Kalender Veli Hazretlerini Anma ve Anlama Etkinliği’ Düzenlendi

Kalender Veli Hazretlerini Anma ve Anlama Etkinliği’ Düzenlendi

Çubuk’a bağlı Sele Mahallesi’nde bulunan Horasan Erenlerinden Kalender Veli Hazretlerini Anma ve Anlama etkinliği düzenlenirken, etkinlik kapsamında Kalender Veli Hazretlerini ait türbede yer alan tarihi secere ve belgelerin de tercümesi yapılarak türbeni

Çubuk’a bağlı Sele Mahallesi’nde bulunan Horasan Erenlerinden Kalender Veli Hazretlerini Anma ve Anlama etkinliği düzenlenirken, etkinlik kapsamında Kalender Veli Hazretlerini ait türbede yer alan tarihi secere ve belgelerin de tercümesi yapılarak türbenin içerisine asıldı.  

2img_5655.jpg-Kalender Veli Hazretleri Türbesindeki Tarihi Metinler Tercüme Ettirildi

Çubuk Belediyesi ve Gazi Üniversitesi işbirliğinde yapılan tercümede 1644 yılında verilen secere ile 2. Abdülhamit Han zamanından verilen berat ve türbedarlık davası belgeleri Türkçeye çevrilerek kitapçık haline getirilirken, tercümesiyle birlikte aslının birebir kopyaları da tablo haline getirilerek Kalender Veli Hazretleri’nin türbesine düzenlen törenle asıldı.

Hem Kalender Veli Hazretleri’ni Anma ve Anlama amacıyla hem de tarihi belgelerin tercüme ettirilmesine ilişkin düzenlenen etkinliğe Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin, Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan, İlçe Müftüsü Bilal Kara, İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Arslan, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alemdar Yalçın, Doç. Dr. Gyasettin Aytaç, Belediye Başkan Yardımcıları Zeki Metin, Hasan Hüseyin Karakuş, siyasi parti temsilcileri, Çubuk Platformu Başkanı Şuayip Yaman, ÇUDEF Başkanı Recep Taş, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, davetliler ve mahalle halkı katıldı.

2img_5621.jpgProgramın açılışı İlçe Müftüsü Bilal Kara tarafından Kuranı Kerim’in okunması ve dedeler tarafından okunan gülbenk duası ile başladı.

Daha sonra Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alemdar Yalçın tarafından Horasan Erenleri, Kalender Veli Hazretleri ve seyitlik hakkında bilgi verildi.

2img_5626.jpgÇubuk Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Metin tarafından Kalender Veli ile ilgili belgelerin okunması konusunda kendilerinden yardım istendiğini söyleyen Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alemdar Yalçın, şunları söyledi:

“Biz bu çalışmaları yapıp belgeleri yayınlayıncaya kadar bizde birçok konuda yanıldığımızı gördük ve Anadolu’yu tanımadığımızı gördük. Anadolu’yu tanımadığımız için zaman zaman kendi ayağımıza da kurşun sıktığımızı gördük. Hacı Bektaş’ı Veli’nin bir sözü var, ‘Cehalet Nuh tufanından daha büyüktür’ diyor. ‘Çünkü cehalet kalıcıdır, Nuh Tufanı suda boğar öldürür bitirir’ diyor. Bizim en büyük eksikliğimiz ciddi bilgi eksikliğidir. Sağ olsun sayın belediye başkanımızın etkisi, öne düşmüş olması, burada bir müze kuruyor olması ve o müzede Çubuk yöresini ele alıyor olması işi daha da değiştirdi. 1530 tarihli tapu tahrir defterleri var. Bu tapu tahrir defterlerini okuduğunuz zaman görüyorsunuz ki Çubuk, şuan ki Anadolu’nun ve Balkanların bir özeti. Osmanlı’nın Bursa’yı almasında Kalender Veli’nin de Horasan Erenlerinin de çok büyük rolü vardır. Onlar sadece inanmışlardı. İşleri bittiği zaman şehirde kalmıyorlardı, onun için yerleşim yerinden ayrılarak Kalender Veli burayı geliyordu. Selçuklu döneminde Nakıbü'l Eşraf diye bir kurum vardı. Bizim dedelerimiz diyorlardı ki, ‘Hz. Muhammet’in ve Hz. Ali’nin soyundan gelenlere saygı gösterin, onların elinden ve ayağından açıkça bir günah görmediğiniz taktirde onu sürekli yanınızda tutun ve onlara saygı gösterin’ diyorlardı. Bunun içinde biz Seyitlere ve Şeriflere özel bütçeler ayırdık. Osmanlı da bu Nakıbü'l Eşrafı aynı şekilde alarak Yıldırım Beyazıt döneminde bu kurumu geliştirdiler. Peygamber soyundan gelenlere maaş verildiği gibi özel görevlerde verilmekteydi.”

