Her Yakıtla Giden Bir Motor Geliştirildi

Her Yakıtla Giden Bir Motor Geliştirildi

Hasan Ali Bostan Çubuk Fen Lisesi öğrencileri, TÜBİTAK desteğiyle yürüttükleri "Arabamın 6. vitesi" adlı projeyle, benzin, mazot ve LPG türü yakıt kullanan arkadan itişli tüm motorlu taşıtları, elektrikle çalışır hale getirecek melez motor sistemi üretti.

TÜM MOTORLU TAŞITLARI ELEKTRİKLE ÇALIŞIR HALE GETİRECEK

Proje üzerinde danışman öğretmenleri Bünyamin Aktaş ile 18 ay süreyle çalışan 5 öğrenciden oluşan ekip, mevcut araçları elektrikli motorla destekleyen, geliştirilmeye açık melez motor sistemi geliştirdi.

KENDİ KENDİNE ŞARJ EDİLEBİLİYOR

Geliştirilen sistemin en büyük özelliği ise elektrik akülerinin dışarıdan şarj edilebildiği gibi, şaft hareketinden ve güneş enerjisinden kendi kendine şarj edilebilir olması.

 

MADDİ İMKANSIZLIKLAR NEDENİYLE DİJİTAL YAPAMADILAR

Proje danışman öğretmeni Bünyamin Aktaş öğrencilerinin uzun süredir üzerinde çalıştıkları sistemin önemli avantajları olduğunu belirtti.

Öğrencilerinin geliştirdiği sistemin aslında 2 elektrik motorlu olmasına rağmen maddi imkansızlıklar nedeniyle mevcut haliyle tek elektrik motoruna sahip olduğunu, ayrıca motorlar arasında geçişin manuel olarak yapıldığını, bunu dijital ortama aktarmak istediklerini ifade eden Aktaş, şunları kaydetti:

PROJEYİ TAMAMLAMAK İÇİN 6 BİN TL'YE DAHA İHTİYAÇLARI VAR

"Bugüne kadar 10 bin liraya yakın harcamamız oldu. Projenin tamamen bitmesi için yaklaşık 6 bin liraya daha ihtiyacımız var, çünkü araca tek motorunu yerleştirebildik, ikinci motorunu da yerleştirmemiz gerekiyor. İmkan bulursak patent almak istiyoruz. Patent alırsak okulumuz lehine imkanlarını kullanmak istiyoruz.

İLERLEYEN SÜREÇTE BÜTÜN ARAÇLARDA KULLANILABİLECEK

Şu anki haliyle arkadan itişli araçlarda kullanılacak. İlerleyen süreçlerde bütün araçlarda kullanılabilecek proje. Dijital ortamlardan faydalanarak daha rahat kullanım imkanı sunacak bir proje. Şu anda sistem şalterler yardımıyla manuel olarak çalışıyor. İstediğimiz devire geldiğinde, manuel olarak elektrikli motora geçiyoruz."



YÜZDE 70'İN ÜZERİNDE YAKIT TASARRUFU

Bünyamin Aktaş, öğrencilerin geliştirdiği sistemin yakıt tasarruf ölçümlerini Çubuk-Ankara Karayolu'nda yaptıklarını, yüzde 70'in üzerinde yakıt tasarrufu elde edebileceğini hesapladıklarını söyledi.

HARİCİ ŞARJA İHTİYAÇ DUYMADAN YOL ALABİLİYOR

Proje ekip üyelerinden İsmail Tarık ise projenin daha önce okulun enerji ihtiyacının rüzgar tribünü ve güneş enerjisi paneliyle karşılanmasına yönelik yaptıkları çalışmanın ardından fikir olarak doğduğunu ve üzerinde çalışmaya başladıklarını ifade etti.

24 SAAT HİÇ DURMADAN GİDİYOR

Öğretmenlerinin danışmanlığında 5 kişilik ekiple 1,5 yıllık çalışma sonucunda emeklerinin karşılığını aldıklarını dile getiren Tarık, şunları söyledi:

"Projede arkadan itişli araçların arkasına yerleştirdiğimiz elektrikle çalışan 2 motor sayesinde şaftı hareket ettiriyoruz. Araç 90-100 kilometre hızda devrini aldıktan sonra sistem manuel olarak devreye giriyor. Böylece elektrikli motorlar hareketi devam ettiriyor.

4 FARKLI ŞEKİLDE AKÜ DOLUMU YAPILABİLİYOR

Sistemde elektrikli motoru çalıştıran akülerin dolumunu 4 farklı şekilde yapabiliyoruz. Birincisi evimizde kullandığımız şebeke elektriğiyle, 2'ncisi arabamızda bulunan aküye inverter bağlayarak, 3'üncüsü aracımıza yerleştirdiğimiz güneş panelleriyle aracımızın güneşte bulunduğu zaman dolumlarını sağlıyoruz, 4'üncüsü ise araç eğimli yollardayken şafttan aldığı enerji ile elektrik üreterek, tekrar elektrik sağlama imkanımız oluyor. Araç kendi kendine enerji ürettiği için, hiç durmadan 24 saat aracımız sürekli gidebiliyor."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.