Abdurrahim Somuncu   (Emekli Müftü)

Abdurrahim Somuncu (Emekli Müftü)

HAC İBADETİ

    Hac: kur" an, sünnet ve icmaı ümmetle sabittir. Hac hicretin 9.yılında farz kılınmıştır. Kuran-ı kerim Ali imran suresi ayet 97 “ Orada ab açık alametler,(ayrıca) ibrahimin makamı vardır. Oraya giren emniyette olur.) yoluna gücü yetenlerin evi(Kabeyi) hac etmesi, Allahın insanlar üzerinde bir hakkıdır. Kim inkâr ederse, bilmelidir ki, Allah bütün âlemlerden müstağni(zengin)dir. Buyrulmaktadır. Hadis-i şerifte peygamber efendimiz(sav)”Herkim Allah için hac eder, bu esnada kötü işlerden ve Allah" a karşı gelmekten sakınırsa,-kul hakları hariç olmak üzere-annesinin onu doğurduğu günkü gibi (günahlarından arınmış olarak) döner” buyurmuşlardır.      Hac ibadeti mükellef Müslümanlar için ömürde bir defa yapılması farzdır. Daha sonra yapılan hac ibadetleri ise nafile hac sayılır.

 Hac ibadeti nasıl bir ibadettir. Hac ibadeti mali ve ve bedeni bir ibadettir. Mali demek; bir Müslüman"ın hac vazifesini yerine getire bilmesi için İslam dininin gösterdiği ölçüde servete sahip olması demektir. Hac için zenginlik ölçüsü nedir? İlmi fıkıh tarifİ ile Zad ve rahile dir. zad ve rahile demek; Hacca gidecek olan kimsenin kendi hac masraflarını karşılaması yanında, beslemekle yükümlü olduğu kimselerin hacca gidip gelinceye kadar tüm masraflarını da karşılaması gerekir, Örnek olarak mesken, iaşe gibi. Hacca gidecek olan kimsenin bakmakla yükümlü olduğu aile ferlerinin beşeri ihtiyaçlarını yerine getirmeden hacca gidemez.                                                        

          Hac nedir? Belirli mekânda belirli zamanda şartlarına uygun olarak yapılan ibadettir. Hac ibadeti Suudi Arabistan da bulunan Mekke şehrin de hac mevsiminde yapılır. Hac mevsimi ramazan ayından sonra gelen Şevval ayında başlar, zilhicce ayının on üçüncü günü sona erer.

          Hac ibadeti İslam dininin 5 şartından birisidir. Şartı demek, İslam dininin olmazsa olmazlarındandır. Haccın farzı üçtür. Bu farzlardan birisi ve önce gelenine şartı denilmektedir, buda hacı olacak kişi Arafat"a çıkmazdan önce ihrama girmesidir. Haccın 2 farzından birisi de arafatta arefe günü öğleden sonra bulunması, 3. farzı ise Arafat dönüşü kabenin tavaf edilmesidir. Bu üç farzı yerine getiren bir Müslüman kimse, hacı olur.                                                                                                                                                                 

          Hacca giden kimsenin hac dönüşü ticaret yapamayacağı yaygın söylentiler arasındadır. Bu görüş doğru değildir. Bu konuda hacdan öncede, geldikten sonrada dürüstlük lazımdır. Her Müslümanın hacdan önce ve sonrada doğru ve dürüst olması gerekmezmi? dolaysıla hacdan gelen kimsenin ticaret yamasında bir sakınca yoktur.                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

         Hacca giden hacı adayının yakınlarına ve dostlarına hacdan önce veya sonra yemek vermesinin dini bir zorunluluğu       yoktur. Bu yemek teberrüken verilir. Kul haklarıyla o mukaddes makamlara gidilmemesi yemeğe gelenlerle helallaşılması maksadını taşımaktadır. Ekonomik durumu iyi olanlar için bu hareket güzel bir gelenektir.                                                                                                                            

        Hacca gidenler daha çok zamanlarını o mukaddes mekânlarda ibadete ayırmalıdırlar. Hacca gidenler, kime ne hediye alınacak diye zamanlarını böyle boş şeyler için harcamamalıdırlar.                                           kabede ve ravzada yapılan ibadetlerin derecesini Peygamber efendimiz (sav) bir hadislerinde,” Kabede kılınan bir rekât namaz başka yerlerde kılınan namazlardan yüz bin rekât namazdan daha sevabdır (efdaldır). Peygamber efendimiz"in mescidinde kılınan bir rekât namazda, başka yerde kılınan namazdan, bin rekât daha efdaldır. Mescidi aksada kılınan bir rekât namaz ise,100 rekât namazdan daha efdaldır”buyurmuşlardır. Allah"a emanet olunuz                                                                                                                                                                   

 

Bu yazı toplam 3681 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.