İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜNÜN 104.YILDÖNÜMÜ VE MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA GÜNÜ...

İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜNÜN 104.YILDÖNÜMÜ VE MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA GÜNÜ...

“İstiklal Marşı’nın Kabulü’nün 104. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü” tüm yurtta olduğu gibi ilçemizde de etkinliklerle kutlandı.

Şuayip YAMAN

“İstiklal Marşı’nın Kabulü’nün 104. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü” tüm yurtta olduğu gibi ilçemizde de etkinliklerle kutlandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda İstiklal Marşı'nın milli marş olarak kabul edilmesinin 104. yıldönümü, İlçemiz İbrahim Yılmaz Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından düzenlenen programla kutlandı.

12 Mart 1921, Türk milleti açısından çok önemli bir tarihtir. Bunun nedeni, İstiklal Marşı'nın kabulü ve millî marşımız olarak belirlenmesidir.

12 Mart 1921 tarihinde TBMM´de yapılan oylama sonucunda Mehmet Akif´in şiiri, İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. Mehmet Akif Ersoy, verilen 500 liralık ödülü "Ben bu şiiri para için yazmadım." diyerek Türk ordusuna bağışlamıştır. Mehmet Akif, İstiklal Marşı´nı kitabı Safahat´a niçin koydurmadığı sorulduğunda "O benim değil, milletimindir." cevabını vermiştir.

Millî marşımız, milletimizin hiç değişmeyen bağımsızlık karakterinin yakın çağdaki büyük tezahürü olan ve Mustafa Kemal ATATÜRK önderliğinde gerçekleştirilen Kurtuluş Savaşı içinden çıkmıştır. Millî marşımız, Türk milletinin "medeniyet denilen tek dişi kalmış bir canavar" tarafından yok edilme niyet ve teşebbüslerine karşı verilmiş bir kavganın içinden doğmuştur. Onun için adı "İstiklal Marşı"dır.

 Mehmet Akif, son günlerinde, hasta yatağında yatarken kendisine İstiklal Marşı için "Acaba yeniden yazılsa daha iyi olmaz mı?" diye bir sual sorulmuş. Akif'in şu cevabı, bu marşın neyin destanı, neyin mahsulü olduğunu anlatacak bir vecizedir:

 "O şiir bir daha yazılamaz, onu ben de yazamam; onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. Allah, bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın."

İlçemiz İbrahim Yılmaz Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin düzenlediği, “İstiklal Marşı’nın Kabul Edilişinin 104. Yıldönümü ve Mehmet Akif ERSOY’u Anma Günü, 12 Mart Çarşamba günü Okul’unn Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Programa; İlçe Kaymakamı Vehbi BAKIR, Belediye Başkanı Av. Baki DEMİRBAŞ, İlçe Jandarma Komutanı Ütğm. Caner KOCA, Emniyet Müdürü Aytaç Çağlar YILDIRIM, İlçe Milli Eğitim Müdürü İlhan ERANIL ve şube müdürleri, İlçe Müftüsü Tahsin YAZGAN, İlçede faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, siyasi partilerin İlçe Başkanları, Şehit Yakınları ve Gazilerimiz, okul Müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Sunuculuğunu İbrahim Yılmaz Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı Rabia KAYALİOĞLU’nun gerçekleştirdiği Anma Günü programı; Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.

ETKİNLİKLER...

  • İlçe Müftülüğü Camii Kebir İmamı İbrahim GÜLER tarafından Kur’an Tilaveti okundu.
  • Okul Müdürü Recep Ali MAFRATOĞLU günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı.
  • ‘Mehmet Akif ERSOY ve İstiklal Marşı’nın Kabulü’ adlı video gösterisi yapıldı.
  • Okulun Meslek Dersi Öğretmeni Esma Karakaş EKEN yönetiminde hazırlanan Müzik Dinletisinin ardından,
  • Matematik öğretmeni Burcu ÖZDEMİR yönetiminde organize edilen  ‘Milli Mücadelede Kadın Kahramanlar’ Oratoryosu ile sona erdi.

Organizasyon sonrası Protokol üyeleri programda yer görev alan öğretmen ve öğrencileri tebrik ederek toplu fotoğraf çekindiler.

img-4904-tile1.jpgimg-4931-tile2.jpgimg-4957-tile3.jpgimg-4981-tile4.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.