İyimaya: Anayasa değişiklikleri, zor bir değişiklik

İyimaya: Anayasa değişiklikleri, zor bir değişiklik

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, halk oylamasına sunulacak Anayasa değişiklikleri ile ilgili olarak ''Zor bir değişiklik, beş sene evvel, on sene evvel cesaret edilemeyecek değişiklikler'' dedi.

 

İyimaya, Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden ve beraberindekilerle ilçe esnafını ziyaret edip vatandaşlarla sohbet etti.

Ahmet İyimaya, vatandaşlarla yaptığı sohbette, mevcut Anayasa'nın Türk milletinin demokrasi özlemini, hukuk ve adalet aşkını karşılayacak bir metin olmadığını ifade ederek, ''Biz bu Anayasa'yı kökten değiştirmek istedik. Çeşitli nedenlerle bu mümkün olmadı. Biz millete 'Anayasa'yı değiştireceğiz' dedik, millet de bize bu yetkiyi verdi'' dedi.

''Biz de oturduk bir paket hazırladık'' diyen İyimaya, sözlerine şöyle devam etti:

''Olabilecek asgari zaruretler nedir sorusuna cevap aradık ve bu model ortaya çıktı. Bu model de bizi tahmin eden ve istediğimiz hedefleri gerçekleştiren bir model değil. Bu olmazsa olmaz zaruri bir düzenlemeydi. Tabii MHP'nin tavrını yorumlamak zor. Şu anda halk oylamasında konuşulacak şey, bu bizzat kendi geleceğini düzenleyen, özgürlükleri, hakları, devlet yönetimini yeniden düzenleyen bir metindir ve milletin metnidir. Bakın siyasi partinin olsa olsa ömrü elli yıldır. Ancak anayasalar uzun ömürlüdür ve milletin anayasasıdır. Millet tarafından yapıldığı için anlamlıdır. Referandum millet için bir fırsattır. Oturup okuyacak, bakacak ve bu hüküm ne getiriyor, sorusuna cevap arayacak ve vicdanen 'evet' diyecektir. Aşağı yukarı 16 anayasa değişikliği gerçekleştirildi ve bunların üçünün mimarıyım. O değişiklikler ile bunlar kıyaslanamaz. 'Ben yönetirim' diyenlerle, 'millet yönetir' diyenlerin arasındaki kavgayı sona erdiriyor. Zor bir değişiklik, beş sene evvel, on sene evvel cesaret edilemeyecek değişiklikler.''

Çubuk Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde düzenlenen iftar programına da katılan İyimaya, vatandaşlarla birlikte orucunu açtı.

Burada yaptığı konuşmasının ardından soruları cevaplayan İyimaya, bir soru üzerine ''Biz Anayasa Mahkemesini, insan hakları mahkemesi haline getireceğiz. İşte o zaman insanlarımız Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gitmeyecek, Anayasa Mahkemesine gidecek. Bundan 15-20 yıl sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Anayasa Mahkemesinin vereceği kararlarla içtihat eder duruma gelecektir'' dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.