ŞEVKET TANDOĞAN

ŞEVKET TANDOĞAN

KADİR GECESİ

             Kutlu mevsim, 11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerif’i ikmal etmek üzereyiz. Geçirdiğimiz günlerin ve gecelerin en değerlisi olan kadir gecesini de inşallah bugün idrak etmiş bulunuyoruz.

          Bin aydan daha hayırlı olan, meleklerin ve ruhların yeryüzüne inip müminleri selamladığı bu müstesna gecenin tüm İslam âlemine hayırlara vesile olmasını, insanlığa sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini dilerim. Rabbim kadir gecesi hürmetine bizleri korktuklarımızdan emin, umduklarımıza nâil eylesin. Kandiliniz mübarek olsun.

          Bir buçuk milyar civarındaki İslâm âleminde iştiyakla kutlanan ve ihya edilen kadir gecesi; kadri-kıymeti çok yüksek, şanı yüce ganîmet niteliğinde çok değerli bir gecedir. İnşaallah uyanık kalplerle ibadetle bu geceyi ihya ederek feyiz ve bereketinden istifade eder, afv-ı ilâhîye mazhar oluruz.

          Yıl içindeki beş mübarek kandilin sonuncusu ve son fırsat olan Kadir gecesinde günahlardan arınan ve affedilen müminler, alacakları mânevî beraat ilamlarıyla sevinçle bayrama erişir ve birbiriyle kucaklaşarak bayramlaşırlar. Bir başka ifadeyle, yıl boyu yaptıklarımızın yargılama aşamalarının bu geceki son safhasında yazılacak karar verilecek ve bayram edeceğiz.

          Kadir gecesinin Ramazan-ı şerifin 27.gecesi olduğu kuvvetle muhtemeldir. Ancak kesin değildir. Esasen Cenâb-ı Hak, Ramazan'ın her gecesini kadir bilip değerlendirmemiz için bu geceyi gizlemiştir. Aynen rızasını ibadetlerde, gazabını günahlarda, ismi-âzam’ı Kur'anda, evliyasını insanlar arasında gizlediği gibi, eşref saat ve dakikaları da zaman içinde saklamıştır.

          Bununla beraber Resûl-ü Ekrem efendimiz (s.a.v.) kadir gecesinin bazı işaretlerini bildirmiş,"O gece gökyüzü parlak ve bulutsuzdur. Hava ne soğuk, ne de sıcak, latîf olur. O gecenin sabahında güneş ziyasız (solgun) olarak doğar." buyurmuştur.

          Bu önemli geceyi anlatan Kadir sûresinde beyan edildiği üzere; Kur’an’ın nâzil olmaya başladığı bu gecede, melekût âleminde büyük hareketlilik olur. Kadir gecesi melekler ve ruhlar yeryüzüne inerler, gün ışıyıncaya kadar müminlere dua eder, selâmet dilerler. Müminler de bunu kutlarlar

          Rivayete göre; başta meleklerin Peygamberlerinden olan Cebrâil a.s.olmak üzere sayısız melâike, yeşil bir sancağı getirip kâ'benin üzerine dikerler. Yeryüzüne dağılıp sabaha kadar müminleri gezer, tebrik eder ve onların affı için dua ve niyazda bulunurlar. Bazı ruhlar da izinli olarak gelip yakınlarını ziyaret ederler.

          Kadir gecesinde Allah (c.c.) kullarına şefkat ve merhamet nazarıyla bakar ve af kapılarını kadar açar, bolluk ve bereket ihsan eder. Ancak alkol kullanan ayyaşlar, anne-babasına saygısızlık edenler, yakınlarıyla irtibatı kesenler, kardeşiyle üç günden fazla küs kalanlar ve namaz kılmayanlar bu afv ve nimetlerden istifade edemezler.

          Kadir gecesinde minarelerin kandilleri gibi, gönül kandillerimizi yakmalı ve ruh dünyamızı aydınlatmalıyız. Hayırlı kandiller dileğiyle…

 

Bu yazı toplam 4720 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.