2img_5627.jpgHepimizin kardeş olduğunu vurgulayan Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin, kendisinin Maraşlı olduğunu ve orada geçmişte yaşanan kardeşlikleri anlatarak, “Geçmişte Maraş’ta çok güçlü kardeşlikler vardı. Sünnü ve Alevi köyleri arasında mutlaka kirvelik olurdu. Maraş olaylarından sonra bu zedelendi. Ama şimdi bunların yeniden sağlanması için ciddi emekler sarf ediliyor. Hepimiz kardeşiz. Günümüzde bu kardeşlik sürecinin daha da ileriye taşınması için çok büyük çabalar gösteriliyor. Bunu da hepimiz biliyoruz. Ben tabi ki çok ayrıntıya girmek istemiyorum. Daha doğrusu kardeşliğin önemine yeniden farkına varıyoruz ve bu konuda ciddi emekler sarf ediliyor” şeklinde konuştu.

2img_5636.jpgAnadolu’nun fetih edilmesinde Horasan Erenlerinin çok önemli rol üstlendiğine işaret eden Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan ise, “Burada yatan Şahı Kalender Veli Horasan Erenleri dediğimiz, Anadolu’yu ta Tuna Nehri kıyılarına kadar fetih etmiş askerlerden önce, ordulardan önce gelip buraları hazırlayan bu insanlar hepimizin ortak kültürüdür. Kalender Veli bu ülkede yaşayan bütün Müslümanların, bütün inananları, bütün toplumun ortak değeridir. Kuran bizim kitabımız, Hz. Muhammet bizim peygamberimiz, ehlibeyt hepimizin, saygı duyduğu, sevdiği değerli varlıklarımız ve Ahmet Yesevi’nin talimatlarıyla Anadolu’yu fetheden bütün bu Horasan Erenleri de hepimizindir” dedi.

Ülkemizde huzur ve barış içerisinde yaşandığına dikkat çeken Başkan Acehan, “Bugün hepimiz birbirimizi daha çok anlamamız gerekiyor. Köklerimiz bir, kitabımız bir, rabbimiz bir ama farklılığımızda anlayışa karşılamamız gerekiyor. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere ve özellikle Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun son girişimleri ve geçen ki gurup toplantısında Munzur’un etekleriyle Toros’un eteklerinde yaşayan bütün insanları kucaklaştıracağız, biz biriz beraberiz demesini coşkuyla izledik. Bizim hepimizin kucaklaşma zamanıdır, birlik zamanıdır, birbirimizi anlama zamanıdır” diye konuştu.

-Ahmet Yesevi Türbesi’nin müjdesini verdi.     

Bütün bu Anadolu’nun Balkanlarına fetih edilmesini sağlayan gerçek fatih olan Horasan Erenlerinin Baş İmamı Ahmet Yesevi’nin türbesini ilçenin en güzel yerine yapacaklarını aktaran Başkan Acehan, “Ahmet Yesevi’nin Türkistan’ın Yesih Şehrindeki türbesini Çubuk’umuzun en güzel yerine 1/3 büyüklükte yapacağız. Orada hem çilehane olacak, hem namaz kılınacak, hem de bu gün orada ki kocaman aşure kazanında hep birlikte aşure kaynatıp yiyeceğiz inşallah. Böyle güzel bir projemiz var. İnşallah bu projeyi hep birlikte hata geçireceğiz” dedi   

Yapılan etkinlik ve çalışmadan dolayı emeği geçen herkese teşekkür eden Çubuk Dernekler Federasyonu Başkanı Recep Taş’da, “Buralar Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması için Horasan’dan gelen gönül erenlerinin, Hoca Ahmet Yesevi’nin çocuklarının İslam adına vurulmuş bir mührüdür. Bu vesile ile Şuanda yanında bulunduğumuz Seyit Kalender Veli türbesinin önündeyiz. Önce ona, onun babası Seyit Siyami Fakif Hazretlerine ve kendi evlatları Hamdi Sultan’a ve ondan sonra bu çevrede ahrete intikal etmişlere hizmet edenlere Allah Rahmet eylesin diyorum. Bu gün burada Seyit Kalender Veli’nin seceresi ile en azından bu türbenin geçmişi veya burada olan bir takım hadiselerle ilgili bir takım gömülü kalmış, üstü örtülmüş belgelerin Türkçe tercümesinin ilanı olacak. Buraya yapılan hizmetin hepsi değerlidir. Bu tercümeyi yapanlara ve vesilen olanlara ben teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

Konuşmaların ardından Sele Mahallesi Muhtarı Arif Kalender tarafından Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan’a teşekkür plaketi verilirken, yapılan tercümelerin türbe içerisine asılması nedeniyle protokol tarafından açılış kurdelesi kesildi. 

Yapılan çalışma ile kulaktan duyma ve yanlış bilgilerin önüne geçilerek tarihi belgeler gün yüzüne çıkarılırken, tercümeleri de kitapçık haline getirilerek türbeyi ziyarete gelenlere dağıtılacak.     

2img_5666.jpg2img_5671.jpg2img_5684.jpg2img_5655.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum