.. Sokak düğünlerinde daha titiz davranmak zorundayız. Sokak düğünlerine kesinlikle karşıyım. Ayrıca havai fişek satışı da, atışı da ruhsata bağlı olması gerekir.

 

İlçe Kaymakamı Meftun Dallı başkanlığındaki toplantıya; Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden, Çubuk Cumhuriyet Savcısı Zafer Dur, İlçe Emniyet Müdürü Ali Sinop, Çubuk Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Asım Güler, Çubuk Platformu Başkanı Ahmet Yalçın, ÇUDEF Başkanı Recep Taş, Kızılay Derneği Çubuk Şube Başkanı Yaşar Durukan, Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Kalender, merkez mahalle muhtarları ve  basın mensupları katıldılar.

 

Ayrıca yanı başımızda uluslararası bir havaalanı var. Onun çevresinde de havai fişek atılması can, mal ve uçuş emniyeti açısından çok sakıncalıdır.

 

Düğünlerde silah atmanın cezası Kabahatler Kanunu"na göre alınan 140 lira hiçbir zaman  caydırıcı olmuyor.  Oysa cezai müeyyide Çevre Kanunu"na göre uygulanırsa bu miktar 4-5 bin lirayı bulur. Bunun kesinlikle caydırıcı olacağına inanıyorum.

 

Herkes evinin önüne iki adet ses sistemi kuruyor. Ondan sonra da nereden bulduğu belli olmayan, havai fişek ve silah atıyor. Allah"tan şimdiye kadar 3-5 vaka haricinde çok önemli bir olay olmadı.

 

Silah ve havai fişek atmanın iki boyutu var. Bunlardan birincisi yasal boyutu, ikincisi ise ahlaki boyutudur. Bir başka ifade ile komşu hakkıdır. Etrafı rahatsız etmeye kimsenin hakkı yok. İnsanlar hasta olabilir. İşten gelmiştir, yorgun olabilir Vatandaşları rahatsız etmek insanlığa sığmaz.

 

Herkesin, toplumun huzuru için sorumluluğu var. Hepimiz elimizden geldiği kadar bu sorumluluğu paylaşmalıyız. Silah ve havai fişek atanları veya atmaya teşebbüs edenleri önce ikaz etmeliyiz, telkin ve tavsiyelerde bulunmalıyız, zararlarını izah etmeliyiz. İkna edemezsek 155 Polis İmdat veya 156 Jandarma" ya haber vermeliyiz. Bu bir ispiyon değil, vatandaşlık görevidir.

 

Bizler emniyeti ve jandarması ile bu tür olayların önüne geçeceğiz. Bunun için de sizlerin yardımına ve desteğine ihtiyacımız var” dedi.

 

Halk Eğitim Müdürü Asım Güler; “ Çubuk"ta düğün salonu çok az. Bunun için zorunlu olarak sokakta ve bahçelerde düğün yapılıyor” dedi.

 

Zabıta Müdürü Orhan Ünal; “Sokak düğünleri ile sokaklar kapatılıyor, trafik engelleniyor” dedi.

 

Barbaros Mahallesi Muhtarı Yunus Kuzucu; “Düğün salonları çok yetersiz” dedi.

 

Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden; “ Düğünlerle ilgili olumsuz izlenimler var. Geçtiğimiz yıllarda Yukarı Çavundurlu bir vatandaş 43 yaşında hayatını kaybetti. Yine Çubuk"ta bir vatandaş gözünü kaybetti.

 

Gürültü kanununa göre ölçüm yapılmalıdır. İlçemizde düğün salonu çok az, şu anda beşincisi yapılıyor. Konuyla ilgili olarak “Yeşil Çubuk Parkı"nda da bir düğün salonu yapmayı düşünüyoruz.

 

Magandalığa son vermek istiyoruz. Yanlış işin doğruluğuna izin vermemeliyiz. Düğün yerinin çevresinde bir yangın çıksa, bir hasta olsa bunun sorumlusu kim olacak?

 

Gürültü ölçümü yapılıp “Çevre Kanunu”na göre bir uygulamaya giderek gürültü kirliliğini önleyebiliriz. Ayrıca Kına Gecesi yaparken de gürültü kirliliği yapmamalıyız.

 

Zabıta tedbirleri ile de gerekli önlemleri alabiliriz. Halk Eğitim Merkezi düzeyinde halkı bilinçlendirebiliriz. Nikah törenlerinde düğün sahiplerini bilgilendirebiliriz. Mahalle ve köy muhtarlarının bulunduğu bir toplantıda da bilgilendirme yoluna gidebiliriz” dedi.

 

ÇUDEF Başkanı Recep Taş; “ Kümülatif olarak ortaya koyduğumuz sorunlarda köydeki uygulama farklı, ilçede farklıdır. Köylerde Yaz geldiğinde haftada 2-3 yerde etkinlikler yapılmaktadır.

 

Ne yapabiliriz? Aşamadığımız şeyler var. Maalesef silah atanların yüzde 90"ı eğitim ve kültür düzeyi yüksek insanlar. Özellikle muhtarlar da bu işin içinde. Hatta onları ikaz ettiğimizde ise sen bu işe karışma diyorlar. Düğün ve merasimlerde o kadar çok silah atılıyor ki; Ben her sene köy konaklarının pencerelerini ve saçaklarını tamir ettirmek zorunda kalıyorum” dedi.

 

Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Kalender; “Yenice Köyü"nün yakınında Ardahanlılar oturuyor. Çocuklarına sünnet düğünü yaparlar. Düğünlerde niye silah atmıyorsunuz? dediğimde aldığım cevap; “Bizde silah atanı ayıplıyorlar” şeklinde oldu.            

 

Çubuk Platformu Başkanı Ahmet Yalçın; “Havai fişek konusunda Belediye"nin öncülük etmesi gerekir. Silah ve havai fişek atanlar ayıplama ve kınama yoluyla ikaz edilebilir. Ayrıca mahallelerdeki yeşil alan ve parkların bu maksatla değerlendirilebilmesi sağlanabilir” dedi.              

 

Konu ile ilgili görüşleri değerlendiren İlçe Kaymakamı Meftun Dallı; Silah ve havai fişek atanları; Afişle, broşürle, pankartlarla ve bilgilendirme yoluyla aydınlatacağız. Bunlarla sonuç alamazsak ağır cezalar gündeme gelecek. Önce ikaz, sonra cezai müeyyide uygulayacağız. Bu işi öyle veya böyle kesin olarak çözmek amacındayız” dedi.

 

İlçe Kaymakamı Meftun Dallı muhtarlara hitaben de; “Bu konuda bizden taraf olun! Kimsenin canının yanmasını istemiyoruz” dedi.

 

Konuyla ilgili olarak alınan detaylı kararlar sonradan yayınlanacaktır.

 

 Haber : Şuayip YAMAN

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.