KARBON AYAK İZİNDE ÇUBUK PROJESİ FARKINDALIK ETKİNLİKLERİ...

KARBON AYAK İZİNDE ÇUBUK PROJESİ FARKINDALIK ETKİNLİKLERİ...

"Karbon Ayak İzinde Çubuk" adlı proje kapsamında bir hafta sürecek program çeşitli etkinliklerle başladı.

Şuayip YAMAN

Küresel ısınma ve iklim değişikliği farkındalık oluşturma etkinlikleri kapsamında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce organize edilen ve Çubuk Kaymakamlığı ile Çubuk Belediyesi tarafından desteklenen projenin açılışı Halk Eğitimi Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Daha yeşil bir gelecek için, “iklim değişikliğine dur demek elimizde, sen değişirsen her şey değişir’ sloganı ile küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda farkındalık oluşturmak için organize edilen Karbon Ayak İzinde Projesi  ilçemizde de yapılan etkinliklerle gerçekleşti.

Son dönemlerde fosil yakıtların yüksek oranda kullanılması, ormanların tahrip edilmesi, hızlı nüfus artışı ve tüketimin artması karbondioksit, metan ve diazot monoksit gazlarının atmosferde birikmesine bu da küresel ısınmaya ve iklim değişikliklerine sebep olmaktadır. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından öğrencilere doğayı sevdirmek, doğa ile dost bir yaşam sürmeleri ve karbon gazı salınımının azaltılmasına yönelik bilinç ve farkındalık oluşturmak adına “Karbon Ayak İzinde Çubuk” isimli proje hazırlandı.

Çubuk Kaymakamlığı, Çubuk Belediyesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı  Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Afetlerde Sağlık Hizmetleri Birimi (UMKE), Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı İtfaiye Akademisi Kurumları iş birliği ile 4-5 Ocak 2022 tarihleri arasında Atatürk Parkında gerçekleşen araç ekipman ve uygulama   eğitimleri, İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Konferans Salonu’nda, “İklim Değişikliğinin fiziksel Temelleri ve Neler Yapabiliriz?” konulu konferans ile bilinçlendirme ve farkındalık semineri ile başladı.

İlçe Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’ndaki seminere; İlçe Kaymakamı  Âdem Keleş, İlçe Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş, İlçe Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okul Müdürü   Murat Koç, İlçe Jandarma Komutanı Tğm. Baki Üstüner, İlçe Milli Eğitim Müdürü Alican Kılıç, İlçe İdari Kurum Müdürleri, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Coğrafya Bölüm Üyesi Prof. Dr. İhsan Çiçek, AFAD Bilgi Sistemleri Haberleşme Daire Başkanı İrfan Keskin, Ankara Meteoroloji Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Tiryaki, Ankara UMKE Sorumlusu Dr.   Ahmet Umut Karadeniz, Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Akademi Amiri  Zafer Yüce, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü şube müdürleri ile ve okul müdürleri katıldı.

Sunuculuğunu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ARGE Birimi Uluslararası Projeler Birimi Sorumlusu Özgün Devrim’in yaptığı seminerde, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Çiçek karbon ayak bireyin küresel ısınmadaki payının bir ölçüsü olduğunu vurguladığı konuşmasında, Enerji harcanan hemen her faaliyetin bir karbon maliyeti bulunur.

Ulaşım, ısınma, enerji harcanması ya da kullanılan ürünlerle atmosfere yayılan karbondioksit miktarını ifade eden karbon ayak izinin azaltılmasında en önemli unsurlar; ağaçlandırma, enerji verimliliği, temiz enerji ve üretimde çevreye duyarlı teknolojilerin kullanımıdır. Ülkemizde kişi başına düşen ayak izi ise 2,7 global hektardır. Bu oran dünya ortalamasının üzerindedir. Ana hedefimiz, 6 çeşit sera gazının atmosfere yayılmasını önlemek veya azaltmaktır. İfadelerini kullandı.

Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Coğrafya Bölüm Üyesi Prof. Dr. İhsan Çiçek tarafından gerçekleşen seminer sonrası planlanan program doğrultusunda; İlçede faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve okul öğrencileri (ana okulu, ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere) kategoriler halinde eğitim alanını ziyaret ederek AFAD, UMKE, Meteoroloji ve İtfaiye araç ekipman tanıtım ve uygulamalarını gözlemleyip, uygulamalı eğitimlerden yararlandılar.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ARGE Birimi tarafından yapılan anket ile okul ve kurumlardan 250 Personel ve 1500 öğrencinin etkinlikte yer aldığı açıklandı. Uygulamalı eğitimlere ilçe genelinde yoğun ilgi olduğu görülmüştü.. 

Konferansın ardından Atatürk Parkı'nda Ankara Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekibi, AFAD, UMKE, meteoroloji ekipleri ile Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Sivil Savunma ve İtfaiyecilik bölümü öğrencileri tarafından tanıtım ve gösteriler sunuldu.

PROTOKOL KONUŞMALARI...

Konferansın ardından program Atatürk Parkı’ndaki etkinliklerle devam etti.

İlçe Kaymakamı Adem Keleş, İklim değişikliği, çevre bilincinin geliştirilmesi ve doğal afet hazırlığı konularında ilçede birtakım faaliyetler sürdürüyoruz.

 Bütün okullardan öğrencilerimizin stantları gezerek bilgilendirilmelerini sağlayacağız. Ayrıca vatandaşlarımızın da yine bu etkinliğe katılmasını bekliyoruz. dedi.

İlçe Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş ise Doğal afetler için her türlü hazırlığın yapılması gerekir.

Doğal afetler için devlet son yıllarda önemli hazırlıklar yaptı.

 Vatandaşlarımızın güvenliği için hasarların giderilmesi için hep birlikte el ele vererek gerekli hazırlığımız yapmalıyız. Bu etkinlik de bu anlamda farkındalığın yaratılması adına çok güzel bir çalışma oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. dedi.

SİMÜLİSYON TIRINDA DEPREM EĞİTİMİ...

Etkinlikte davetlilere, AFAD'ın Türkiye'de yaşanmış büyük depremlerin şiddetinde sarsıntıların canlandırıldığı ‘Simülasyon Tırı’nda deprem konusunda teorik ve pratik eğitim verildi.

AFAD'ın deprem simülasyon tırında 7,6 büyüklüğündeki Marmara ve 6,8'lik Elazığ depremleri canlandırılarak, tıra bindirilenlere hem pratik eğitim verildi hem de deprem korkularını yenmeleri sağlanmaya çalışıldı.

Simülasyon Tırı’na  binen İlçe Milli Eğitim Müdürü Alican Kılıç, Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Seyda Topal, Çubuk Belediyesi Özel Kalem Müdürü Rıdvan Doğan ile vatandaşlar ve öğrenciler 7,6'lık deprem anını yaşadılar.

KATILIMCILARA ÇİÇEK TAKDİMİ...

“Karbon Ayak İzinde Çubuk Projesi” kapsamında düzenlenen “İklim Değişikliğinin fiziksel Temelleri ve Neler Yapabiliriz?” konulu konferans sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. İhsan ÇİÇEK’ e, etkinliğin hazırlanmasında katkı sağlayan AFAD ve Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Yetkililerine günü anısına, sertifika takdimi ve Nezahat Onbaşı Anaokulu öğrencilerinin elinden çiçekler, İlçe Kaymakamı Adem Keleş  tarafından takdim edildi.

. İklim Değişikliği farkındalık ve bilinçlendirme etkinliklerine katkı ve katılım sağlayan UMKE ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü yetkililerine sertifika takdimi ve Nezahat Onbaşı Anaokulu öğrencilerinin elinden çiçeklerin takdimi Belediye Başkanı AV. Baki DEMİRBAŞ tarafından  gerçekleştirilmiştir.

Çubuk Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü personeli de öğrencilere ve katılımcılara fidan hediye etti.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Alican Kılıç, bu anlamlı organizasyonunun  gerçeklemesinde  emeği geçen bütün Kurum Müdürlerine ve Arge Birimi öğretmenlerine   göstermiş oldukları özveri ve katkılardan dolayı  teşekkür etti.

 

 

 

img-20220104-wa0112-vert1.jpgimg-3864-vert3.jpgimg-3891-vert4.jpgimg-3921-vert5.jpgimg-3952-vert6.jpgimg-3993-vert7.jpgimg-20220105-115440-vert8.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.